Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Στον… αέρα οι ΚΑ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές με τις επόμενες βδομάδες να κρίνονται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές μπαίνουν στα βαθιά τις επόμενες μέρες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, να ενημερώνει πως ο μόνος όρος που μπορεί να θέσει η εταιρεία είναι η πώληση του λογότυπου. «Αυτό δεν σημαίνει πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν μπορεί να ζητήσει κι άλλα τμήματα όπως το engineering ή το catering αν τον ενδιαφέρουν. Η εταιρεία όμως δεν δικαιούται να τα προτείνει η ίδια προς πώληση», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Η στενή ρευστοτική θέση της εταιρείας έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ιδιαίτερη ανησυχία για τα δικαιώματα τους και κυρίως σε σχέση με τις οφειλές της εταιρείας προς το Ταμείο Προνοίας οι οποίες και ανέρχονται μεταξύ 13-18εκ. ευρώ. Πηγές διαβεβαιώνουν πως τα λεφτά που πάρθηκαν από την πώληση των χρονοθυρίδων στο Heathrow ($31εκ.) διατηρήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς κάλυψης των οφειλομένων στο προσωπικό. Ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε την Πέμπτη πως οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν θα τύχουν χειρότερης αντιμετώπισης από υπαλλήλους που αποχώρησαν σε προηγούμενα στάδια.

Πάντως, όρος για πρόσληψη του προσωπικού από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή δεν μπορεί να τεθεί αφού δεν το επιτρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως συνέχιση των εργασιών της εταιρείας. Μπορεί όμως ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να προσλάβει το προσωπικό ή μέρος του αμέσως μετά τον πλεονασμό εφόσον το επιθυμεί. Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου το Σάββατο στο οποίο αναφέρονταν πρακτικά από τη συνάντηση με στελέχη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

Η απόφαση της Επιτροπής για το κατά πόσο η εταιρεία έλαβε κρατική στήριξη μπορεί να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα περιπλέκοντας ακόμα περισσότερη την κατάσταση αν και το τελευταίο διάστημα έγιναν διάφορες νομικές και πολιτικές κινήσεις για να κερδηθεί χρόνος. Προς αυτήν την κατεύθυνση ρόλο έπαιξε και η αλλαγή του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού με τη Δανή Margrethe Vestager να διαδέχεται τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια.

www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου