Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για βιώσιμη λύση - Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για βιώσιμη λύση

Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για βιώσιμη λύσηΑθήνα: Στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς. Από την πλευρά του, ο Ν.Αναστασιάδης τόνισε ότι το κοινό ανακοινωθέν θέτει τις βάσεις για το διάλογο και δεν αποτελεί λύση.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση τους στην Αθήνα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τις προϋποθέσεις επίτευξης συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα επιβεβαιώνει τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι θεμέλιος λίθος της πολιτικής επί τούτου είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κοινός στόχος, είπε ο κ. Σαμαράς, είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής, συμφωνημένης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία να διασφαλίζει τη μία κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια, τη μία διεθνή προσωπικότητα και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να συνομιλήσουν με ευθύνη, ώστε να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε τελική λύση.

Είπε ακόμη ότι η λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή μέσω δύο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων.

Πρέπει, είπε, να αντλήσουμε και διδάγματα από τις πρόσφατες μέχρι και τις πολύ πρόσφατες φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε επίσης ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Δυστυχώς, είπε, η Τουρκία επιμένει σε απαράδεκτες θέσεις.

Σίγουρα, πρόσθεσε, η πολιτική της Άγκυρας για κλιμάκωση της έντασης και επιβολή νέων δεδομένων θα αποδειχθούν μάταιες.


-

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να υπάρξει κατάληξη για το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο, όπως είπε, διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές και τη βάση για λύση του Κυπριακού.

Με το ανακοινωθέν, εξήγησε, διασφαλίζονται θεμελιακές αρχές, όπως η μία κυριαρχία, η μία ιθαγένεια, η μία διεθνή προσωπικότητα και ταυτόχρονα η υλοποίηση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους, αλλά και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε κοινή πορεία με την Αθήνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει τις προοπτικές της εθνικής συνεννόησης, που είναι απαραίτητη για να πάμε μπροστά.

Επεσήμανε όμως ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν και το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Θέτει, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις παραμέτρους μέσα στις οποίες πρέπει να κινηθούν οι δύο κοινότητες και η Τουρκία, προκειμένου να επιτευχθεί λύση, η οποία να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τον Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρόντες στη συνάντηση ήατν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου, Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς επίσης ουπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: philenews

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου