Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - Το απόγειο των πέτρινων χρόνων

Οικονομικές και αγωνιστικές συνέπειες, αλλά και «μαχαιριά» στο ήδη καταρρακωμένο ηθικό όλων στην Ανόρθωση, θα επιφέρει το σενάριο η ομάδα της Αμμοχώστου να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων τη νέα σεζόν. Στην πρώτη και ενδεχομένως μοναδική φορά που η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στα ευρωπαϊκά κύπελλα με πέντε ομάδες, η «Κυρία» κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε να μην εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια.

Τις προηγούμενες περιόδους στην Ανόρθωση, όταν μιλούσαν για ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ένιωθαν την ανάγκη να υπερασπιστούν το όνομα της ομάδας που έκανε περήφανο τον κυπριακό ελληνισμό με το έπος της Τραπεζούντας και έβαλε με την είσοδό της στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008, το κυπριακό ποδόσφαιρο στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Από τότε ακολούθησαν πολλά και δυστυχώς για την προσφυγική ομάδα, ντροπιαστικά. Μυστήριοι αποκλεισμοί από την Πέτροβατς του Μαυροβουνίου, εφιαλτικά βράδια όπως αυτό με τη Ραμποτνίσκι Σκοπίων και αγώνες που αμαύρωσαν την ιστορία της σαν αυτό με την Ντίλα Γκόρι πρόπερσι και Γκέφλε το περασμένο καλοκαίρι. Οι αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενης αποτυχίας θα είναι απανωτές σε αρκετούς τομείς και ίσως οδηγήσουν την ομάδα της Αμμοχώστου σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια. Ύστερα από επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, η Ανόρθωση κινδυνεύει με τις αυτοκαταστροφικές τάσεις της να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τρίτη φορά από το 2000 και έπειτα.

Οικονομική «μαχαιριά»
Εν μέσω οικονομικής κρίσης το «παζάρι» έχει στερέψει και οι πόροι των σωματείων περιορίζονται στο ελάχιστο. Τα έσοδα από ευρωπαϊκή συμμετοχή κρίνονται απαραίτητα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των υπολογιζόμενων εσόδων για να μπορεί η διοίκηση να ανταποκριθεί στον προϋπολογισμό της νέας περιόδου. Η δυνατότητα ελλειμματικών προϋπολογισμών που ήταν ο κανόνας προηγούμενων χρόνων δεν υφίσταται πλέον, αφού υπάρχει η εξέταση των κριτηρίων της UEFA, με τις συνέπειες που επιφέρουν σε όποια ομάδα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της να είναι καταστροφικές.

Με συμμετοχή της η Ανόρθωση σε β΄ και γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης και με την προϋπόθεση ότι θα προκριθεί, θα βάλει στα ταμεία της 180.000 ευρώ, αφού η UEFA ανταμείβει με 90.000 την κάθε πρόκριση, ενώ συμπεριλαμβάνεται και ο πρώτος γύρος ανεξαρτήτως συμμετοχής.

Άλλες 100.000 ευρώ θα έρθουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ αν συνυπολογίσουμε συμφωνίες με χορηγούς και διαφημιστές στα ταμεία της «Κυρίας» θα μπει ένα σεβαστό ποσό στις αρχές της σεζόν. Περίπου 120.000 ευρώ είναι το όφελος από τα εισιτήρια σε κάθε ευρωπαϊκό ματς νοουμένου πως το «Αντώνης Παπαδόπουλος» θα γεμίσει. Ενδεχόμενη πρόκριση στους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα φέρει πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της «Κυρίας».

Τα εισιτήρια διαρκείας αποτελούν σημαντική βοήθεια στην αρχή της περιόδου για κάθε ομάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των παικτών στους πρώτες μήνες μιας αγωνιστικής περιόδου (Ιούλιος-Αύγουστος) στους οποίους δεν υπάρχει αγωνιστική δράση και κατ’ επέκταση έσοδα, πολύ πιθανόν να επηρεαστούν και να έχουν μειωμένη ζήτηση.

Διοικητική ηρεμία
Με διαφορετικά δεδομένα θ’ αρχίσει το κτίσιμο της ομάδας για τη νέα χρονιά, αν η Ανόρθωση καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πέραν του οικονομικού, το οποίο θα είναι σημαντικό κριτήριο στον προϋπολογισμό της νέας περιόδου που θα είναι έτσι και αλλιώς μειωμένος, θα επηρεάσει διοικητικά την ομάδα.

Η «ξηρασία» και τα λάθη των τελευταίων χρόνων, αγανάκτησαν τον κόσμο της Ανόρθωσης που έχει μπουχτίσει ακούγοντας λόγια και υποσχέσεις. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση του κόσμου ή και εξωδιοικητικών παραγόντων, καθώς δεν είναι κρυφό ότι οι πλείστοι έχουν αποτραβηχτεί και κοιτάζουν από τη γωνία τα τεκταινόμενα. Η διοίκηση Χρίστου Πουλλαΐδη παρά το γεγονός πως παλεύει κόντρα σε αντίξοες συνθήκες έχοντας να αντιμετωπίσει παλιά χρέη και οφειλές, βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και θα κατηγορηθεί για την αποτυχία εξασφάλισης ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Εξετάσεις για Κωστένογλου
Σαφέστατα είναι ο τελευταίος που φταίει για το αγωνιστικό κατάντημα της Ανόρθωσης των τεσσάρων συνεχόμενων ηττών. Υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος με τα πλέι οφ και εφόσον η «Κυρία» δεν καταφέρει να αγωνιστεί στο Γιουρόπα Λιγκ της νέας περιόδου θα βρεθεί στο μάτι του «κυκλώνα». Αν ο Ελλαδίτης προπονητής καταφέρει να οδηγήσει την Ανόρθωση στις προνομιούχες για την Ευρώπη θέση, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου και θα δώσει την ευκαιρία στον ίδιο να δουλέψει απερίσκεπτα και με τη στήριξη όλων ενόψει της νέας χρονιάς. Με 13 συμβόλαια παικτών από το υπάρχον ρόστερ να λήγουν τον προσεχές Μάιο αρκετοί παίζουν στους επόμενους δύο μήνες το μέλλον τους στην ομάδα της Αμμοχώστου.

Το πρώτο ευρωπαϊκό
Ο προπονητής που χάθηκε και ο Τούρκος διαιτητής

Η σύγχρονη ιστορία της Ανόρθωσης στα ευρωπαϊκά κύπελλα έχει ως κορυφαίες στιγμές την πρόκριση μέσα στην Τραπεζούντα και τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ιστορικές στιγμές που ευτύχησε να ζήσει η παλιά γενιά των ανορθωσιατών και μεγάλωσαν μαζί τους οι νεότεροι.

Το ντεμπούτο της Ανόρθωσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου 1963 απέναντι στην Παρτίζαν από την οποία έχασε 3-0 στη Σερβία, αν και στο πρώτο ημίχρονο άντεξε και διατήρησε το μηδέν. Στα αξιοσημείωτα ήταν ότι ο προπονητής της Ανόρθωσης Τζούλιους Ρέινερ έχασε το τρένο από τη Θεσσαλονίκη και κανένας δεν γνώριζε τι απέγινε.

Οι κυανόλευκοι έκαναν μόνοι τους προπόνηση και κατάρτισαν μια βραδιά πριν από τον αγώνα την ενδεκάδα που θα αγωνιζόταν. Στο πρώτο αυτό ευρωπαϊκό της παιχνίδι η Ανόρθωση έπαιξε με τους: Αλέξανδρο Χαμπίδη -Πάπυρος-, Πάμπο Χαραλάμπους, Ττοφή Χριστοφή, Μιχάλη Σιαήλη, Αντώνη Καρά, Πανίκο Ιακώβου, Κυριάκο Λαμπή, Μαυρίκιο Άσπρου, Ανδρέα Οδυσσέως, Κωστάκη Κοκκινή, Θωμά Χατζηνικολάου.

Στον επαναληπτικό στο ΓΣΕ (η πρώτη και τελευταία φορά που έδωσε ευρωπαϊκό παιχνίδι στην Αμμόχωστο η Ανόρθωση), ενώπιον 6.500 θεατών έχασε 1-3. Στάθηκε πολύ καλά και μάλιστα προηγήθηκε στο σκορ με τον Κωστάκη Κοκκινή. Η Ανόρθωση έπαιξε με τους: Πάπυρο, Π. Χαραλάμπους, Ττοφή, Σιαήλη, Κ. Πιερή, Άντη, Καρά, Άσπρου, Π. Ιακώβου, Κοκκινή, Θωμά. Ο αγώνας έγινε την 1η Οκτωβρίου 1963 και διαιτητής ήταν Τούρκος.

Source : www.24sports.com.cy

Κάντε share την είδηση και δώστε το δικαίωμα σε όλους να ενημερωθούν.
-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου