Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Project Nicosia για την πολιτιστική αναζωογόνηση της πρωτεύουσας

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεσσάρων δράσεων για το 2013 με την ονομασία «Project Nicosia», έχει ετοιμάσει ο Δήμος Λευκωσίας, το οποίο περιλαμβάνει ποικίλες προτάσεις, απευθύνεται σε ευρύ κοινό και στοχεύει σε νέους δημιουργούς.

Μέρος της πολιτιστικής δράσης του Δήμου είναι η προσπάθεια παραγωγής πολιτισμού και θεσμοθέτησης πολιτιστικών εκδηλώσεων για την πρωτεύουσα, με στόχο την στήριξη και προώθηση του νέου, τοπικού ταλέντου και αφ’ ετέρου την τόνωση και αναζωογόνηση προβληματικών περιοχών της πόλης. Το συγκεκριμένο μέρος ανέλαβε η πολιτιστική λειτουργός Κατερίνα Ανδρέου με τη συνεργασία του εξωτερικού συνεργάτη Σταύρου Παμπαλλή.

Η φιλοσοφία και το πλαίσιο στο οποίο κληθήκαν να εργαστούν και να δημιουργήσουν απορρέει και βασίζεται στην πρόταση που υπέβαλε η Λευκωσία για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια συνεργατών αλλά και λειτουργών του Δήμου.

Το πρόγραμμα καθυστέρησε να υλοποιηθεί λόγω των οικονομικών γεγονότων που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα, ωστόσο έχοντας πλέον υπερπηδήσει πολλά από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Δήμος, έχει ήδη προχωρήσει στην ανασύνταξη του προγράμματος και την προσπάθεια υλοποίησης μέρους των προτεινόμενων δράσεων.
Αυτή την περίοδο διοργανώνονται κάθε Πέμπτη μουσικές βραδιές στη Μακαρίου, με το όνομα Jamm-in, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ για τον μήνα Ιούλιο οι εκδηλώσεις μεταφέρονται Δευτέρα (Συνολικά προγραμματίζονται έξι μουσικές βραδιές, 6, 13, 20 & 27 Ιουνίου και 1 & 8 Ιουλίου.

Η πρώτη εκδήλωση με το όνομα ELECTRO-JAMM και μουσική από 3 DJs σημείωσε μεγάλη επιτυχία ενώ για αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου το Jamm-iN παρουσιάζει το Band-Jamm με τους Chipiron, ένα γκρουπ που συνδυάζει φλαμένκο-λάτιν-ροκ, τον Στέλιο Αντωνίου με την κιθάρα και τις λούπες του και τους The Downtown Grooves, σε μοντέρνους ροκ και ποπ ρυθμούς.

Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς θα είναι διαφορετικό και θα περιλαμβάνει μουσική από DJs, νεανικά συγκροτήματα από μέταλ μέχρι τζαζ και από ροκ μέχρι εναλλακτική έθνικ μουσική, ενώ τις εκδηλώσεις θα διανθίσει μία ειδική παράσταση μουσικού θεάτρου!

Pop-Up festivalΤο πρόγραμμα Jamm-in αποτελεί μια αυθόρμητη κίνηση και προσπάθεια ανατροπής του φαινομένου ερήμωσης που παρουσιάζει η Λεωφόρος Μακαρίου, ωστόσο κατά κύριο λόγο αποτελεί τον προπομπό του βασικού προγράμματος του Project Nicosia για το 2013, το Pop-Up festival. Για ένα ολόκληρο μήνα, από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, το Project Nicosia, γεμίζει τα άδεια καταστήματα στην οδό Μακαρίου με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους, νέους Κύπριους δημιουργούς∙ καλλιτέχνες, σχεδιαστές, animators, φωτογράφους, μουσικούς και παραγωγούς.

Στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τις διάφορες εκθέσεις, τα εργαστήρια, τις συναυλίες αλλά και όλες τις άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν, ο μεγαλύτερος αλλά δυστυχώς ερημωμένος, εμπορικός δρόμος της πόλης να γεμίσει ξανά ζωή και να δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο να επισκεφθεί και να δει την δουλειά νέων δημιουργών, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας βασισμένης στον πολιτισμό, όπου η δημιουργία και η επιχειρηματικότητα συναντώνται.

Source: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου