Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τράπεζα Κύπρου: Σαράντα ημέρες δοκιμασίας

Λευκωσία: Αρχίζει και κυλάει αντίστροφα ο χρόνος για την Τράπεζα Κύπρου προκειμένου δύο δύσκολα κομμάτια να ολοκληρωθούν. Μειώσεις προσωπικού και μισθών από τη μια και το ύψος του τελικού «κουρέματος» για τους ανασφάλιστους καταθέτες.Περίπου 40 κρίσιμες ημέρες απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το due diligence των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής από την KPMG Λονδίνου και στη συνέχεια να καθοριστεί το τελικό «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση της έκθεσης αποτίμησης του ανεξάρτητου εκτιμητή, η Αρχή Εξυγίανσης θα καθορίσει το ποσοστό μετατροπής σε μετοχικό κεφάλαιο από το 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου που είναι τώρα δεσμευμένο.

Ουσιαστικά αρχίζει και τρέχει ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τράπεζας Κύπρου που θα κρίνει το μέλλον της μόλις αποφασιστεί το ύψος του τελικού κουρέματος και αρχίζει να ξεκαθαρίζει η στάση των καταθετών.

Με βάση τα στοιχεία από τον προκαταρκτικό ισολογισμό της «νέας» Τράπεζας Κύπρου από τη μετατροπή των ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα από το αρχικό κούρεμα 37,5%, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 3,1 δισ. ευρώ. Με 727 εκατ. ευρώ συνεισφέρει η «κακή» Λαϊκή, ενώ 2,8 δισ. ευρώ είναι το ύψος των κεφαλαίων που ήδη υπήρχαν.

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα τρέχουν πολύ γρήγορα και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο εθελουσίας εξόδου προς τους 5.640 εργαζόμενους της Τράπεζας Κύπρου.

Αναλόγως της αποδοχής που θα έχει η εθελούσια έξοδος θα κριθεί πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» στη δεύτερη φάση μείωσης προσωπικού που εκ των πραγμάτων θα έχει και πιο επώδυνους όρους.

Τόσο η διοίκηση όσο και η συντεχνία αποφεύγουν να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα γίνουν μειώσεις μισθών στους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου για να υπάρξει εξίσωση των μισθών με αυτούς της Λαϊκής. Λόγω της κρατικής στήριξης τον Ιούνιο, το μισθολόγιο της Λαϊκής μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά περίπου 15%.

Το ζήτημα των αφυπηρετήσεων είναι πάντως ακανθώδες, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το ύψος του «κουρέματος», και κατ’ επέκταση, τις ρυθμίσεις για τα ταμεία προνοίας.

Χωρίς σαφήνεια για το θέμα της κρατικοποίησης των ταμείων, οι 5.640 υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσουν κατά πόσο θα αποχωρήσουν ή όχι.

Η εθελοντική αφυπηρέτηση θα είναι στο πλαίσιο που προνοούν τα συμβόλαια των υπαλλήλων της Τράπεζας και για να γίνει πιο ελκυστικό ίσως να δοθεί κάτι παραπάνω στους εργαζόμενους. Από τον ένα μήνα αποζημίωσης για κάθε δυο χρόνια εργασίας μπορεί στο σχέδιο να μπουν ως δώρο έξτρα κάποιοι μήνες.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Πηγή: philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου