Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Στη Βουλή το θέμα της καταστροφής του Πενταδάκτυλου

Τη σύσταση εθνικής επιτροπής για περιβαλλοντικά θέματα, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας, της Βουλής, Ευρωβουλευτών και αρμόδιων και επιστημονικών φορέων αποφάσισε κατά την σημερινή συνεδρίασή της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα των παράνομων λατομικών εργασιών στον Πενταδάκτυλο και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται.
Στόχος της επιτροπής θα είναι η άσκηση πίεσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προστασία του περιβάλλοντος στον Πενταδάκτυλο και ευρύτερα στα κατεχόμενα, αλλά και να υπάρξει διαφάνεια αναφορικά με τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που δίνονται για περιβαλλοντικά θέματα στα κατεχόμενα, όπως το πρόγραμμα “Natura 2000”.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, οι πληροφορίες για τα λατομεία στον Πενταδάκτυλο, που λειτουργούν με άδεια του ψευδοκράτους, ανέρχονται σε 17, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 39.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι την εθνική επιτροπή, που συστήνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας, θα συντονίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος. Σκοπός, είπε, είναι να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά θέματα και μέσω εισηγήσεων, η επιτροπή να παρέμβει στα αρμόδια θεσμικά όργανα, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι καιρός να αφήσουμε τις πολλές κουβέντες και να περάσουμε στην πράξη», είπε ο κ. Αδάμου, ενώ πρόσθεσε ότι για να έχουν αξία οι συστάσεις της επιτροπής, πρέπει να υπάρχει σεβασμός του περιβάλλοντος και στις ελεύθερες περιοχές.
Συμπλήρωσε ότι πρέπει να απαιτήσουμε από τα ευρωπαϊκά όργανα εξηγήσεις για τα κονδύλια προς τα κατεχόμενα, ενώ τάχθηκε ενάντια στην περικοπή των κονδυλίων που δίνονται στην τ/κ κοινότητα, όπως για τις δυνητικές περιοχές Natura.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, που ενέγραψε το θέμα, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η λατόμευση του Πενταδακτύλου με την άδεια του ψευδοκράτους εντείνεται τα τελευταία 10 με 20 χρόνια και οι πληγές στο βουνό είναι φανερές.
«Είτε 17, είτε 39 εν ενεργεία λατομεία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Καταστροφή του περιβάλλοντος, καταστροφή του βουνού» και μεταφορά υλικών τόσο στα κατεχόμενα, όσο και στις ελεύθερες περιοχές, είπε ο κ. Φυττής.

Συμπλήρωσε ότι το θέμα πληγώνει ιδιαίτερα τους Κερυνειώτες και είπε ότι «είναι η ώρα του συντονισμού». Ο κ. Φυττής είπε ότι θα γίνει σύσκεψη, υπό την Επίτροπο Περιβάλλοντος, στην οποία, εκτός των υπολοίπων, θα κληθούν και η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, καθώς και επιστημονική ομάδα υπό τον κ. Καδή.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα εντατικά διαβήματα των Ευρωβουλευτών δεν έχουν αποδώσει «λόγω της ποντιοπιλατικής στάσης των Ευρωπαίων Επιτρόπων».

Όπως είπε, «η υποκρισία στην Κομισιόν κάνει το θαύμα της και στα θέματα περιβάλλοντος στις κατεχόμενες περιοχές». Ζήτησε από την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Γεωργίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να φορτώνουν όλη την ευθύνη στην Επίτροπο Περιβάλλοντος.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το θέμα θα εγερθεί στην επόμενη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων, στο Λήδρα Πάλας, με εισηγητές τους Οικολόγους, ώστε, όπως ανέφερε, να τεθεί και ενώπιον των τ/κ κομμάτων η ευθύνη να διαφυλαχθεί η οροσειρά του Πενταδακτύλου.

Έκανε, εξάλλου, λόγο για «λατομευτική ασυδοσία» στις ελεύθερες περιοχές και έργα, δυσανάλογα του μεγέθους της χώρας, ενώ μίλησε και για «φανατισμό και διαπλοκή» στις κατεχόμενες περιοχές.
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους ανέφερε από την πλευρά της ότι η παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι καλά ενημερωμένη για την τραγική κατάσταση του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα και είπε ότι πρέπει να γίνουν παραστάσεις προς την κατεύθυνση της Κομισιόν και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Χαρακτήρισε «σωστό μέτρο» την απόφαση για σύσταση της εθνικής επιτροπής, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής για να αρχίσουν εκ νέου προσπάθειες για ενημέρωση.
Είπε επίσης ότι η διαχείριση των κονδυλίων προς την τ/κ κοινότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέτρο πίεσης, παρά μόνο αναφορικά με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένη λατόμευση.

Για τα λατομεία στον Πενταδάκτυλο, η κ. Θεοχάρους είπε ότι γίνεται εξαγωγή σκύρων τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τις ελεύθερες περιοχές. Όπως είπε, τα εργοστάσια στα κατεχόμενα δεν πληρώνουν για τους ρύπους, ούτε λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του αέρα, εφόσον δεν ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο, με αποτέλεσμα να πωλούν τα προϊόντα τους φθηνότερα και ζήτησε κατάλληλα διορθωτικά μέτρα.
Τέλος, αναφέρθηκε στο κοινοτικό κονδύλι του 1,5 εκ ευρώ, λέγοντας ότι δεν επαρκεί το ποσό για την αποκατάσταση της ζημιάς, ενώ είπε ότι η Κομισιόν πρέπει να κινηθεί με την υιοθέτηση «τιμωρητικών μέτρων» προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, που φέρει, ως κατοχική δύναμη, την ευθύνη.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου κατήγγειλε για «ποντιοπιλατική» στάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, λέγοντας ότι έχει καταθέσει σωρεία ερωτήσεων για τη σημαία στον Πενταδάκτυλο, τη λατόμευση και τις περιοχές του σχεδίου “Natura”, λαμβάνοντας πανομοιότυπες απαντήσεις “copy-paste”.
Όπως είπε, στις απαντήσεις της η Κομισιόν αναφέρεται στην αναστολή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενθαρρύνει τα μέρη να εφαρμόσουν κατάλληλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και λέει ότι η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας θα γίνει με τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Αναφορικά με τα κοινοτικά κονδύλια προς τα κατεχόμενα, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι «δεν ξέρουμε αν υπάρχει διαφάνεια στη χρήση» και πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά, ενώ ζήτησε να υπάρξει παρακολούθηση.
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε ότι τα κοινοτικά κονδύλια δίνονται για τη στήριξη του περιβάλλοντος και όχι την καταστροφή του και είπε ότι είναι η ώρα να υπάρξει μια σοβαρή και αποτελεσματική έρευνα, κατά πόσο το 1,5 εκ. αξιοποιείται προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Είπε ότι η Κομισιόν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για σωστή διαχείριση του ποσού και να απαιτηθεί από το ψευδοκράτος να δώσει εξηγήσεις. Ζήτησε, τέλος, να υπάρξει σωστός συντονισμός, και είπε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον σοβαρά.


--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

Source : www.ikypros.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου