Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΟΜΟΝΟΙΑ - Όλη η εικόνα του προγραμματισμού

Η Ομόνοια μπορεί να έμεινε εκτός στόχων εδώ και καιρό, όμως την περασμένη εβδομάδα οι εξελίξεις ήταν υπέρ της, αφού ξεκαθάρισε ο δρόμος που θα ακολουθήσει μέχρι το καλοκαίρι. 

Η επιτυχής (όπως όλα δείχνουν) συμπλήρωση του φακέλου των κριτηρίων της UEFA και ακολούθως ο φαινομενικός αποκλεισμός της Δόξας από το κύπελλο, σημαίνουν ότι η Ομόνοια βγαίνει Ευρώπη ακόμη και με την 5η θέση (την οποία έχει σχεδόν «κλειδώσει» αφού το +13 από την Ανόρθωση δεν καλύπτεται), ενώ θα έχει το δικαίωμα να κινηθεί ελεύθερα στο μεταγραφικό παζάρι.

Από τη στιγμή που άγχος δεν υπάρχει για τη φετινή σεζόν και η έξοδος στην Ευρώπη έχει εξασφαλιστεί σχεδόν σίγουρα, τότε ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσει νωρίς ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν.

Τώρα ξεκινάνεΌπως μαθαίνει η «Κ», μέχρι προχθές Παρασκευή (όταν πήγε στο τυπογραφείο η εφημερίδα) ο προγραμματισμός δεν είχε ακόμη ξεκινήσει. Προτεραιότητα για τη διοίκηση Δώρου Σεραφείμ ήταν η συμφωνία με τεχνικό διευθυντή, ακολούθως θα κλείσει ο προπονητής (μένει ο Κώστας Καϊάφας) και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία ανανεώσεων συμβολαίων και μεταγραφών.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, η απόφαση για το όνομα του τεχνικού διευθυντή που θα προσληφθεί και ακολούθως η επισημοποίηση της παραμονής του Καϊάφα θα ληφθεί μέχρι το τέλος Απριλίου και όχι αργότερα.

Το καλοκαίρι λήγουν οκτώ συμβόλαια ποδοσφαιριστών, ενώ υπάρχουν ανάγκες για ενίσχυση σε πολλές θέσεις, όμως πρώτα πρέπει να κλείσουν ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής.

Ο τεχνικός διευθυντήςΌπως μαθαίνουμε, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομόνοιας επιθυμεί τη συμφωνία με ξένο για το πόστο του τεχνικού διευθυντή. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι υποψήφιοι είναι δεκάδες, με το συμβούλιο να έχει θέσει κάποια οικονομικά κριτήρια για τους υποψήφιους. Είναι αυτονόητο ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Ομόνοιας δεν επιτρέπουν πολλά, έτσι το ψάξιμο δυσκολεύει. Πάντως με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα αποκτηθεί τεχνικός διευθυντής, παρά τις συγκεκριμένες δυσκολίες.

Όσον αφορά στο είδος του τεχνικού διευθυντή, στην Ομόνοια ψάχνουν για άτομο που θα έχει περισσότερες ευθύνες στο θέμα του σκάουτινγκ, των μεταγραφών και των ακαδημιών. Θα είναι δηλαδή ποδοσφαιράνθρωπος, με γνώσεις και διασυνδέσεις από ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στις αρμοδιότητες του πάντως δεν θα εμπίπτουν θέματα συμβολαίων και επαφών με ποδοσφαιριστών. Θα υποδεικνύει παίκτες, όμως το Δ.Σ. θα είναι αυτό που θα τους προσεγγίζει για τις συμφωνίες.

Παράλληλα, ο τεχνικός διευθυντής δεν θα παρεμβαίνει στο αγωνιστικό έργο του Κώστα Καϊάφα, με τις προπονήσεις και το στήσιμο της ομάδας για τα παιχνίδια να παραμένουν αποκλειστική ευθύνη του πρώην αρχηγού του «τριφυλλιού».

Ο Καϊάφας
Όπως γράψαμε και πιο πάνω, κατά 99% ο Κώστας Καϊάφας θα είναι ο προπονητής της Ομόνοιας και τη νέα σεζόν. Ο «αρχηγός» έπεισε άπαντες (συμβούλιο, παίκτες και φιλάθλους) ότι διαθέτει τις ψυχικές αντοχές και ικανότητες, αλλά και το αγωνιστικό προφίλ, για να κατευθύνει την Ομόνοια.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο Καϊάφας διαθέτει την απαραίτητη προσωπικότητα για να κοουτσάρει μία τόσο απαιτητική και δύσκολη ομάδα. Ως ο 2ος σε συμμετοχές στην ιστορία της Ομόνοιας, αρχηγός για πολλά χρόνια και με βαρύ ομονοιάτικο όνομα, ο νυν προπονητής δεν χρειάστηκε παρά λίγες ώρες για να επιστρέψει σε… ρυθμούς «Ηλίας Πούλλος», μετά από την πενταετή του απουσία.

Φυσικά το μεγάλο τεστ του Καϊάφα ξεκινά το καλοκαίρι, όταν η Ομόνοια θα… έχει ξανά στόχους, θα απαιτούνται σωστές κινήσεις στο μεταγραφικό και θα έχει ενώπιόν της την πρόκληση του Γιουρόπα Λιγκ.

Τα συμβόλαια που λήγουν
Όταν ανακοινωθεί ο τεχνικός διευθυντής και επισημοποιηθεί η παραμονή του Κώστα Καϊάφα, θα αρχίσει άμεσα η δουλειά στο θέμα της ενίσχυσης/ανανεώσεων. Αρχίζοντας από το θέμα των συμβολαίων, το καλοκαίρι του 2014 οκτώ είναι οι ποδοσφαιριστές οι συμβάσεις των οποίων ολοκληρώνονται. Για τους τέσσερις διατηρεί οψιόν ανανέωσης η Ομόνοια. Πρόκειται για τους αναπληρωματικούς τερματοφύλακες Κόριν Μπρουκς και Ευαγόρα Χατζηφραγκίσκου, τον κεντρικό αμυντικό Γκανίου Ατάντα και τον επιθετικό Γιάννη Χατζηβασίλη. Οι δύο πρώτοι αναμένεται να μείνουν αν θέλουν και οι ίδιοι, ο Κύπριος φορ λογικά συνεχίζει αφού η Ομόνοια έχει ανάγκη από νεαρούς εξελίξιμους Κύπριους (παράλληλα όμως πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν και λεπτά συμμετοχής), ενώ όσον αφορά τον Νιγηριανό αμυντικό Γκανίου Ατάντα, οι πιθανότητες να συνεχίσει δεν είναι πολλές.

Οι άλλοι τέσσερις των οποίων τα συμβόλαια λήγουν είναι οι Γιώργος Εφραίμ, Αντρέ Σκέμπρι, Νούνο Ασίς και Ρικάρντο Φερνάντες. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται και άπαντες στην Ομόνοια αγχώνονται για τις εξελίξεις.

- Ο αρχηγός Γιώργος Εφραίμ δήλωσε πως θα περιμένει το καλοκαίρι για να πάρει τις αποφάσεις του. Αν βρει πρόταση από ομάδα του εξωτερικού, τότε αναμένεται πως θα φύγει.

- Ο Αντρέ Σκέμπρι επίσης κοιτάζει στο εξωτερικό και με βάση τις εμφανίσεις του με Ομόνοια και Εθνική Μάλτας, οι πιθανότητες να βρει αλλού ποδοσφαιρική στέγη είναι αρκετές.

- Ο Νούνο Ασίς πλησιάζει στο τέλος της καριέρας του και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιλέξει να αγωνιστεί για άλλο ένα χρόνο.

- Ο Ρικάρντο Φερνάντες παίρνει αρκετό χρόνο συμμετοχής από τον Καϊάφα, δείχνει να υπολογίζεται και δεν αποκλείεται να συνεχίσει για άλλο ένα χρόνο, ως μία εναλλακτική επιλογή στον άξονα.

Οι ανάγκες
Με βάση τα πιο πάνω, αλλά και τα κενά που ήδη υπάρχουν στο ρόστερ της Ομόνοιας, είναι εφικτό να γίνει μια πρώτη προσέγγιση για τις θέσεις που θα ψάξει να «μπαλώσει» το καλοκαίρι ο Κώστας Καϊάφας.

Στην πολύ πιθανή περίπτωση που αποχωρήσουν οι Εφραίμ και Σκέμπρι, θα απαιτηθεί ενίσχυση στα άκρα της επίθεσης. Εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι Ρούμπιο, Πλατινί, Τέιλορ, Μενγκόλο και Θεράποντος, άρα οι θέσεις δεν είναι άδειες, αλλά θα χρειαστεί ποιοτική ενίσχυση.
Αν αποχωρήσει ο Ασίς, τότε απαιτείται η ενίσχυση με επιθετικό μέσο.

Η αποχώρηση του Γκίκιεβιτς άφησε ως μόνο επιθετικό τον Ρουσιά, έτσι θεωρείται βέβαιο ότι η Ομόνοια θα κινηθεί ακόμη και για δύο επιθετικούς.

Μία θέση που χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση με «ενδεκαδάτο» είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού. Ο Ατάντα πιθανόν να φύγει και ο Αλαμπί δεν πείθει, έτσι χρειάζεται στόπερ που να πλησιάζει σε κλάση τον Αντράντε.

Η απόκτηση μπακ-απ του Σκαραμοτσίνο για τα αριστερά της άμυνας είναι επίσης μία επιβεβλημένη κίνηση.

Από την άλλη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, γεμάτες δείχνουν οι θέσεις των τερματοφυλάκων (ο Μορέιρα είναι εξαιρετικός), του δεξιού μπακ (Κυριάκου και Μουλαζίμης συνθέτουν ένα ανερχόμενο δίδυμο Κυπρίων διεθνών) και του αμυντικού μέσου (Σερτζίνιο, Λεάντρο και Μαργκάσα). Φυσικά ενδέχεται να αποκτηθεί επιπλέον παίκτης για τα χαφ, που θα στηρίζει τους τελευταίους.


Source : www.24sports.com.cy

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου