Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αυτοφορολογία πριν θεσμοθετηθεί - Αναστάτωση προκαλεί ο Φόρος

Αυτοφορολογία πριν θεσμοθετηθείΈκπληξη και προβληματισμό προκάλεσε σε φορολογούμενους πολίτες, η προσθήκη που έγινε φέτος στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και η οποία αφορά στην ουσία την επέκταση του θεσμού της αυτοφορολογίας και στους μισθωτούς.

Όπως μας κατήγγειλαν αναγνώστες μας, κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε να υπολογίζουν τα ποσά για να διαφανεί αν έγιναν ορθά οι υπολογισμοί του φόρου που οφείλουν στο κράτος.

Οι πολίτες δήλωσαν άγνοια στο τι θα πρέπει να πράξουν με αυτή την προσθήκη και διερωτούνταν κατά πόσο θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά που πιθανόν να προκύψει από τους υπολογισμούς που θα κάνουν με την κατάθεση της φορολογικής τους δήλωσης και αν δεν πληρώσουν κατά πόσο θα υποστούν σε οποιαδήποτε πρόστιμα.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση της αυτοφορολογίας και στους μισθωτούς ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί, καθώς εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως πληροφορούμαστε ακόμη δεν έχει συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τους προβληματισμούς των αναγνωστών θέσαμε και ενώπιον του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Εκπρόσωπος του Τμήματος υποστήριξε πως ο λόγος που περιλήφθηκε η αυτοφορολογία και στις φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών από φέτος, είναι για να εξοικειωθούν με αυτή την εξέλιξη, που αναμένεται να είναι υποχρεωτική από το επόμενο έτος, νοουμένου ότι εγκριθεί από τη Βουλή. Για φέτος, όπως μας λέχθηκε, δεν είναι υποχρεωτική η καταβολή των πρόσθετων ποσών που πιθανώς να προκύπτουν από τους υπολογισμούς που θα γίνουν και ότι εναπόκειται στον κάθε φορολογούμενο στο τι θα πράξει.

Κληθείς από τον «Φιλελεύθερο» να σχολιάσει το γεγονός, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για να είναι αποτελεσματικότερη η είσπραξη φόρων, αλλά εξέφρασε προβληματισμούς κατά πόσο είναι η κατάλληλη περίοδος για να φορτώνονται με μεγαλύτερη αβεβαιότητα τα κυπριακά νοικοκυριά σε σχέση με την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Σύμφωνα πάντως με την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο, μέσω του υπό αναφορά νομοσχεδίου προωθείται η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου ώστε να υλοποιηθεί το μέτρο 3.7 που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο προνοεί, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας για την επέκταση της αυτοφορολογίας σε όλους τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μισθωτοί στη φορολογική τους δήλωση θα προβαίνουν σε υπολογισμό του φόρου και θα καταβάλλουν τον εν λόγω φόρο εντός δύο μηνών από την ημερομηνία της προθεσμίας της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Στην περίπτωση που δικαιούνται επιστροφή φόρου, αυτός θα τους αποδίδεται εντός δύο μηνών από το τέλος του μήνα εντός του οποίου υποβλήθηκε η φορολογική τους δήλωση.  

Ως γνωστόν, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, τα νομικά πρόσωπα και οι αυτοεργοδοτούμενοι υποβάλλουν και καταβάλλουν τον υπολογιζόμενο φόρο τους, ενώ για τους μισθωτούς ο φόρος υπολογίζεται από τον διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Γράφει: Ελένη Νικολάου Παυλίδη για το www.philenews.com

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου