Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Προσοχή! Υψηλού κινδύνου οι κινητές καντίνες

Ως υψηλού κινδύνου καταγράφονται στις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους οι κινητές καντίνες, που ξεφυτρώνουν σε λεωφόρους, σε παραλίες και γειτονιές, καθώς φαίνεται ότι η κρίση οδηγεί πολλούς στην «εύκολη» είσπραξη ρευστού.
  
Μερικά από ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις καντίνες και τους διανομείς τροφίμων είναι:
  • Τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την Παρασκευή τροφίμων;
  • Υπάρχουν πρόνοιες χώρων προσωπικής υγιεινής των ιδιοκτητών ή των υπαλλήλων κινητών καντινών;
  • Τα υλικά παρασκευής φυλάγονται σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας;
Δεδομένης της έξαρσης της παρουσίας των κινητών καντινών, οι υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους, ανησυχούν ιδιαίτερα για το φαινόμενο.
Καταγγελίες για αλλοιωμένα φαγητά
Όπως αποκάλυψε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστος Χρίστου, ήδη έχουν καταγγελθεί αρκετές περιπτώσεις κινητών καντινών οι οποίες δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής που προνοεί η νομοθεσία.
«Κατά καιρούς, εντοπίζονται τέτοιες κινητές καντίνες που δεν πληρούν την νομοθεσία και για αυτό το σκοπό, καταγγέλλονται και τους απαγορεύουμε τη συνέχιση των εργασιών τους, ενώ καταστρέφονται τα παρασκευάσματα τους», ανέφερε ο κ. Χρίστου.
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, οι υγειονομικές υπηρεσίες προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αδειοδότηση κινητών καντινών ώστε να μπορούν να γίνονται πιο εύκολα οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους λειτουργούς.
Οι λειτουργοί των υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές των δήμων, στους οποίους λειτουργούν οι κινητές καντίνες, ελέγχουν σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, τις θερμοκρασίες φύλαξης των πρώτων υλών και την κατάσταση των τελικών προϊόντων που πωλούνται.
Στις πλείστες περιπτώσεις, στα προϊόντα που κατάσχονται, εντοπίζονται αποκλίσεις στη ψυκτική αλυσίδα των προϊόντων.
Στις παγωνιέρες….
Έντονος προβληματισμός, επικρατεί στις υγειονομικές υπηρεσίας και για τους πεζούς διανομείς τροφίμων, οι οποίοι απασχόλησαν σειρά συσκέψεων.
«Λόγω και της οικονομικής κρίσης, παρατηρήσαμε μια αυξητική τάση σε διάφορες επαρχίες, από πολίτες οι οποίοι κρατάνε μια παγωνιέρα με τρόφιμα και τα πωλούν ειδικά στις παραλίες», ανέφερε ο κ. Χρίστου.
Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονία έχουν καταγγελθεί δύο σοβαρές περιπτώσεις πεζών διανομέων τροφίμων, οι οποίοι με τα τρόφιμα που πωλούσαν, έθεταν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Τα καφέ του δρόμου
Σε σχέση με τα υποστατικά που πωλούν ροφήματα στους δρόμους και είναι έντονη η παρουσία τους, ο κ. Χρίστου, ανέφερε ότι ισχύουν οι πρόνοιες της νομοθεσίες που ισχύουν και για τις κινητές καντίνες που πωλούν φαγητά και υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που διέπουν την λειτουργία τους.
Ειδικές διευθετήσεις για χώρους υγιεινής
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, ένα ερώτημα σε σχέση με τους εργαζομένους στις κινητές καντίνες είναι αν υπάρχουν και σε ποια κατάσταση είναι οι χώροι προσωπικής υγιεινής.
Όπως εξήγησε τις αδειοδοτημένες καντίνες, συνοδεύουν πιστοποιητικά αποχωρητηρίων και αν δεν υπάρχουν πρέπει να υπάρχει γραπτή δήλωση και συγκατάθεση ιδιοκτητών παρακείμενων υποστατικών για την χρησιμοποίησή τους από τους εργαζομένους κινητών καντινών.
Οι αφυπηρετήσεις περιορίζουν τους ελέγχους
Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κατάστασης, οι υγειονομικές υπηρεσίες μετρούν τους λειτουργούς τους καθώς υπήρξαν πολυάριθμες αφυπηρετήσεις προσθέτοντας ακόμη ένα βραχνά στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε σημεία παρασκευής και διοχέτευσης προϊόντων στην αγορά
«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, μετά και τις τελευταίες πρόωρες αφυπηρετήσεις γεγονός που αναγκάζει τις υγειονομικές υπηρεσίες να επανασχεδιάσουν το προγραμματισμό τους για την υγιεινή και την ασφάλεια τροφίμων παγκύπρια», επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστος Χρίστου.
Το μειωμένο προσωπικό, ανέφερε ο κ. Χρίστου, επηρεάζει τον αριθμό επιθεωρήσεων καθώς και τον αριθμό των δειγμάτων τροφών που λαμβάνονται για έλεγχο από τις υπηρεσίες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Συστάσεις προς τους καταναλωτές
Οι υγειονομικές υπηρεσίες, καλούν το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. «Οι πολίτες πρέπει να παρατηρούν τις συνθήκες υγιεινής σε τέτοια υποστατικά καθώς και τον τρόπο συμπεριφοράς των παρασκευαστών φαγητών προτού αγοράσουν τα τρόφιμα», ανέφερε ο κ. Χρίστου. «Τους προτρέπουμε να καταγγείλουν στις υγειονομικές υπηρεσίες τυχόν περίεργες και ακατάλληλες υγειονομικές συνθήκες».
Η νομοθεσία και οι άδειες
Η νομοθεσία που διέπει τις συγκεκριμένες καντίνες, προνοεί την Παρασκευή τροφίμων νοουμένου ότι τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινών συνθηκών. Λαμβάνεται ωστόσο υπόψη ότι πρέπει οι ποσότητες των τροφίμων να είναι μειωμένες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, ανέφερε ο κ. Χρίστου.
Οι συγκεκριμένες καντίνες πρέπει να επιθεωρούνται τουλάχιστον τρείς φορές το χρόνο σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες των Δημοτικών Αρχών.
Υπάρχουν δύο ειδών άδειες κινητών καντινών.
  • άδεια καταχώρησης στο μητρώο τροφίμων του Υπ.Υγείας
  • άδεια πλανοδιοπώλησης από την τοπική αρχή
Κανένας, τόνισε ο κ. Χρίστου, δεν μπορεί να κατέχει και να λειτουργεί κινητή καντίνα αν δεν έχει την άδεια από τις υγειονομικές υπηρεσίες αναφορικά με την ποιότητα των παρασκευαζόμενων τροφίμων και τις υγιεινές συνθήκες που επικρατούν καθώς και την άδεια πλανοδιοπώλησης.
Source: http://www.sigmalive.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου