Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Υπόθεση Cyta: Δημοσιεύματα δυνατόν να επηρεάσουν τη δίκη

Αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» που αφορά στην υπόθεση του σκανδάλου Δρομολοξιάς. 

Καταξιωμένοι δικηγόροι καταθέτουν στον «Φ» την άποψή τους, όσον αφορά στο κατά πόσο τέτοιου είδους δημοσιεύματα, όπως το συγκεκριμένο, μπορεί να επηρεάσουν το έργο της Δικαιοσύνης, όσον αφορά στην έκβαση της υπόθεσης. Επισημαίνουν ότι δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε γεγονότα επί της διαδικασίας μίας υπόθεσης, που εκκρεμεί ή δυνατό να οδηγηθεί στο Δικαστήριο, είναι δυνατό να επηρεάσουν την υπόθεση. Για το λόγο αυτό, τα ΜΜΕ πρέπει να είναι προσεχτικά στη δημοσίευση τέτοιου είδους θεμάτων.

Δεν πρέπει να επηρεάζει
Χρίστος Μελίδης
Δικηγόρος


Αυτά τα δημοσιεύματα ή οποιαδήποτε δημοσιεύματα αφορούν διαδικασίες που βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου, δεν θεωρώ ότι επηρεάζουν ή θα πρέπει να επηρεάζουν τα Δικαστήρια κατά την απονομή της δικαιοσύνης. Μπορούν να συνεχίσουν να απονέμουν σωστά τη δικαιοσύνη και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν, διότι είναι επαγγελματίες οι δικαστές. Σε αντίθεση με τον θεσμό των ενόρκων που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπου εκεί είναι πολίτες. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε που μπορεί να μην έχει νομική επαγγελματική ή επιστημονική κατάρτιση και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να επηρεάζεται από δημοσιεύματα.

 Στο δικό μας σύστημα απονομής δικαιοσύνης, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάζονται. Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί κάποιος, υπάρχει με την έννοια ο κατηγορούμενος να στεναχωρηθεί για πράγματα που γράφονται για εκείνον. Να νιώσει δηλαδή ότι άδικα γράφονται κάποια πράγματα και άδικα γίνεται στόχος δημοσιευμάτων και στο τέλος της ημέρας μπορεί να είναι και αθώος, άρα άδικα δημοσιεύονται πράγματα εναντίον του. Άρα χρειάζεται προσοχή στο τι δημοσιεύεται από τους δημοσιογράφους. Τώρα, αν εννοείτε ότι τα Δικαστήρια όταν θα δώσουν την ετυμηγορία τους ή και ακόμα όταν θα επιβάλουν ποινή, λαμβάνουν υπόψη δημοσιεύματα, καμιά φορά φαίνεται ότι το κάνουν. Λανθασμένα κατά την άποψη μου. Εάν ο Τύπος υπερέβη κάποια όρια ή έκανε κάποια αδικήματα, υπάρχουν οι μηχανισμοί, η νομοθεσία, οι κανονισμοί και οι τρόποι που θα πρέπει να ελεγχθεί εάν οι δημοσιογράφοι ή οποιοσδήποτε άλλος έκαμε παρανομίες ή αντικανότητες.

Θέμα παραβίασης δικαιωμάτων
Πάμπος Ιωαννίδης
Δικηγόρος

Δεν έχω διαβάσει πλήρως το δημοσίευμα, αλλά έχω ακούσει αναφορά στο θέμα από ραδιοφωνική εκπομπή. Ίσως προκύπτουν από νομικής άποψης ορισμένα σημαντικά θέματα.
Πρώτον: Οι συνθήκες της ηχογράφησης και η νομιμότητά της.

 Δεύτερον: Υπάρχει, αν καλώς έχω αντιληφθεί, θέμα επικοινωνίας δικηγόρου με πελάτη για εκκρεμούσα υπόθεση στο Δικαστήριο και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει σημαντική νομική αρχή η οποία καθιστά τις επικοινωνίες δικηγόρου και πελάτη για εκκρεμούσες υποθέσεις στο Δικαστήριο, προνομιούχες που δεν είναι αποκαλύψιμες, αλλά μόνο τελείως κατ’ εξαίρεση εκεί που το επιτρέπει ο νόμος. 

Τρίτον: Το ενδεχόμενο επηρεασμού της δίκαιης δίκης που εκκρεμεί στο Δικαστήριο ή που θα προωθηθεί στο Δικαστήριο. Απ’ εκεί και πέρα εάν προκύπτουν οποιαδήποτε άλλα θέματα προς εξέταση, ο μόνος κατάλληλος να επιληφθεί τέτοιων θεμάτων είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σε ό,τι αφορά στη δημοσίευση τέτοιου είδους θεμάτων από τα ΜΜΕ, θα έλεγα ότι τα ΜΜΕ πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις, λόγω ακριβώς των ευαίσθητων νομικών θεμάτων που εγείρονται να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πληροφόρηση, ή τη δημοσίευσή τους, με ιδιαίτερη προσοχή. Διότι τίθεται θέμα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων επηρεαζομένων προσώπων, διεξαγωγή δίκης υπό συνθήκες αμεροληψίας και χωρίς κανέναν επηρεασμό από εξωγενή στοιχεία και γι’ αυτό πρέπει τα ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη περίσκεψη και προσοχή θέματα που άπτονται τέτοιων ευαίσθητων πτυχών που εκκρεμούν ή που ενδεχομένως να οδηγηθούν στο Δικαστήριο.

Αμφισβήτηση και της Δικαιοσύνης
Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης
Δικηγόρος, Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου ΔΗΣΥ


Είναι με μεγάλη ανησυχία που έχω διαβάσει τα γραφόμενα εις την έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» της 5/2/2014 σχετικά με τις ποινικές διώξεις που σχετίζονται με την γνωστή υπόθεση της Δρομολαξιάς. Η ανησυχία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι σε μία κοινωνία η οποία, σε πολύ μεγάλο βαθμό, απόλυτα δικαιολογημένα αμφισβητεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και εκείνους που το υπηρετούν, η Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα, αποτελούσε φωτεινή εξαίρεση αυτής της αμφισβήτησης. Της αποδίδοντο λάθη, καθυστερήσεις εις την εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά όχι αμφισβήτηση σε σχέση με την εντιμότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται και εκείνων που την υπηρετούν από τις διάφορες θεσμικές θέσεις (δικαστές, Γενική Εισαγγελία, δικηγόροι).
Τα αναφερόμενα εις την σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» τείνουν να παρασύρουν και την Δικαιοσύνη εις το προαναφερόμενο βάραθρο της γενικής αμφισβήτησης.

Όπλο στους δικηγόρους υπεράσπισης
Στέλιος Δρυμιώτης
Δικηγόρος

Η διαδικασία που ακολουθείται από τις διωκτικές Αρχές, να ξεχωρίζει σε «καλούς κακοποιούς» και «κακούς κακοποιούς» τους ύποπτους για μια παράνομη πράξη, δεν είναι διαδικασία που μπορεί να αποκλειστεί, αλλά τη θεωρώ ότι είναι το έσχατο σημείο που μπορεί να φτάσει η κατηγορούσα Αρχή και οι διωκτικές Αρχές. Όταν δηλαδή είναι σίγουροι ότι έγινε το αδίκημα και είναι δύσκολή η απόδειξή του, να καταφύγουν σε αυτό το μέτρο. Αλλά η συχνή καταφυγή στο μέτρο αυτό, δημιουργεί άλλες εντυπώσεις. 

Δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» κακοποιοί, δημιουργεί την εντύπωση ότι οι διωκτικές Αρχές είναι ανίκανες ή δυσκολεύονται να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους και χρειάζονται τη βοήθεια των ίδιων των «κακοποιών» να εξιχνιάσουν ένα αδίκημα. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα επηρεάσει την υπόθεση το δημοσίευμα, είναι κάτι που θα κρίνει το Δικαστήριο. 

Σίγουρα όμως αυτό που βγαίνει από το δημοσίευμα είναι ότι δίνουν σοβαρά και φοβερά όπλα στους δικηγόρους της υπεράσπισης, να επιδιώξουν την αθώωση των πελατών τους. Είναι αρκετά όπλα που δίνονται με αυτό τον τρόπο και αν δεχθεί το Δικαστήριο τις ενστάσεις και τους ισχυρισμούς που θα τους εξετάσει, μπορεί να οδηγήσει και σε αθώωση των υπόπτων. Σε ό,τι αφορά αν καλύπτονται τα ΜΜΕ από τη δημοσίευση τέτοιων θεμάτων, τα ΜΜΕ εάν θα δημοσιεύουν τα πάντα για όλες τις περιπτώσεις, τότε ναι. Και ο νοών νοείτω.

Είναι δυνατόν να επηρεάσουν
Νίκος Παπαευσταθίου
Δικηγόρος


Στις περιπτώσεις που γίνονται δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που αφορούν εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες, είναι δυνατόν να επηρεάσουν την κρίση του Δικαστηρίου σε σχέση με την έκβαση μιας
υπόθεσης. Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί σε προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες, τόσο σε επίπεδο Επαρχιακών Δικαστηρίων, όσο και σε επίπεδο Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι δημοσιεύματα που αναφέρονται στα γεγονότα δικαστικών υποθέσεων είναι δυνατόν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ποινικής διαδικασίας με αποτέλεσμα την αθώωση κατηγορουμένων. Υπάρχουν τέτοιες υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. 

Σίγουρα εκείνο το οποίο εύλογα αξιολογείται σε κάθε περίπτωση από το Δικαστήριο είναι παράλληλα και το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Οπωσδήποτε ένα δημοσίευμα από μόνο του δεν οδηγεί αυτόματα και σε επηρεασμό μιας δικαστικής διαδικασίας. Είναι όμως δυνατόν σειρά δημοσιευμάτων, ειδικά αν τα δημοσιεύματα αναφέρονται επί της ουσίας της υπόθεσης και επί των επίδικων γεγονότων που θα εξεταστούν ενώπιον του Δικαστηρίου, να θεωρηθούν ότι επηρεάζουν την κρίση του Δικαστηρίου. Πάντοτε σε κάθε υπόθεση πρέπει να κρίνονται και να αξιολογούνται τα δημοσιεύματα σε συνάντηση με το δικαίωμα του κοινού για δημόσια πληροφόρηση, ειδικά πάνω σε θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Δεν επιτρέπεται η χρήση τους
Λουκής Λουκαΐδης
Πρώην δικαστής ΕΔΑΔ

Για το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με ηχογραφήσεις συνομιλιών δικηγόρων και κατηγορουμένων στην υπόθεση της Δρομολαξιάς, έχω να πω τα εξής: Αντιλαμβάνομαι το καθήκον του Τύπου να ενημερώνει το κοινό για θέματα δημοσίου συμφέροντος με σκοπό την προσπάθεια να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, τόσο σε σχέση με θεσμούς και τη λειτουργία τους, όσο και γενικότερα σχέση με το κράτος δικαίου και την κοινωνία. Όμως, το εν λόγω δημοσίευμα εγείρει συγχρόνως θέμα ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης βάσει του άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ως ποινικό αδίκημα οιανδήποτε πράξη που είναι ενδεχόμενο με οιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία ή οποιαδήποτε αστυνομική έρευνα που διεξάγεται με σκοπό έναρξης δικαστικής διαδικασίας. 

Το κατά πόσον τεκμηριώνεται το εν λόγω ποινικό αδίκημα, είναι θέμα που θα πρέπει να εξετάσει με προσοχή ο Γενικός Εισαγγελέας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις αλλά και το σκοπό του σχετικού δημοσιεύματος. Παράλληλα, πρέπει να πω ότι η διαρροή και πιθανόν η καταγραφή των σχετικών ηχογραφήσεων είναι προϊόν παρανομίας και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται νομικά να χρησιμοποιηθούν ως μαρτυρία σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία, είναι δε δυνατό να στοιχειοθετούν ποινικό και αστικό αδίκημα. Κατά τα άλλα, κρίνοντας από το κείμενο του δημοσιεύματος, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά τις σχετικές αστυνομικές έρευνες και την ποινική δίωξη που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Αν οι ισχυρισμοί που δημοσιεύονται αποδειχθούν ως πραγματικά γεγονότα, τότε μιλούμε για σκάνδαλο σοβαρών διαστάσεων με επιπτώσεις στη Δικαιοσύνη και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Παρενόχληση της εκδίκασης
Δώρος Ιωαννίδης
Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου


Πρόκειται για παρενόχληση της εκδίκασης μιας υπόθεσης. Δεν μπορεί κανένας να παρακολουθεί τη συνομιλία πελάτη – δικηγόρου, γιατί με αυτό τοντρόπο εμποδίζεται η ελεύθερη υπεράσπιση. Είναι μια παράνομη μαρτυρία και δεν έχει καμιά χρησιμότητα στο Δικαστήριο. Είναι εξάλλου γνωστό, ότι υπάρχει προνόμιο για τις συνομιλίες πελάτη - δικηγόρου και είναι εντελώς απαράδεκτο και παράνομο να παρακολουθεί κάποιος τα όσα λένε μεταξύ τους συνήγορος και κατηγορούμενος. Οι Κύπριοι πολίτες περιμένουν από τηΓενική Εισαγγελία να παρουσιάσει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς στο Δικαστήριο, και στο τέλος της ημέρας εκείνος που είναι αθώος θα κριθεί από
το Δικαστήριο.


--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου