Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η τεριφλουνομίδη καθυστερεί την ανάπτυξη της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η χορήγηση της δραστικής ουσίας τεριφλουνομίδης μια φορά την ημέρα, καθυστερεί την ανάπτυξη της κλινικά επιβεβαιωμένης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης TOPIC. Πρόκειται για την πρώτη διαθέσιμη από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία για τη νόσο με θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που είχαν ένααρχικό επεισόδιο που υποδηλώνει την ύπαρξή της. Η μελέτη TOPIC ήταν σχεδιασμένη για να εκτιμήσει εάν η έγκαιρη έναρξη αγωγής με τεριφλουνομίδη σε ασθενείς που εμφάνισαν πρώτα νευρολογικά συμπτώματα ενδεικτικά για κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (CIS, Clinically Isolated Syndrome) μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη κλινικά επιβεβαιωμένης πολλαπλής σκλήρυνσης (CDMS, clinically definite multiple sclerosis).

To Κλινικά Μεμονωμένο Σύνδρομο (CIS) ορίζεται ως ένα πρώτο κλινικό επεισόδιο με χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν Πολλαπλή Σκλήρυνση. Συνήθως προκύπτει σε νέους ενήλικες και συχνά αποτελεί προοίμιο της κλινικά επιβεβαιωμένης νόσου.

Στην μελέτη TOPIC, ασθενείς που έπαιρναν τεριφλουνομίδη (14 mg και 7 mg) είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κλινικά επιβεβαιωμένη Πολλαπλή Σκλήρυνση, οριζόμενη ως η εμφάνιση ενός δεύτερου κλινικού επεισοδίου, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, το οποίο αποτελούσε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης. Επιπλέον αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των δευτερευόντων και των υπολοίπων καταληκτικών σημείων, θα παρουσιαστούν σε προσεχές ιατρικό συνέδριο.

Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν:

• Σε ασθενείς που έλαβαν τεριφλουνομίδη 14 mg, παρατηρήθηκε 43% εκατό μείωση του κινδύνου μετατροπής σε Κλινικά Επιβεβαιωμένη Πολλαπλή Σκλήρυνση στη διάρκεια των δύο ετών της μελέτης, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (p=0.0087). • Σε ασθενείς που έλαβαν τεριφλουνομίδη 7 mg, παρατηρήθηκε 37% μείωση του κινδύνου μετατροπής σε Κλινικά Επιβεβαιωμένη Πολλαπλή Σκλήρυνση στην διάρκεια των δύο ετών της μελέτης, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (p=0.0271).

«Το Κλινικά Μεμονωμένο Σύνδρομο (CIS) συχνά αποτελεί προοίμιο κλινικά επιβεβαιωμένης πολλαπλής σκλήρυνσης και η έγκαιρη αντιμετώπισή του έχει αποδειχθεί ωφέλιμη», δήλωσε ο Δρ Άαρον Ε. Μίλλερ, επιστημονικός διευθυντής στο Κέντρο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση «The Corinne Goldsmith Dickinson Center» του Ιατρικού Κέντρου «Όρος Σινά». «Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά διότι υπάρχει ακάλυπτη θεραπευτική ανάγκη για μία αποτελεσματική από του στόματος επιλογή για ασθενείς σε αυτό το στάδιο της νόσου».

Η μέση διάρκεια έκθεσης στην τεριφλουνομίδη στην μελέτη TOPIC ήταν περίπου 16 μήνες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν σύμφωνες με αυτές από προηγούμενες κλινικές μελέτες της τεριφλουνομίδης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν περισσότερο στα σκέλη της τεριφλουνομίδης ήταν αυξήσεις της ALT (Alanine transaminase), ρινοφαρυγγίτιδα, πονοκέφαλος, τριχοαραίωση, διάρροια και παραισθησία. Δεν υπήρξαν θάνατοι σε καμία από τις ομάδες της τεριφλουνομίδης κατά την διάρκεια της μελέτης. Η συχνότητα διακοπής της αγωγής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια σε όλα τα σκέλη (9,1% στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου, συγκριτικά με 12,1% στο σκέλος των 7 mg τεριφλουνομίδης και 8,3 % στο σκέλος των 14 mg τεριφλουνομίδης).

Η μελέτη συνέκρινε την θεραπεία με 14 mg ή 7 mg άπαξ ημερησίως χορηγούμενης τεριφλουνομίδης έναντι εικονικού φαρμάκου. Αυτή η διπλή-τυφλή, πολυκεντρική μελέτη συμπεριέλαβε 618 ασθενείς που είχαν ένα πρώτο οξύ ή υποξύ, καλά καθορισμένο νευρολογικό επεισόδιο ενδεικτικό απομυελίνωσης, καθώς επίσης έναρξη συμπτωμάτων ΠΣ μέσα σε 90 ημέρες πριν από την τυχαιοποίηση και μαγνητική τομογραφία που να δείχνει δύο ή περισσότερες Τ2 βλάβες ενδεικτικές για Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η τεριφλουνομίδη είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Αργεντινή για την θεραπεία υποτροπιαζουσών μορφών Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ενώ αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές πολλών χωρών.

Το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης της Τεριφλουνομίδης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από 5.000 ασθενείς σε 36 χώρες, είναι από τα μεγαλύτερα που είχε ποτέ οποιαδήποτε θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Μερικοί ασθενείς στις μελέτες επέκτασης έχουν λάβει τεριφλουνομίδη μέχρι και για 10 χρόνια.

Η τεριφλουνομίδη είναι ένας ανοσοτροποιητικός παράγοντας με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης της τεριφλουνομίδης δεν είναι πλήρως κατανοητός, μπορεί να περιλαμβάνει μία μείωση του αριθμού των ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Η τεριφλουνομίδη είναι μία άπαξ ημερησίως, από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία η οποία, στις ΗΠΑ, ενδείκνυται για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης (ΠΣ). Η τεριφλουνομίδη 14 mg έχει δείξει σημαντική επίδραση σε μία σειρά παραμέτρων της δραστηριότητας της ΠΣ, συμπεριλαμβανομένων των υποτροπών, της επιβράδυνσης της εξέλιξης της σωματικής αναπηρίας και της μείωσης του αριθμού των εγκεφαλικών βλαβών που ανιχνεύονται στην MRI.

Source: http://www.livenews.com.cy/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου