Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πόρισμα Βουλής για οικονομία: Σκέπασαν τους πολιτικούς (Δείτε την έκθεση)

Κάθε άλλο παρά κατατοπιστική είναι η πολυσέλιδη έκθεση-πόρισμα που ετοίμασε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για την καταστροφή της οικονομίας του τόπου, συνολικής έκτασης 440 σελίδων. 

Οι βαρύγδουπες αναφορές της Επιτροπής ότι «η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο ενημέρωσης για το όλο θέμα» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η ίδια η Επιτροπή αυτοαναιρείται μέσα από το πόρισμά της που κοινοποιήθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα, με σκοπό να παραθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους μέχρι τις 8 Απριλίου.

Δείτε εδώ την έκθεση
Οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Θεσμών φρόντισαν να καλύψουν όσους πολιτικούς έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από τη Λαϊκή τράπεζα με τη διαγραφή δανείων, καθώς δεν κατονομάζονται στην έκθεση παρά μόνο η ιδιότητά τους. Στους ευνοούμενους αξιωματούχους συμπεριλαμβάνεται και ένας πρέσβης, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι είναι μέτοχος εταιρείας παρόλο που η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει ρητά σε δημόσιο υπάλληλο να εργάζεται ή και να είναι μέτοχος σε ιδιωτική εταιρεία.

Στην έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά σε νυν βουλευτές, παρόλο που κυκλοφόρησε σχετικός κατάλογος και υποβλήθηκαν καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία καθηκόντως θα έπρεπε να τις διερευνήσει. Επί τούτου, όμως, καμία αναφορά στην έκθεση.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο «Λαϊκή Τράπεζα» η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής αναφέρεται σε επιστολή της τράπεζας, ημερ. 16/1/2013 προς τον ανώτερο διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τις διαγραφές χορηγήσεων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, όπου επισημαίνονται τα ακόλουθα, καλύπτοντας, ωστόσο, με ΧΧΧ τα ονόματα τους:

* Ο ΧΧΧ (δικηγόρος και πρώην βουλευτής) έχει σχέση secretary με την εταιρεία ΧΧΧ για την οποία έχει διαγραφεί ποσό €39.000 το 2012.

* Για τον ΧΧΧ (δικηγόρος και πρώην βουλευτής) έγινε συμφωνία τον Οκτώβρη του 2007 για διευθέτηση με την καταβολή €171.000 από το υπόλοιπο των €183.000, με βάση τη δικαστική απόφαση. Η είσπραξη έγινε με την άμεση καταβολή €137.000 και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε περίοδο 4 χρόνων με επιτόκιο 7,5%. Το υπόλοιπο που παρέμεινε €71.000 διαγράφηκε. Στο ποσό της διαγραφής συμπεριλαμβάνεται και ποσό που αφορούσε διαφορά μεταξύ του υπολοίπου στο σύστημα της τράπεζας με το ποσό της δικαστικής απόφασης.

* Για το δάνειο του ΧΧΧ (δικηγόρος και πρώην βουλευτής) δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις, μόνο προσωπικές εγγυήσεις και οι εγγυητές δεν είχαν ακίνητη περιουσία στο όνομά τους στις ελεύθερες περιοχές. Το 2008, σε διαπραγμάτευση που έγινε με τον πελάτη, συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των €46.000 χωρίς τόκους και η διαγραφή του υπόλοιπου €54.000 στις 14/09/2010.

* Στον ΧΧΧ χορηγήθηκε δάνειο τον Ιούνιο του 2008 για αγορά και ανακαίνιση διαμερίσματος. Το χρέος διευθετήθηκε τον Ιούνιο του 2010 με την πληρωμή €218.000 και τη διαγραφή του υπόλοιπου €18.500. Το ποσό της διαγραφής αντιπροσωπεύει τη διαφορά του τόκου και τα διάφορα έξοδα.

* Στην εταιρεία ΧΧΧ είναι μέτοχος ΧΧΧ πρέσβης. Οι διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν δεν καλύπτονταν από εμπράγματη εξασφάλιση. Έγινε διευθέτηση το 2012 για πληρωμή €77.000 και διαγραφή των υπόλοιπων €14.000.

Δάνεια εκατομμυρίων με μηδενικές εξασφαλίσεις
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο γενικός ελεγκτής της Τράπεζας Κύπρου Κ. Τσολάκης, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα της Επιτροπής, κοινοποίησε στις 29/10/2013 προς τη Βουλή καταστάσεις με χορηγήσεις της τράπεζας προς τους συμβούλους του Συγκροτήματος κατά τα έτη 2006 μέχρι 2012 και καταστάσεις με διαγραφές χρεών πολιτικών προσώπων.

 Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης ότι σε σχέση με τις χορηγήσεις που ενδεχομένως παραχωρήθηκαν με ευνοϊκούς όρους προς πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους, μέλη ημικρατικών οργανισμών, αθλητικά σωματεία, κόμματα, δημοσιογράφους, ΜΜΕ και ιδιοκτήτες ΜΜΕ κατά τα έτη 2006 μέχρι 2011, δεν προκύπτει χορήγηση διευκολύνσεων με ευνοϊκή τιμολόγηση ή μη τήρηση των κριτηρίων δανεισμού.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που συνόδευαν την πιο πάνω αναφερόμενη επιστολή, υπήρχαν 10 περιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση, κατά τις οποίες η τράπεζα προχώρησε σε διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του ποσού του δανείου που παραχωρήθηκε σε πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων φρόντισε να καλύψει με ΧΧΧ η Επιτροπή Θεσμών. Τονίζεται ότι στις τέσσερις από τις 10 περιπτώσεις παραχωρήθηκαν δάνεια ύψους €4,3 εκατ., €2,7 εκατ., €1,8 εκατ. και €1,3 εκατ. αντίστοιχα με μηδενικές εξασφαλίσεις.

Διευκολύνσεις από Συνεργατικά
Επί του ίδιου θέματος, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα με επιστολή της, ημερ. 10/12/ 2012 ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πως δεν προέβη σε προνομιακές διαγραφές χρεών προς οποιοδήποτε πρόσωπο ή εταιρεία κατά την περίοδο 2008-2012. Με δεύτερη επιστολή της, ημερ. 2/12/ 2013, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε στοιχεία σε σχέση με τα δάνεια που παραχωρήθηκαν προς γραμματείς, διευθυντές και αξιωματούχους συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με ημερομηνία αναφοράς την 20ή Σεπτεμβρίου 2013. 

Από τα στοιχεία αυτά διαφαίνεται ότι συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα -που δεν κατονομάζονται- είχαν παραχωρήσει δανειακές διευκολύνσεις προς τέτοια πρόσωπα ή και σε συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα, που επίσης δεν κατονομάζονται στην έκθεση, με μειωμένες εξασφαλίσεις, από τα οποία υπάρχουν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Ανάλογες διαπιστώσεις έγιναν και για τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου.

- Source :  http://www.philenews.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου