Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Δεν υπάρχει πλέον η ανεξέλεγκτη πορεία της ανεργίας δηλώνει η Υπ. Εργασίας

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, να πάρει αποφάσεις για επίλυση των προβλημάτων και λαθών που έχουν συσσωρευτεί στο θέμα της ανεργίας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας πως η ανεξέλεγκτη πορεία της ανεργίας από το 15% που ήταν το Δεκέμβριο του 2012 δεν υπάρχει πλέον.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, η κ. Αιμιλιανίδου κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ωραιοποίηση της κατάστασης την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίζει ανησυχητική την κατάσταση στην Κύπρο αναφορικά με την ανεργία.

Η Υπουργός, αφού ανέφερε ότι «συνειδητά έχω επιλέξει να μην σχολιάζω ειδικά τα θέματα που αφορούν ανέργους και ο λόγος είναι ότι ο κάθε άνεργος αγωνιά για το μέλλον του, αγωνιά για το αύριο, αγωνιά πώς θα προστατέψει την οικογένεια του. Επομένως, οι άνεργοι δεν είναι θέμα για να συζητούμε και για αντιπαραθέσεις». Πρόσθεσε πως «αναγκάζομαι να απαντήσω και να πω ότι η ανεργία το 2009 ήταν 5% και το Δεκέμβριο του 2012 είχε φτάσει σχεδόν το 15%, άρα δεν παραπλανώ με στοιχεία, είναι στοιχεία καταγεγραμμένα όπως καταγεγραμμένη είναι και η έρευνα του Εργατικού Δυναμικού ότι η ανεργία στο τέλος του 2013 έχει φτάσει στο 16%».
Εκείνο που έχω σημειώσει, πρόσθεσε η Υπουργός, «είναι ότι πλέον η ανεξέλεγκτη πορεία της ανεργίας από το 5% στο 15% δεν υπάρχει πλέον. Ακριβώς αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, όλα εκείνα τα λάθη, όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, χωρίς καμιά αναβλητικότητα να παίρνει δύσκολες αποφάσεις ακριβώς για να δώσει στον τόπο μας ένα καλύτερο αύριο».

Οσον αφορά τα στοιχεία της ανεργίας, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, «αυτά είναι καταγεγραμμένα. Εγινε συζήτηση και έχω δει για την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων. Όταν έχουμε προκηρύξει δύο σχέδια  που αφορούν πέντε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, για τα οποία απαραίτητη προϋπόθεση για τους νέους είναι να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Δημόσιας Απασχόλησης, είναι λογικό ότι εκείνοι που δεν είχαν κανένα λόγο να εγγραφούν προηγούμενα που δεν υπήρχαν καθόλου προγράμματα για τους νέους, τώρα να γραφτούν».
Ανέφερε ακόμα ότι «σημαντικό είναι πραγματικά να παίρνουμε μέτρα, αυτές οι στρατιές ανέργων τις οποίες παραλάβαμε με 15% ανεργία, να προσπαθήσουμε να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και μία ασφάλεια ότι μπορούν να εργοδοτηθούν».

Σε ερώτηση για τα δύο σχέδια που προκήρυξε η Κυβέρνηση, δηλαδή τους άνεργους πτυχιούχους και τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η Υπουργός απάντησε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις δύο χιλιάδες αιτήσεις. Ακριβώς, αποδείχθηκε ότι οι νέοι μας διψούσαν να βρουν ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου να μπορέσουν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία, να απασχοληθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες και να μην τελειώνουν απλώς το σχολείο ή τις σπουδές τους και να μην έχουν με τι να απασχοληθούν».
Σημείωσε, επίσης, «ότι θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να τους εντάξουμε ή στις επιχειρήσεις ή όπου αλλού υπάρχουν θέσεις για πρακτική εξάσκηση για να δώσουμε μία ελπίδα».

Σε ερώτηση κατά πόσον ουσιαστικά όλοι οι αιτούντες θα λάβουν μία θέση για πρακτική εξάσκηση, η κ. Αιμιλιανίδου απάντησε πως «πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις αιτήσεις».

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου