Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αθωώνεται ο ΜΜΑΔίτης για το επεισόδιο με τον Sylvain – «Δεν υπήρξε κακοποίηση» αποφαίνεται το πόρισμα

Παραδόθηκε το πόρισμα των ανακριτών στην Ανεξάρτητη Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας αναφορικά με το παράπονο του αλλοδαπού πολιτικού πρόσφυγα Sylvain Some Faboubiyiassane περί κακοποίησής του εκ μέρους αστυνομικών.

Το επεισόδιο συνέβη στις 28 περασμένου Νοέμβρη στην παλαιά Λευκωσία και είχε προκληθεί σάλος όταν το βίντεο δόθηκε από την οργάνωση ΚΙΣΑ στη δημοσιότητα. Λόγω των αντιδράσεων διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές που πήραν σειρά καταθέσεων από μέλη της ΜΜΑΔ και μαρτυρίες από μάρτυρες, όπως και τον παραπονούμενο.

Υπενθυμίζουμε ότι περίπολο της ΜΜΑΔ προέβη σε συνήθεις ελέγχους των στοιχείων αλλοδαπών. Αρχικά ελέγχθηκαν δύο έγχρωμοι αλλοδαποί, χωρίς κανένα πρόβλημα και στη συνέχεια κλήθηκε ο Sylvain Some Faboubiyiassane να δώσει τα στοιχεία του. Κατά τον έλεγχο, αυτός έδωσε άλλη χώρα καταγωγής, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός Σάββας Σάββα να του ζητήσει να τους ακολουθήσει στο Τμήμα. Ωστόσο, αυτός αντέδρασε και ακολούθησε το περιστατικό που καταγράφηκε από άλλον αλλοδαπό και παραδόθηκε στην ΚΙΣΑ.

Στην έκθεσή του ο εποπτεύων την ποινική ανάκριση δικηγόρος Ευαγόρας Αναστασίου, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. Ο ύποπτος αστυνομικός ορθά και μέσα στην άσκηση των καθηκόντων του προέβη στην εξακρίβωση των στοιχείων του παραπονούμενου.

2. Ο παραπονούμενος αδικαιολόγητα θεώρησε τον έλεγχό του ως ρατσιστική συμπεριφορά και αδικαιολόγητα αντέδρασε στο αίτημα του αστυνομικού για εξακρίβωση των στοιχείων του.

3. Ο ύποπτος αστυνομικός δικαιολογημένα συνέλαβε τον παραπονούμενο για το αυτόφωρο αδίκημα της ανησυχίας. Η πτώση του παραπονούμενου που είχε και ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ίδιου ως επίσης και του υπόπτου, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συμπεριφορά του παραπονούμενου.

4. Από τη μελέτη του επίμαχου βίντεο δεν διαπιστώνεται οποιαδήποτε βάναυση συμπεριφορά του υπόπτου αστυνομικού εναντίον του παραπονούμενου, αλλά προβάλλει τον χρόνο κατά τον οποίο ο παραπονούμενος πέφτει στο έδαφος όταν ο ύποπτος αστυνομικός επιχειρούσε να του φορέσει χειροπέδες.

5. Το επίμαχο βίντεο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του όλου επεισοδίου, καθότι εστιάζεται σε μια μεμονωμένη σκηνή αυτού και συγκεκριμένα στον χρόνο τραυματισμού του παραπονούμενου και θεωρείτε ότι η δημοσιοποίηση αυτού μέσω internet έχει εκθέσει αδικαιολόγητα και κακόβουλα την Αστυνομική Δύναμη και σε προέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Διά τους ως άνω λόγους», καταλήγει ο κ. Αναστασίου, «θεωρώ ότι όλες οι ενέργειες του υπόπτου αστυνομικού κατά το χρόνο σύλληψης του παραπονούμενου έγιναν μέσα στα προκαθορισμένα πλαίσια εκτέλεσης των καθηκόντων του και εισηγούμαι, υιοθετώντας και την έκθεση των ανακριτών στο σύνολό της, να μην ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική δίωξη εναντίον του».

Στην κατάθεσή του στους ανακριτές ο παραπονούμενος δεν αναφέρεται σε κακοποίηση από τον αστυνομικό, αλλά ότι βρήκε την έρευνα ταπεινωτική και ρατσιστική.

Παραδέχεται ότι εμπόδισε τον αστυνομικό να του φορέσει χειροπέδες και για το κάταγμα στο πόδι αναφέρει ότι «στην προσπάθειά του να μου βάλει χειροπέδες με άρπαξε από το σβέρκο και βάζοντας το πόδι του πλάι στο δικό μου και ενώ εγώ αντιστεκόμουν κατάφερε να με ρίξει κάτω».

Πηγή: newsit.com.cy

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου