Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Υπ. Εργασίας: Ο θεσμός της υιοθεσίας παιδιών αφορά ολόκληρη την κοινωνία

Η απόκτηση ενός παιδιού, με βιολογικό ή όχι τρόπο, αποτελεί πολλές φορές «στόχο και όνειρο ζωής» καθώς και μέσο «αυτό-ολοκλήρωσης» για πολλά ζευγάρια και άτομα.   Από την άλλη πλευρά, η υιοθεσία ως πράξη και μετέπειτα ως θεσμός αποτελεί από τα αρχαία χρόνια έναν τρόπο πλήρους ένταξης ενός παιδιού σε μια οικογένεια, άλλη από την βιολογική του, ανέφερε στη σημερινή δημόσια διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την υιοθεσία, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Ένα παιδί που βρίσκεται για διάφορους λόγους χωρίς τους βιολογικούς γονείς του, ή με βιολογικούς γονείς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο γονεϊκό τους ρόλο, είναι εν δυνάμει ένα παιδί προς υιοθεσία, επισήμανε, τονίζοντας ότι η υιοθεσία δεν θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτή ως απλώς η πάση θυσία ικανοποίηση της επιθυμίας ενός άτεκνου ζευγαριού να αποκτήσει παιδί, αλλά κυρίως ως η ευτυχής σύμπτωση αυτής της επιθυμίας με την πραγματική ανάγκη ενός παιδιού να αποκτήσει ένα νέο και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον.

Θεσμικά στην Κύπρο, πρόσθεσε, η υιοθεσία πλαισιώνεται και κατοχυρώνεται από συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στην παιδική προστασία και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παράμετροι πρέπει να εφαρμόζονται. Οι εκάστοτε νομικές διατάξεις θεσμοθετούν ρητά πως η υιοθεσία πραγματοποιείται μόνο εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον του παιδιού και ότι για την πραγματοποίησή της απαιτείται η διενέργεια επισταμένης μελέτης καταλληλότητας από εξειδικευμένους σε θέματα υιοθεσίας Λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Η Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως ο θεσμός της υιοθεσίας αφορά αφενός, όλο το κοινωνικό σύνολο λόγω της κοινωνικής του διάστασης, αφετέρου όμως, και ένα αξιοσημείωτο μέρος του πληθυσμού που για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να αποκτήσει το δικό του βιολογικό παιδί. Το θέμα παρουσιάζει λοιπόν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον και γι' αυτό ως Υπουργείο αξιολογούμε πως πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά.

Στη Κύπρο, είπε, ο θεσμός της υιοθεσίας διέπεται από τον περί Υιοθεσίας Νόμο του 1995, Ν.19(I)/95 ο οποίος ρυθμίζει τις εθνικές υιοθεσίες και από τον περί της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών και για τη Συνεργασία αναφορικά με Διακρατική Υιοθεσία (Κυρωτικό ) Νόμο του 1994,Ν 26 (III)/94, ο οποίος ρυθμίζει τις διακρατικές υιοθεσίες.

Στη συνέχεια παρέθεσε τις βασικές προτεινόμενες αλλαγές της νομοθεσίας οι οποίες αφορούν:

Τον τομέα της Ιδιωτικής ΤοποθέτησηςΤον καθορισμό ορίων ανώτατης ηλικίας για τους υποψήφιους υιοθετούντες γονείςΤην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της υιοθεσίας προς το παιδί, τους υποψήφιους υιοθετούντες, τους υιοθετούντες και τους γονείς/κηδεμόνες του παιδιού προς υιοθεσία,Τον καθορισμό κριτηρίων διαπίστευσης μη κυβερνητικών οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία διακρατικών υιοθεσιών

Μελετώντας το προτεινόμενο νομοσχέδιο και λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες στην ταχύτητα οι οποίες παρατηρούνται καθ' όλη τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση μιας υιοθεσίας, συνέχισε η κ. Αιμιλιανίδου, "έκρινα σκόπιμο να οργανώσω τη σημερινή διαβούλευση από την οποία αναμένω ότι θα εκφραστούν οι προβληματισμοί και θα ακουστούν οι εισηγήσεις όλων με επίκεντρο τα δικαιώματα του παιδιού".

"Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα είναι αν πρέπει ως πολιτεία να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου έτσι ώστε η υιοθεσία να είναι μόνο κρατική υπόθεση με την τοποθέτηση του υποψήφιου παιδιού στην οικογένεια μόνο από το κράτος με συνεπακόλουθο να εκλείψει εντελώς η ιδιωτική τοποθέτηση λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα μόνο 4 υιοθεσίες κατά μέσω όρο υλοποιούνται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ενώ με την ιδιωτική τοποθέτηση οι υιοθεσίες ανέρχονται γύρω στις 40" παρατήρησε.

Έχοντας υπόψη τους πιο πάνω προβληματισμούς, κατέληξε η Υπουργός, η σημερινή διαβούλευση στοχεύει στην εξεύρεση λύσεων και διαδικασιών που θα έχουν ως στόχο πρωτίστως, όπως αναφέρεται και στο άρθρο 21 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού στη διαδικασία της υιοθεσίας.


source: http://www.tothemaonline.com


---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου