Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Κομματικά αντίμετρα στις τουρκικές προκλήσεις

Σε επίπεδο συναντήσεων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, που πραγματοποιούνται εδώ και 25 χρόνια υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο, έχει αντίκτυπο η τουρκική επιθετικότητα. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζητούν όπως οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο Λήδρα Πάλας ανασταλούν, μέχρι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες - άρα μέχρι να αρθεί η τουρκική προκλητικότητα. 

Πρώτο μέτρο των ελληνοκυπριακών κομμάτων μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί η οριστική αναβολή προγραμματισμένης επίσκεψης (σήμερα) των αντιπροσώπων των κομμάτων των δύο κοινοτήτων στην Αμμόχωστο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», η αναβολή είναι αποτέλεσμα μηνυμάτων που έστειλαν προς την πρέσβειρα της Σλοβακίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ. Με αφορμή αυτά τα μηνύματα, η κ. Οξάνα Τόμοβα συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής που συνέστησαν τα κόμματα, κατά την οποία λήφθηκε, υπό το βάρος των τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ, απόφαση γι' αναβολή της επίσκεψης και επαναπρογραμματισμό της για την 31η Οκτωβρίου.

Ακύρωση

Η απλή αναβολή και ο κυρίως ο καθορισμός εκ των προτέρων νέας ημερομηνίας πραγματοποίησης της επίσκεψης (31 Οκτωβρίου) προκαλούν συνειρμούς. Όπως, όμως, πληροφορείται η «Σ», η μη οριστική ακύρωση οφείλεται στην ανάγκη για ομόφωνη θέση, πρώτα μεταξύ των ελληνοκυπριακών κομμάτων και έπειτα μεταξύ των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Άλλωστε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα υπάρξουν σίγουρα εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ (20 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ η τουρκική Navtex) και αναλόγως αυτών, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, δεν αποκλείεται το θέμα να επανεξεταστεί.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση το πρόγραμμα που στάλθηκε στα κόμματα, θα αναχωρήσουν για την Αμμόχωστο την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί. Στις 10 θα επισκεφθούν τον Πύργο του Οθέλλου, στην παλαιά εντός των τειχών Αμμόχωστο, ενώ στις 12:45 θα επισκεφθούν το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα.

Επιφυλάξεις

Στο όλο πλέγμα των αντιδράσεων για τις νέες τουρκικές επιθετικές ενέργειες προστίθεται και η προγραμματισμένη, για τις 22 του μήνα, νέα συνάντηση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας (η επίσκεψη στην Αμμόχωστο δεν υποκαθιστά τις συναντήσεις). Το ΔΗΚΟ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η παρουσία του στην εν λόγω συνάντηση, ενόψει, όπως κατατέθηκε από τον εκπρόσωπό του, της 20ής Οκτωβρίου, οπόταν και θα καταγραφεί το τι πραγματικά η Τουρκία προγραμματίζει. Με τη θέση του ΔΗΚΟ φαίνεται να συμφωνούν, χωρίς ωστόσο να το καταθέσουν επίσημα, τόσο η ΕΔΕΚ όσο και οι Οικολόγοι. Μάλιστα υπήρξε, όπως αποκαλύπτει η «Σ», σχετική συνεννόηση των κυρίων Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου Σιζόπουλου και Γιώργου Περδίκη.

Διαφωνούν οι μεγάλοι

Με την άποψη των τριών προαναφερθέντων κομμάτων διαφωνούν, με βάση την πληροφόρηση από τη χθεσινή σύσκεψη της υποεπιτροπής, το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αμφότερα τα κόμματα θεωρούν ότι θα πρέπει οι συναντήσεις των πολιτικών σχηματισμών ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαράταξης να συνεχιστούν, υπό την επιχειρηματολογία -η οποία κατατέθηκε επίσημα- ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους κρίσης, που δημιουργεί η Τουρκία, να μη στέλνεται το μήνυμα από τα πολιτικά κόμματα ότι το χάσμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διευρύνεται».

Την άποψη των δύο μεγάλων της ελληνοκυπριακής πλευράς συμμερίζεται και ο ορισθείς ως οικοδεσπότης της συνάντησης της 22ας Οκτωβρίου, Γενικός Γραμματέας του ΥΚΡ Μουράτ Κανατλί. Σε παρέμβαση του χθες, ανέφερε ότι η συνάντηση πρέπει να πραγματοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να μην εκδοθεί ανακοινωθέν, όπως γίνεται πάντα.

Ταυτότητες και... αντίτιμο εισόδου

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ σε αρχαία μνημεία της Αμμοχώστου -που επαναπρογραμματίστηκε για την 31η Οκτωβρίου- είχε και ενδέχεται να έχει αρκετά παρατράγουδα, τουλάχιστον στο παρασκήνιο. Όπως αποκαλύπτει η «Σ», προγραμματιζόταν όπως οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί που θα μεταβούν στην Αμμόχωστο πληρώσουν, παρακαλώ, τέλος εισόδου, για ξενάγηση στη Σαλαμίνα. Το θέμα τέθηκε μετ' επιτάσεως από κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η Σλοβάκα Πρέσβειρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε, όπως η ίδια δήλωσε -χωρίς όμως να δεσμευτεί- κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.

Οι παρασκηνιακές ενέργειες κάποιων πολιτικών κομμάτων και στο θέμα της επίδειξης ταυτότητας για διέλευση στα κατεχόμενα -όταν μάλιστα αυτό γίνεται οργανωμένα από τα ε/κ και τ/κ κόμματα- έπεσαν όπως φαίνεται στο κενό, καθώς η Πρέσβειρα της Σλοβακίας απάντησε ότι επί του συγκεκριμένου δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει.

Source : www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου