Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Διαγραφές δανείων για λίγους, προτείνει η κυβέρνηση

Τη διαγραφή δανείων ύψους μέχρι €15.000, όσων ατόμων διαμένουν στην Κύπρο, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων δεν ξεπερνούν τα €400 και τα καθαρά τους εισοδήματα είναι κάτω των €100 μηνιαίως, προβλέπει, μεταξύ άλλων το προσχέδιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τη διαγραφή χρεών φυσικών προσώπων.

Το πολυαναμενόμενο προσχέδιο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που αποτελείται από 158 σελίδες και αποκαλύπτει ο «Φ», αποστάληκε χθες βράδυ από το Υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα για να καταθέσουν τις απόψεις τους.


Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται και σωρεία κριτηρίων διασφάλισης της κύριας κατοικίας χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, η οποία είναι υποθηκευμένη. Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το ποσό για το οποίο θα ισχύουν τα κριτήρια αυτά. Το ποσό αυτό αναμένεται να καθοριστεί το επόμενο διάστημα από την Κεντρική Τράπεζα.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τη διαγραφή δανείου μέχρι €15.000 ενός φυσικού προσώπου, εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα πρέπει να πληροί σωρεία άλλων κριτηρίων.

Ανάμεσα στα βασικότερα είναι τα εξής:

● Δεν θα έχει την ευχέρεια αποπληρωμής του ποσού τα επόμενα δύο χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για διαγραφή,

● εάν τουλάχιστον το 25% του ποσού προέκυψε κατά τη διάρκεια έξι μηνών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης,

● εάν, βιβλία, εργαλεία και άλλα αντικείμενα του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τον οφειλέτη, δεν υπερβαίνουν τα €10.000, συμπεριλαμβανομένου ενός οχήματος με κινητήρα, εφόσον το όχημα είναι λογικά αναγκαίο για να πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες,

● και όπου ο οφειλέτης, ή εξαρτώμενα από αυτόν, έχει κάποια αναπηρία, και το όχημά του / της έχει ειδικά σχεδιαστεί ή προσαρμοστεί για χρήση από τον οφειλέτη ή από τους εξαρτώμενους, μπορεί να υπερβεί το ποσό των €10.000, λαμβάνοντας υπόψη την αξία τέτοιων οχημάτων.

Στο πολυσέλιδο προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και κριτήρια για όσους δεν συναινούν σε ρυθμίσεις προσωπικής αφερεγγυότητας.

www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου