Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«Όχι» Γενικού Εισαγγελέα για ιδιωτική ποινική δίωξη Διοικητή και άλλων

Για πιθανή εξαπάτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων


Λευκωσία: Αναστολή ποινικής δίωξης εναντίον του διοικητή της Κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για πιθανή εξαπάτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων αποφάσισε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κληρίδης προχώρησε τη Δευτέρα σε αναστολή ιδιωτικής ποινικής δίωξης που κατατέθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο στις 18/4/2013 ενώ η πρώτη ακρόαση είχε οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 7/6/2013.

Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας δήλωσε στον «Φ» ότι ο κ. Κληρίδης δεν επιθυμούσε να προβεί σε οποιοδήποτε σχολιασμό σε σχέση με την απόφασή του.

Δέκα κατηγορίες που στρέφονταν εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, του επικεφαλής του γραφείου του κ. Γιώργου Γεωργίου και της Cyprus Popular Bank, περιλαμβάνονταν στην αίτηση για ιδιωτική ποινική δίωξη που κατατέθηκε από τον κ. Στέλιο Στυλιανού.

Σύμφωνα με την αγωγή η οποία έγινε μέσου του δικηγορικού γραφείου Στυλιανού και Δράκου, η Cyprus Popular Bank ελέγχεται για παράσταση ψευδών γεγονότων καθώς και για εξασφάλιση πίστωσης με ψευδείς παραστάσεις. Για ελλιπή εποπτεία και εξαπάτηση καταγγέλλει ο κ. Στυλιανού τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς, όπως υποστηρίζει, επέτρεψε τη διεξαγωγή διαφημιστικής εκστρατείας της CPB προβαίνοντας σε ψευδείς παραστάσεις και με δόλιο τρόπο προέτρεψε το κοινό να αγοράσει μετοχές.

Επιπλέον, σύμφωνα με ισχυρισμούς που εσωκλείονται στην αγωγή, ο διοικητής γνώριζε πολύ πριν τις 17/2/2013 ότι η CPB βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και δεν ήταν βιώσιμη. Προστίθεται ακόμα ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι η πρώην Λαϊκή Τράπεζα ήταν χρεοκοπημένη και για αυτό τον λόγο μελετούσε σχέδια διάλυσης της και ως εκ τούτου γνώριζε ότι όλες οι καταθέσεις πέραν των €100.000 θα χάνονταν.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Στυλιανού, ο Πανίκος Δημητριάδης με επιστολές προς τον εκτελεστικό πρόεδρο της CPB Τάκη Φειδία και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρο Ιωαννίδη, διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο μείωσης, περιορισμού ή αποστέρησης περιουσιακών δικαιωμάτων καταθετών, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος γνώριζε την ύπαρξη σχεδίων και επεξεργαζόταν νομοσχέδια για κούρεμα καταθέσεων.

Πρόθεση του διοικητή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου, ήταν να αποτραπεί η απομάκρυνση των χρηματικών καταθέσεων των υφιστάμενων καταθετών από τη Λαϊκή Τράπεζα.

Γράφει: Δωρίτα Γιαννακού

Πηγή: philenews 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου