Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ΚΤ δεν είναι αρνητική στην προσθήκη ΥΠΟΙΚ ως Αρχή Εξυγίανσης «Σε άλλες χώρες Αρχή Εξυγίανσης δεν είναι ούτε η ΚΤ ούτε το ΥΠΟΙΚ», λέει ο Δημητριάδης

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ανάγκη όπως η ΚΤ και το ΥΠΟΙΚ ενεργούν ως ενιαία Αρχή Εξυγίανσης και όχι ως δύο ξεχωριστές και παράλληλες αρχές.Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) δεν είναι αρνητική στην προσθήκη του Υπουργείου Οικονομικών ως Αρχή Εξυγίανσης μαζί με την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών τα οποία συζήτησαν προτάσεις νόμου των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργου Περδίκη, οι οποίες επιφέρουν αριθμών τροποποιήσεων στο νόμο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι σε άλλες χώρες η Αρχή Εξυγίανσης δεν είναι ούτε η ΚΤ ούτε το ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι «μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα άλλο οργανισμό που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά η οποία δεν είναι ευχάριστη».

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ανάγκη όπως η ΚΤ και το ΥΠΟΙΚ ενεργούν ως ενιαία Αρχή Εξυγίανσης και όχι ως δύο ξεχωριστές και παράλληλες αρχές, προσθέτοντας ότι «αυτό προϋποθέτει τη σύσταση ενιαίας μονάδας εξυγίανσης, στελεχωμένη με ίσο αριθμό λειτουργών από τις δύο Αρχές με απόσπαση και με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες».

Αναφέροντας ότι η ΚΤ «δεν έχει δει ακόμη τους λειτουργούς του ΥΠΟΙΚ» που συμμετέχουν στην Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Δημητριάδης έθεσε θέμα περιορισμένο ανθρώπινου δυναμικού της ΚΤ για να διεκπεραιώσει τα πολλά καθήκοντα που τις έχουν ανατεθεί.

«Έχουμε αναλάβει πολλές επιπρόσθετες αρμοδιότητες, έχουμε χάσει πάρα πολύ προσωπικό τους τελευταίους μήνες λόγω πρόωρων αφυπηρετήσεων και είναι πολύ δύσκολο για μας να διεκπεραιώνουμε όλα αυτά τα πράγματα χωρίς προσωπικό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν θα γίνει αυτή η αλλαγή «αναμένουμε ότι θα υπάρξει και η βοήθεια από το ΥΠΟΙΚ».

Ανέφερε ότι «κύρια αποστολή της Ενιαίας Μονάδας Εξυγίανσης θα είναι η παρακολούθηση των μέτρων εξυγίανσης και η επίλυση τυχόν προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι αυτή η Μονάδα «μπορεί να λειτουργεί κάτω από την ΚΤ» στην οποία έχει συσταθεί ήδη και λειτουργεί τέτοια Μονάδα, την οποία απαρτίζουν, όπως είπε, έξι λειτουργοί (από την εποπτεία) οι οποίοι, ωστόσο, δεν προλαβαίνουν την εργασία γιατί πέρα των άλλων «πρέπει να πηγαίνουν και στα δικαστήρια», όπου «υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις».

Ανέφερε επίσης ότι η Μονάδα θα απευθύνεται απευθείας στον ΥΠΟΙΚ και στον Διοικητή της ΚΤ.

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Τρόκκος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το ΥΠΟΙΚ δεν διαθέτει επιπλέον προσωπικό για να συμμετέχει στη Μονάδα που θα δημιουργηθεί και σημείωσε ότι το Υπουργείο έχει μόνο τέσσερα άτομα για αυτά τα θέματα τα οποία ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με την εναρμόνιση, περιοριστικά μέτρα και το μνημόνιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι αυτά είναι «προφάσεις εν αμαρτία του ΥΠΟΙΚ» και διερωτήθηκε κατά πόσον το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να προσλάβει δύο άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια γινόταν τόσες προσλήψεις με διάφορους τρόπους.

Ν. Παπαδόπουλος: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η καθυστέρηση στην εξυγίανση
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο νόμος σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου γιατί ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία εξυγίανσης», προσθέτοντας ότι η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε σε περίπτωση που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη νομοθεσία για εξυγίανση άλλου πιστωτικού ιδρύματος στο μέλλον να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια καθυστέρηση που διαπιστώθηκε στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου».

«Η καθυστέρηση στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου δεν μπορεί να συνεχιστεί» και «η ΚΤ ως Αρχή Εξυγίανσης να τηρήσει τις δεσμεύσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, να ετοιμαστεί η σχετική έκθεση από τον εκτιμητή μέχρι τις 16 Ιουλίου και σε δύο εβδομάδες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι εισηγήσεις του ΥΠΟΙΚ για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά το διορισμό ανεξάρτητου εκτιμητή, την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτίμησης των περιουσιακών στοιχείων και την ετοιμασία σχετικής έκθεσης είναι εύλογες και ελπίζουμε» όπως είπε, «ότι θα έχουμε ένα κείμενο που θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές» για να ψηφιστεί σύντομα σε νόμο.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Διοικητής της ΚΤ ανέφερε στην Επιτροπή ότι «δεν έχει κανέναν απολύτως πρόβλημα να περιλαμβάνεται και ο ΥΠΟΙΚ ως ισότιμο μέλος στη διαδικασία εξυγίανσης».

Ανέφερε επίσης ότι σε καμιά άλλη χώρα δεν διαπιστώνεται το φαινόμενο να υπάρχει μόνο ένα άτομο ως υπόλογο σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εξυγίανσης.

Π. Προδρόμου: Σε ψήφιση οι νομοοθεσίες για ΚΤ και εξυγίανση
Θέση του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με το Βουλευτή του κόμματος Πρόδρομο Προδρόμου, είναι ότι οι προωθούμενες νομοθεσίες για τη διακυβέρνηση της ΚΤ και τη διαχείριση διαδικασίας εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης τραπεζών είναι πολύ σημαντικές και οι προτάσεις νόμου πρέπει να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ψήφιση, επειδή, όπως είπε, έχουν ήδη ενσωματωθεί οι απόψεις της ΕΚΤ, ιδιαίτερα για τη διακυβέρνηση της ΚΤΚ.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η ΚΤ θα αποκτήσει αποτελεσματικότερο ΔΣ, οι αποφάσεις θα είναι πιο συλλογικές και αυτό θα είναι ωφέλιμο, αφού θα υπάρξει και διαδικασία εσωτερικού ελέγχου.

Σε παρατήρηση ότι ο Διοικητής δεν θεωρεί ότι έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ, ο βουλευτής ΔΗΣΥ είπε ότι στη διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια θα κληθούν να αποφασίσουν οι 56 βουλευτές και πρόσθεσε ότι αναμενόμενη θέσπιση πανευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας, που είναι άδηλο πότε και πως θα λειτουργήσει, δεν είναι καθόλου λόγος για να μη νομοθετήσει η Βουλή της Κύπρου φροντίζοντας να έχει όσο το δυνατό καλύτερη εποπτεία. «Όταν και αν υπάρξουν αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Κύπρος θα σπεύσει να εναρμονιστεί», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι οι διαφοροποιήσεις που χρειάζονταν για να ληφθεί υπόψη η γνώμη της ΕΚΤ έχουν γίνει.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του ΑΚΕΛ ότι η Επιτροπή σήμερα ήταν απαξιωτική και επιθετική προς τον Διοικητή, απάντησε ότι «ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων δεν είναι να γίνονται εκπρόσωποι ανεξάρτητων θεσμών και αξιωματούχων της πολιτείας». Πρόσθεσε πως «ο τρόπος που πολιτεύεται το ΑΚΕΛ τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι έχει αναλάβει ρόλο εκπροσώπου Τύπου του Διοικητή της ΚΤ».

Περδίκης: Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από ΥΠΟΙΚ
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι σε σχέση με τις προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει οι Οικολόγοι με τον ΔΗΣΥ για την εκδημοκρατικοποίηση της λειτουργίας της ΚΤ και την επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των τραπεζών «οι θέσεις της ΚΤ και του Διοικητή δεν βοηθούν σε κατάληξη μιας συναινετικής πρότασης» και ότι «οι ενστάσεις της ΚΤ είναι εκ του πονηρού».

Αναμένουμε, όπως ανέφερε, από το ΥΠΟΙΚ να δώσεις συγκεκριμένες προτάσεις.

Εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πορεία της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, διαδικασία που, όπως είπε, παρατραβά, κι αυτό είναι ευθύνη τόσο της ΚΤ όσο και του Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως η στάση της ΚΤ δεν είναι βοηθητική και ότι η Βουλή πρέπει να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα.

«Πρέπει να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός και ο πλουραλισμός στην ΚΤ το συντομότερο και πρέπει η Βουλή να ψηφίσει την πρόταση. Πολλά έχουμε υποστεί από την αυθαιρεσία και την αλαζονεία του Κεντρικού Τραπεζίτη. Ό,τι μπορεί να περισωθεί είναι ευθύνη της Βουλή να το περισώσει» ανέφερε.

Δημητριάδης: Να ληφθεί υπόψιν η γνώμη της ΕΚΤ για αλλαγή νομικού πλαισίου της ΚΤ
Τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι συχνές μεταρρυθμίσεις του νομικού πλαισίου μιας εθνικής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οργανωτική και διοικητική σταθερότητας της και ως εκ τούτου να θίξουν την θεσμική ανεξαρτησίας της, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία συνέχισε σήμερα τη συζήτηση επί του αναθεωρημένου κειμένου της πρότασης νόμου για αύξηση από πέντε σε επτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤ, εκ των οποίων τα δύο να έχουν εκτελεστική αρμοδιότητα.

Ο Διοικητής της ΚΤ ζήτησε από την Επιτροπή όπως ληφθούν υπόψη προβληματισμοί που εκφράζει στη γνώμη της η ΕΚΤ και ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΕ από τις αρχές του 2014 η ΕΚΤ θα είναι η εποπτική αρχή όλων των τραπεζών, ανεξαιρέτως, στις χώρες που θα συμμετέχουν σε αυτόν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νικόλα Παπαδόπουλο να δηλώνει ότι η πρόταση νόμου ξεκαθαρίζει ότι η ανεξαρτησία του Διοικητή της ΚΤ και τα καθήκοντα του Διοικητή που πηγάζουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Τραπεζών δεν πρόκειται να επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο και ότι το ΔΣ θα καθορίζει ποια είναι τα καθήκοντα των Εκτελεστικών Συμβούλων.

Σε σχέση με τη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί ο κανονισμός για τον Μηχανισμό και αν ο κανονισμός, όπως είπε, «που ενδεχομένως να έχει άμεση εφαρμογή στην Κύπρο, διαφοροποιεί τα πράγματα τότε θα εφαρμόζεται ο κανονισμός» και «θα εναρμονιστούμε με τις υποδείξεις της ΕΕ».

«Θεωρούμε ότι οι νέες διατάξεις αντιμετωπίζουν και διασκεδάζουν τις ανησυχίες της ΕΚΤ και θα επιτρέψουν την πιο αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της ΚΤ καθώς θεωρούμε ότι ο θεσμός των Εκτελεστικών Συμβούλων θα βοηθήσει τον Διοικητή της ΚΤ στο πάρα πολύ δύσκολο έργο που έχει σήμερα μπροστά του», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θέλουμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ και άρα θα ακούσουμε τις εισηγήσεις τους και θα τις περιλάβουμε σε αυτό το κείμενο».

«Πρέπει να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση του θεσμού γιατί βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο και θεωρούμε ότι η ΚΤ πρέπει να έρθει σε εκείνο το σημείο όπου θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις που έχει σήμερα μπροστά της», πρόσθεσε.

Σκοπός της πρότασης νόμου, την οποία κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Περδίκης, είναι η καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία της ΚΤ, καθώς λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, τα μέλη του ΔΣ της ΚΤ αυξηθούν από πέντε σε επτά, εκ των οποίων τα δύο να έχουν εκτελεστική αρμοδιότητα ώστε να υποβοηθούν τον εκάστοτε Διοικητική να επιτελεί πιο αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί ένεκα και των αυξημένων αρμοδιοτήτων και του αυξημένου όγκου εργασίας.

Σύμφωνα με μερικές από τις τροποποιήσεις του βασικού νόμου της ΚΤ που επιφέρει το αναθεωρημένο τελικό κείμενο της πρότασης νόμου, το ΔΣ της ΚΤ αποτελείται από τον Διοικητική, τον Υποδιοικητή, δύο εκτελεστικούς Συμβούλους και πέντε μη εκτελεστικούς Συμβούλους, η αντιμισθία και οι λοιποί όροι υπηρεσίας των εκτελεστικών συμβούλων και η αντιμισθία των μη εκτελεστικών συμβούλων καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με το διορισμό τους για ολόκληρη την πενταετή θητεία τους, οι αποφάσεις για την αδειοδότηση τραπεζών καθώς και για την άσκηση τραπεζικών εργασιών λαμβάνονται από το Διοικητή με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου.

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ, ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου λαμβάνει υπόψη ορισμένες παρατηρήσεις που έχει εκφράσει η ΕΚΤ στη γνώμη που έχει εκδώσει στις 5 Ιουνίου του 2013, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ έχει εκφράσει έντονους προβληματισμούς ότι η πρόταση νόμου στερείται σαφήνειας όσον αφορά τα ακόλουθα: Το ακριβές πεδίο εφαρμογής των εξουσιών και των καθηκόντων που ανατίθενται στους Εκτελεστικούς Συμβούλους, τα όρια των καθηκόντων των Εκτ. Συμβούλων όταν συνδράμουν τον Διοικητή και ιδίως αν θα έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, τη θέση των Εκτ. Συμβούλων στις δομές εσωτερικής οργάνωσης της τράπεζας και διασφαλίσεις ότι η παροχή συνδρομής από τους Εκτ. Συμβούλους προς τον Διοικητή θα διενεργείται υπό την εποπτεία του Διοικητή».

«Γι΄ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό η πρόταση νόμου να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ και έχοντας κατά νου τη διαφύλαξη του θεσμού», είπε ο κ. Δημητριάδης ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ επισημαίνει στη γνώμη της – η οποία δεν είναι απλά επιστολή του Προέδρου της Μάριου Ντράγκι - ότι δίχως σαφήνεια όσον αφορά τα πιο πάνω η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΚΤ θα παρακωλύονται και ζητεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας και του Διοικητή.

Η ΚΤ της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, θεωρεί ότι οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ δεν έχουν υιοθετηθεί από την αναθεωρημένη πρόταση νόμου και εισηγείται όπως υιοθετηθούν αυτές οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ.

Ανέφερε ότι από το περιεχόμενο της πρότασης νόμου φαίνεται ότι το Συμβούλιο και οι δύο Εκτ. Σύμβουλοι δεν θα έχουν αρμοδιότητα και εξουσία αναφορικά με ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, η χάραξη και εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Ένωσης, διενέργεια πράξεων συναλλάγματος, κατοχή και διαχείριση των επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων, προώθηση της ομαλής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών.

Ανέφερε επίσης ότι συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση και πρόσθεσε ότι η εποπτεία των τραπεζών δεν αποτελεί προς το παρόν καθήκον του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, όμως, με την εφαρμογή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που ήδη βρίσκεται σε εξελίξει από τις αρχές του 2014 η ΕΚΤ θα είναι η εποπτική αρχή όλων των τραπεζών ανεξαιρέτως στις χώρες που θα συμμετέχουν σε αυτόν.

«Οι διαδικασίες και η ψήφιση των κανονισμών αναμένεται εντός των ημερών», πρόσθεσε.

Όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής η Υπεύθυνη της Επιτροπής Προσωπικού της ΚΤ και Γραμματέας του ΔΣ της ΚΤ Αυγή Μυλωνά, ο Μηχανισμός θα είναι ένας θεσμός και όχι κανονισμός και προχωρεί σε άμεση στελέχωση του με 1.000 άτομα, προσθέτοντας ότι θα επιχειρείται απευθείας εποπτεία από τον Μηχανισμό στις συστημικά μεγάλες τράπεζες, ενώ για τις μη συστημικές τράπεζες, όπως είπε, «θα γίνεται πάλι εποπτεία» μέσω, όμως, αντιπροσωπείας του Μηχανισμού που θα βρίσκεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου