Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Σαμαράς σε ΕΕ: Επενδύστε στη σταθερότητα Ελλάδας-Κύπρου

Εκτενή αναφορά στην Κύπρο έκανε ο ελληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Προσυνέδριο της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη. Επεσήμανε ότι «Ελλάδα και Κύπρος, επειδή ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να γίνουν προπύργια σταθερότητας σε μια περιοχή ταραγμένη», κάλεσε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στη σταθερότητα των δύο χωρών, για να μην αφήσουν την αστάθεια να περάσει και μέσα στην Ευρώπη. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Κύπρος θα εξέλθει σύντομα από την κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να σκεφθεί να «εκβιάσει» την Κύπρο στην αδύνατη στιγμή της.«Ελλάδα και Κύπρος, επειδή ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να γίνουν προπύργια σταθερότητας σε μια περιοχή ταραγμένη», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο ομιλίας του στο Προσυνέδριο της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν πρέπει», τόνισε, «να αφεθούν να γίνουν οι «Κερκόπορτες» που θα αφήσουν την αστάθεια να περάσει και μέσα στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το πρώτο που επισημαίνουμε σε συμμάχους και σε εταίρους μας. Να επενδύσουν ουσιαστικά στη σταθερότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Που και οι δύο δοκιμάζονται πλέον. Πράγμα που σημαίνει, να βοηθήσουν και τις δύο χώρες, ιδιαίτερα την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα κύματα των λαθρομεταναστών που την κατακλύζουν και την απειλούν».

Αναφερόμενος ειδικά στην Κύπρο, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι προτεραιότητά αποτελεί το να ορθοποδήσει από την κρίση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

Σε ότι αφορά το κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, «αλλά όχι μια «νεκρανάσταση» του διαβόητου Σχεδίου Ανάν! Για όλα φυσικά κυρίαρχος να αποφασίσει είναι ο ίδιος ο Κυπριακός λαός. Ο οποίος, εξ άλλου, έχει αποφασίσει πρόσφατα και κατηγορηματικά για τέτοιου τύπου λύσεις, που δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε βιώσιμες», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι κανείς δεν πρέπει να σκεφθεί να «εκβιάσει» την Κύπρο στην αδύνατη στιγμή της, προσθέτοντας ότι «προβλήματα που λύνονται εκβιαστικά τώρα, μακροχρόνια επανέρχονται σε πολύ χειρότερη μορφή».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας ο κ. Σαμαράς μίλησε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η Κύπρος και το Ισραήλ εντόπισαν ήδη μερικά πολύ σημαντικά τέτοια κοιτάσματα, τα αναπτύσσουν και εντείνουν έρευνες για καινούργια», ενώ δίπλα τους ακριβώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι βρίσκονται «ακόμα πιο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», κάτι που ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό γιατί φωτογραφίζει τον εθνικό μας πλούτο».Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εξελίξεις σημαντικές και για την Ευρώπη ολόκληρη, η οποία έχει τεράστια «δίψα ενέργειας» και είναι υποχρεωμένη να εισάγει πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που έχει ανάγκη, όντας εξαρτημένη από τους ξένους προμηθευτές της.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρώπη λοιπόν, έχει πια συμφέρον να συγκροτήσει μια πολιτική για το Μεσογειακό χώρο που, μεταξύ άλλων θα ενθαρρύνει, θα στηρίζει και θα επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πόρων από τα κράτη μέλη της Ευρώπης στην περιοχή».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού, στην πράξη, θα κριθεί και στην τιμή της ενέργειας, λέγοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ίσως το κλειδί για να κερδίσει αυτή τη μάχη η Ευρώπη ολόκληρη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα σταθεροποιεί τον εαυτό της μέσα στην Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο αναδεικνύει νέους σημαντικούς ρόλους για τον Ελληνισμό».

«Διαψεύδουμε τους επικριτές - ενώνουμε τους Έλληνες»
Ο κ. Σαμαράς προέβη σε απολογισμό του έργου της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «σωτηρία της χώρας από την πιο σοβαρή κρίση που αντιμετώπισε τις τελευταίες δεκαετίες». Ο κ. αναγνώρισε τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι όλοι μαζί κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα, ενώ έστρεψε τα πυρά του στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «έχουμε απέναντί μας, εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, εκείνους που θέλουν γυρίσουμε σε όλα όσα μας οδήγησαν σε αυτήν την κρίση, εκείνους που πρόβλημα δεν θα είχαν να δουν την Ελλάδα να καταστρέφεται».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό η Ελλάδα «δεν βρίσκεται πια στον αστερισμό του περίφημου Grexit, της εξόδου από το ευρώ. Βρίσκεται στον αστερισμό του Grecovery, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η Ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι «αυτή τη μεγάλη ανατροπή, μερικοί δεν μπορούν να τη χωνέψουν».

Συνεχίζοντας τη σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ότι υπονομεύει τη χώρα και πρωτοστατεί στην ματαίωση επενδύσεων και πασχίζει «με κάθε τρόπο, να μην έλθουν χρήματα στην Ελλάδα».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σαμαράς θύμισε το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο, όταν όπως είπε «φάνηκε προς στιγμήν ότι η Μεγαλόνησος θα κατέρρεε και θα έβγαινε από το ευρώ». «Θυμηθείτε», συνέχισε ο κ. Σαμαράς «πόσο πανηγύριζαν τότε κάποιοι. Και μας υποδείκνυαν «να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου»! Σε λίγες μέρες όμως μετά, η Κύπρος αποφάσισε να παραμείνει στο ευρώ και να μπει σε πρόγραμμα στήριξης. Και τότε κατάπιαν τη γλώσσα τους, προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα».

Τότε σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «κατάλαβαν οι πάντες τι θα είχε συμβεί, αν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι όλοι κατάλαβαν «τι θα συνέβαινε, πόσο απελπιστική θα ήταν η θέση του Ελληνισμού, αν είχαμε εισακούσει τις υποδείξεις τους και ήμασταν σήμερα - Ελλάδα και Κύπρος - κατεστραμμένες κι οι δυο! Και δυστυχώς απομονωμένες εκτός ευρώ. Ευτυχώς, όμως, όλα αυτά είναι ένας εφιάλτης που δεν θα χρειαστεί να τον ζήσουμε».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή μίλησε για αποσταθεροποίηση η οποία «αγκαλιάζει πια ολόκληρη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου», προσθέτοντας ότι «γεωγραφικά, απέναντί τους, βρίσκεται η Ελλάδα και η Κύπρος. Και στη μέση το Ισραήλ», εκφράζοντας την άποψη ότι η Ευρώπη, αλλά και όλοι οι άλλοι, έχουν συμφέρον να επενδύσουν στη σταθερότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Στη Μέση Ανατολή, αλλάζουν συσχετισμοί και ισορροπίες δεκαετιών», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέγοντας ότι «για να γίνουν όλα αυτά με το μικρότερο κόστος και το μικρότερο ρίσκο για όλους, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να παραμείνουν σταθερές και μέσα στην Ευρώπη. Αλλιώς η κρίση της Μέσης Ανατολής θα μεταδοθεί παντού. Και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα γλιτώσει».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, προσθέτοντας όμως ότι «και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας στις μεταξύ μας σχέσεις», για προφανείς λόγους.


Καταλήγοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα με μεθοδικά βήματα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, σηκώνει κεφάλι», προσθέτοντας ότι «διαψεύδουμε συνεχώς όλους τους επικριτές της χώρας μας. Και ενώνουμε τους Έλληνες».

Πηγή: sigmalive.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου