Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Tα προβλήματα των τραπεζών ενώπιον Αναστασιάδη-Ντράγκι

Tα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο της καθοριστικής συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφούρτη.

Στη συνάντηση θα είναι παρόντες και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

Ενώπιον του κ. Ντράγκι θα τεθεί αίτημα αποπληρωμής του χρέους του ELA, που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ, σε βάθος χρόνου, στη βάση της «ιρλανδικής διευθέτησης» των τραπεζών, με κάποιες διαφοροποιήσεις.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι φορτωμένη με το χρέος του ELA μετά και την ανάληψη από μέρους της των εργασιών της Λαϊκής.

Η κυπριακή αποστολή αναμένεται να διατυπώσει τους προβληματισμούς της για το μέλλον του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και να τονίσει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία θεωρείται ως ακρογωνιαίος λίθος τόσο για τον τραπεζικό τομέα, όσο και για την οικονομία της χώρας γενικότερα.

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη σημερινή συνάντηση.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από τη συζήτηση με τον κ. Ντράγκι θα διασφαλιστεί μια για πάντα και η επιβίωση και προκοπή της Τράπεζας Κύπρου.

Ο ELA μοιάζει μα δαμόκλειο σπάθη, που αιωρείται πάνω από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία, αν και καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να απεγκλωβιστεί από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει, μετά την απορρόφηση της Λαϊκής, δε θα μπορέσει να αναπνεύσει, αν δεν αποφορτιστεί από την πίεση που της δημιουργεί η υποχρέωση προς τους πιστωτές της, δήλωσαν στην εφημερίδα «Σ» πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακής πλευράς θα τονισθεί με έμφαση η αποδεδειγμένη διάθεση της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για πιστή εφαρμογή του μνημονίου.

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου