Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες θα ήταν οι ιστορίες των διάσημων brands αν ξεκινούσαν από Κύπρο; (ΜΕΡΟΣ Α)

COCA COLA

PictureΕίναι 1959. Ο Παύλος Παύλου τσακώνεται στο καφενέ του χωριού του γιατί θέλει 8 κουταλάκια ζάχαρη μέσα στην αγαπημένη του αφρόζα. Αποφασίζει να δημιουργήσει το δικό του αναψυκτικό το οποίο βαφτίζει "Κούι Κούι". Μετά το μεγάλο "μπαμ" που κάνει το νέο προϊόν, ο ιδιοκτήτης του "Κούι Κούι Παμπακούιν" (σταντ με μαλλί της γριάς που βρίσκεται μέχρι σήμερα σε κάθε πανηγύρι που σέβεται τον εαυτό του) κινείται νομικά εναντίον της εταιρείας για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων της ονομασίας. Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη (και 2-3 πόμπες ο ένας στο αυτοκίνητο του άλλου) η Κούι Κούι καταφέρνει να καταχωρήσει τη μάρκα στο όνομα της.

FERRARI


PictureΛίγο μετά το τέλος του '60, τα πρώτα αυτοκίνητα αντικαθιστούν τα γαϊδούρια και τα άλογα στους δρόμους του νησιού. Τα πρώτα αυτοκίνητα που παράγει η Κύπρος ονομάζονται Appari. Σχετικά με την ονομασία υπάρχουν τρεις εκδοχές: η πρώτη φήμη λέει ότι δόθηκε το σήμα και όνομα του αλόγου για να τονιστεί η ταχύτητα του αυτοκινήτου και η δεύτερη λέει ότι αναφέρεται στην αντικατάσταση του αλόγου από το αυτοκίνητο. Η τρίτη και επικρατέστερη φήμη λέει ότι την πρώτη μέρα που ο μουχτάρης του χωριού οδήγησε το πρώτο μοντέλο του αυτοκινήτου κάποιος του φώναξε "Ρε, μα παίζει το Αππαρίν σου;!" και έτσι έμεινε και το όνομα.

Picture




JACK DANIELS

Ήταν γύρω στο 1970, όταν ο Γιαννάκης Δανιήλ "πέτυχε" το τέλειο ουίσκι του μέσα σε ένα παλιό βαρέλι στο χωριό της Τριμηθούσας. Ο "Τζάκκης", όπως τον αποκαλούσαν οι χωριανοί (επειδή είχε κάνει χρόνια στην Αγγλία, you know how it works) λάνσαρε τη νέα μάρκα ουϊσκιού το οποίο συντάραξε τον κόσμο. Σήμερα, βγαίνει και ως σως για σε στέικ στα Fridays και χρησιμοποιείται ως βάση στην πάννα σιεφταλιών σε high class εστιατόρια.

STARBUCKS

Picture1980. Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στις Λαϊκές Οργανώσεις Λυμπιών όταν ο κύριος Παντρίκκης πίνοντας τον καφέ του αναφώνησε "όι ρε! έτσι καϊμάκκι εννα έρκουνται που τα εξωτερικά για να το ποιουν!". Έτσι και έγινε. Τα ΚΑΪΜΑΚΚΙ Coffee δημιουργήθηκαν για να συνταράξουν το παγκόσμιο, με τους διάσημους καφέδες "της άμμου" να σερβίρονται σε 3 μεγέθη: μιτσίν (tall), μεάλον (grande) και πολλά μεάλον (venti). Σημείο αναφοράς, τα αυστηρά κριτήρια στην παραχώρηση του franchise, αφού όλα τα μαγαζιά ήταν υποχρεωμένα να έχουν στρογγυλά τραπέζια με πράσινες τσόχες (βλέπε πιλόττα), διάσπαρτα τασάκια Rothmans με "καμένες" τις γωνιές τους και κρεμασμένα κάδρα του Μακαρίου και του Εζεκία Παπαϊωάννου στους τοίχους.

GOOGLE

PictureΤο 2000, η νέα χιλιετία έφερε και την ιντερνετική επανάσταση στη Κύπρο. Ένας μαθητής της Γ΄Τεχνικής μετά από διαμάχες με τον καθηγητή του ("να παραιτήσεις τες πελλάρες με τα ίντερνετ τζιαι να κάτσεις την ξερή σου να θκιαβάσει πέρκει ξιστραβωθείς") δημιουργεί το Goomas, μια μοναδική μηχανή αναζήτησης. Εμπνευσμένη από το Κυπριακό Γουμά, μέσω της μηχανής μπορούσες να βρεις μέσα από ένα φαινομενικά ανούσιο μέρος (κοτέτσι) κάτι πολύ καλά κρυμμένο (αβγό). Αν και ως ιδέα (βλέπε κότες κλπ) ήταν κάπως δύσκολη στη κατανόηση από τους επενδυτές του Silicon Valley, ο Γουμάς κέρδισε την εμπιστοσύνη των ξένων και αναδείχτηκε η νούμερο ένα μηχανή αναζήτησης στο κόσμο.

PictureΛίγα χρόνια μετά, η Goomas λανσάρει και το EgLepe (Έγλεπε) τη πρώτη ιστοσελίδα στην οποία Κύπριοι χρήστες μπορούσαν να ανεβάσουν βίντεο με το τι έκανε η γειτόνισσα τους. Μετά το project "άνοιξε" και πλέον όλοι (ανά τον κόσμο) είχαν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη και να ανεβάσουν τα δικά τους video.

Πηγή: http://www.adikimenos.com/

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου