Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σχέση + απόσταση = ? (Μέρος Α)

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως όχι μόνο αντιμετωπίζουν την δυσκολία του χρόνου και της πορείας των φάσεων αλλά και της απόστασης. Τι λέει η συμβουλευτική Ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου.

Οι περισσότερες σχέσεις αντιμετωπίζουν την δυσκολία του χρόνου και της πορείας των φάσεων μιας σχέσης. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως όχι μόνο αντιμετωπίζουν την δυσκολία του χρόνου και της πορείας των φάσεων αλλά και της απόστασης. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να πετύχουν αλλά θέλουν πολλή δουλεία και είναι αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση. Ταυτόχρονα με το να ζούμε ξεχωριστές ζωές χρειάζονται όχι μόνο πολλή δουλειά αλλά και αφοσίωση για να κρατηθεί η φλόγα και το συναισθηματικό δέσιμο.


Σχέση + απόσταση… μου αξίζει;


Μερικοί άνθρωποι προτιμούν αυτού του είδους σχέσεις μιας και χρειάζονται να έχουν το δικό τους χώρο και χρόνο. Επίσης πολλές φορές βεβαιώνουν ότι η απόσταση τους βοηθάει να εκτιμήσουν περισσότερο το σύντροφό τους αλλά και το χρόνο που περνάνε μαζί. Για κάποια ζευγάρια όμως είναι μια συντριπτική εμπειρία. Δεν είναι εύκολο.Πριν επιχειρήσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια προσπάθεια, είναι σημαντικό να εξετάσουμε κατά πόσον η απόσταση με τον/την σύντροφο μας, αξίζει το χρόνο, το χρήμα και την προσπάθεια που θα είναι απαραίτητα για την σχέση.


Οι κανόνες του παιχνιδιού:


Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, για να αντέξει μια τέτοια σχέση την απόσταση, χρειάζονται κανόνες. Επομένως και οι δύο χρειάζονται να τοποθετηθούν σε αυτούς τους δικούς τους κανόνες και να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν από αυτή τη σχέση.


Οι ερωτήσεις, δίνουν τις απαντήσεις:


Μαζί, ερωτήματα όπως- Αποκλειστικότητα, θα βγαίνουμε μόνο με τον/την σύντροφό μας ή θα δικαιούμαστε να βγαίνουμε και με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια της απόστασης; Πόσο καιρό θα διαρκέσει η απόσταση; Πόσο συχνά θα επισκέπτεται ο ένας τον άλλο; Πόσο συχνά θα μιλά το ζευγάρι μεταξύ του και με πιο τρόπο (με τηλέφωνο, Skype, email);-χρειάζονται να απαντηθούν για να ξέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τι να αναμένουν.


«Η πραγματικότητα ΔΕΝ είναι ταινία»…


Περιορισμένος ο χρόνος μας,καλός ή κακός. Γι’ αυτό,όσο χρόνο μπορούμε να περάσουμε μαζί χρειάζεται να τον αξιοποιούμε. Χωρίς όμως πίεση με το να κτίζουμε προσδοκίες για το όταν θα ειδωθούμε. Η πραγματικότητα δεν είναι ταινία, και αν οι φαντασία μας για αυτές τις πολυπόθητες και πολύ αναμενόμενες στιγμές κάνει μαραθώνιο, μπορεί να απογοητευτούμε … Χρειάζεται να απολαμβάνουμε το χρόνο μας μαζί στο μέγιστο … και δεν χρειάζεται να του βγάλουμε τα μάτια γιατί δεν μας έχει συναντήσει με την ανθοδέσμη … Τα σαββατοκύριακα και οι διακοπές φεύγουν γρήγορα, για αυτό και χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μην ασχοληθούμε με όλα όσα μας απασχολούν. Όποιες και αν είναι οι καταστάσεις, όπου και αν είμαστε, το σημαντικό είναι ότι είμαστε με τον άνθρωπό μας.

Ο περιορισμένος χρόνος

Το είπαμε και πιο πάνω, ο χρόνος μας, καλώς ή κακώς είναι περιορισμένος γι’ αυτό και είναι σημαντικό να παραλάβουμε ο ένας τον άλλο από το αεροδρόμιο κι αν δεν τα καταφέρουμε, θα μπορούσαμε να μείνουμε σπίτι και να ετοιμάσουμε φαγητό, με κρασάκι, ένα γεύμα ρομαντικό, ένα προσωπικό δείπνο. Σκεφτείτε πως θα νιώσει όταν αντικρίσει με το που μπαίνει το ταίρι μας της πόρτας αυτή την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, ίσως θα ήταν καλά να παίρναμε και καμιά άδεια, θυσία στο βωμό του έρωτα, και να μέναμε με τον/την αγαπημένη μας στο κρεβάτι όσο γουστάρουμε. Κάθε φορά ίσως θα ήταν καλό να εξερευνούσαμε και κάτι που κανείς μας δεν έχει ανακαλύψει … η εμπειρία να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα ενδυναμώνει το ψυχικό δέσιμο μεταξύ του ζευγαριού.
Η απομόνωση περιμένοντας την ώρα της αντάμωσης είναι φονιάς της σχέσης και όχι μόνο… θα μας φταίξει η αγάπη μας και θα την πληρώσει.


Προσοχή λοιπόν!

Όσο και αν αγαπάμε το ταίρι μας, η ζωή μας δεν πρέπει να περιστρέφεται σε αυτό και στην ώρα της αντάμωσης μαζί του/της. Η απομόνωση είναι ο εφιάλτης των σχέσεων εξαποστάσεως μιας και φέρνει καταθλιπτική συμπτωματολογία.Το ξέσπασμα ενάντια στο ταίρι μας είναι δεδομένο. Το χειρότερο είναι ότι, πως ότι και να βρούμε μετά θα μας φαίνεται και καλύτερο και ίσως και να την πάθουμε με λάθος επιλογή. Ζούμε τη ζωή μας στο έπακρον μεμαζί ή και χωρίς το ταίρι μας. Με αυτούς τους τρόπους ο χρόνος της αναμονής μπορεί να περάσει γρηγορότερα.
Επίσης Ταυτόχρονα, η ειλικρίνεια μεταξύ μας είναι σημαντικότατη. Η απόσταση δυναμώνει τις ανασφάλειες και γι’ αυτό οι μυστικοπάθειες είναι δολοφονικά εργαλεία.
Τα όνειρα και η ελπίδα αποτελούν βασικούς παράγοντες στη θέληση μας για διατήρηση της σχέσης μας. Αυτά γεννιούνται μέσα από το να προγραμματίζουμε μαζί διάφορα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και να μοιραστούμε. Η αναμονή γι αυτά είναι οξυγόνα και βοηθάνε να περάσει και ο χρόνος πιο γρήγορα… ρομαντικά σαββατοκύριακα, διακοπές με φίλους/ες, οικογενειακές συναντήσεις, η επόμενη μας συνάντηση, γενέθλια και γιορτές … Όλες αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές υποχρεώσεις βοηθάνε στο να κρατάμε επαφή και στο να κτίζουμε ένα μέλλον μαζί … εξ αποστάσεως και με το χρόνο απλά μαζί.

Μάτια που δεν βλέπονται…


Ευτυχώς που στο σήμερα η τεχνολογία μας το επιτρέπει να μπορούμε να κρατάμε επαφή πολύ πιο εύκολα … Δόξα το Θεό, στο σήμερα με το Facebook και το Skype, δύσκολο να μην μπορούμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε και τους ουσιώδες παλαιότερους τρόπους επικοινωνίας μας όπως τις όμορφες χειρόγραφες επιστολές, οι οποίες δίνουν και αυτές το παρόν τους αλλά ταυτόχρονα και αυτή την επιπρόσθετή ξεχασμένη πινελιά στον έρωτα μας.
Η απόσταση χωρίς επαφή παγώνει την ψυχή. Γι’ αυτό η απόσταση δεν πρέπει να σημαίνει και απουσία. Εννοείται με όλους τους πιθανούς τρόπους, η σεξουαλική μας ζωή με τον άνθρωπό μας χρειάζεται να συνεχιστεί … όπως-και-δήποτε!
Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός& Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία
Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718
http://www.facebook.com/Center Of Psychotherapy And Psychometrics
Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com
Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής

Πηγή: www.ilovestyle.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου