Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας

Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας, καθώς πλησιάζει η 20η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή την οδηγία προς ναυτιλλομένους εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η κυβέρνηση δραστηριοποιείται σε διάφορα επίπεδα, σε μία προσπάθεια αποτροπής υλοποίησης των τουρκικών σχεδιασμών για σεισμογραφικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, και προεδρεύοντα αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, Ματέο Ρέντσι, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο των εργασιών της 10ης Συνόδου Κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM) που πραγματοποιείται στο Μιλάνο.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη με την ενέργεια της Ιταλίας να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάβημα ήταν σε αυστηρή γλώσσα και έγινε από την Ιταλία και ως κράτος αλλά και με την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Η Ρώμη παρουσιάζεται “ιδιαίτερα ενοχλημένη” με την έκδοση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, σε περιοχές όπου αυτή τη στιγμή διεξάγει εργασίες γεώτρησης, η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία «ENI».

Στο Μιλάνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με αριθμό ηγετών κρατών μελών της ΕΕ και με τους ηγέτες της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, τους οποίους θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί και με τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν.

Τη συνάντηση έχει ζητήσει η ίδια η Μόσχα, ενώ το ραντεβού θα οριστικοποιηθεί με την άφιξη του Ρώσου Πρόεδρου στο Μιλάνο.

Στόχος των συναντήσεων του Προέδρου θα είναι η άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα, ώστε να αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα την προκλητική οδηγία NAVTEX.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει παρέμβαση στη θεματική συζήτηση «Συνεργασία Ευρώπης και Ασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων».


Source : www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου