Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Βελκουλέσκου: Πιστή εφαρμογή του μνημονίου θα φέρει ανάπτυξη

H επώδυνη χρεοκοπία και η ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη έχουν αποτραπεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, δρομολογώντας πρόγραμμα εξυγίανσης, υποστηρίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέλος της Τρόικας για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η κα Βελκουλέσκου εκτιμά ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Για να πετύχει το πρόγραμμα, ωστόσο, τονίζει ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε πλήρως και χωρίς καθυστέρηση τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν. Όπως υποστήριξε, η στρατηγική αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών στη ρίζα του, εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στο μέλλον.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και απαιτεί θυσίες από τον κυπριακό λαό, ενώ τονίζει πως η χώρα μας απόλαυσε περίοδο εύκολης ανάπτυξης, η οποία βασίστηκε στον δανεισμό που ήταν υπεράνω των δυνατοτήτων της.

Σχολιάζοντας τις διάφορες αναφορές ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι η χώρα μας αντιμετώπισε μοναδικές περιστάσεις και προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η ανάγκη πολύ σημαντικής χρηματοδότησης σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της. «Με δεδομένες τις αναμενόμενες μεγάλες απώλειες των τραπεζών, η χρήση κρατικών κονδυλίων για την υποστήριξή τους ήταν ασύμφορη», υπέδειξε.

Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, υπέδειξε ότι «δεν ήταν βιώσιμο λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος είχε μεγεθυνθεί ταχύτατα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας και ο οποίος ήταν ευάλωτος».

source: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου