Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τρίτο κατά σειρά χαστούκι Τρόικας

Μετά την επιστολή Ντράγκι, μετά το όχι για χαλάρωση, ήρθε και όχι για την Αρχή Εξυγίανσης 










Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Δεν έχει τελειωμό η κόντρα Κυβέρνησης – ΕΕ / Τρόικας αφού μέσα σε ενάμιση μήνα η κυβερνητική πλευρά εισέπραξε τρία «ΟΧΙ» από τους δανειστές της, με τους τελευταίους να δίνουν πλήρη στήριξη στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την κυπριακή κυβέρνηση να παραμένει πλέον σοβαρά εκτεθειμένη.

Η Τρόικα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για μεταφορά εξουσιών της Κεντρικής Τράπεζας στον Υπουργό Οικονομικών αλλά και για την προσπάθεια, δια μέσω της ίδιας Πρότασης Νόμου, να αλλάξει το «στάτους» του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής με το κυβερνών κόμμα να επιθυμεί να παραχωρηθούν εκτελεστικές εξουσίες σε δύο μέλη του Δ.Σ.

Το όλο θέμα εξόργισε την Τρόικα, η οποία απέστειλε τα μεσάνυχτα της Κυριακής επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και επικαλούμενη ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα από το όλο εγχείρημα σημειώνει πως η όποια προσπάθεια προς αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να γίνει μετά την εξυγίανση και μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Το όλο θέμα απασχόλησε και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε συνεδρία της τη Δευτέρα.



Πάντως η όλη εξέλιξη φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το Προεδρικό, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι η παράταση των τεταμένων σχέσεων Κυβέρνησης – Τρόικας / ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Μόλις προ μερικών ημερών η Κυβέρνηση έλαβε και άλλη αρνητική επιστολή, σε αυστηρό μάλιστα ύφος, για το αίτημα της πρώτης να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στον τραπεζικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως στα μέσα Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε αυστηρή επιστολή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι η όποια διαδικασία για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η επιστολή, κοινοποιήθηκε και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου