Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Με μονόωρη αποχή οι μαθητές για τα κόμιστρα στα λεωφορεία - Καταιγισμός κατά κυβέρνησης από οργανώσεις και γονείς

Με μονόωρη στάση εργασίας -την τρίτη διδακτική ώρα- σε όλα τα σχολεία μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, ως πρώτη ένδειξη διαμαρτυρίας στην επιβολή του κομίστρου στα σχολικά λεωφορεία, ξεκινούν σήμερα οι αντιδράσεις των μαθητών μέσω της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής τους, με την πλήρη συμπαράσταση και των καθηγητών και των γονιών τους.

Σε χθεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, οι φορείς γονέων και εκπαιδευτικών εξέφρασαν πλήρη στήριξη στους μαθητές, χαρακτηρίζοντας την επιβολή κομίστρου ως αντικοινωνικό μέτρο ειδικά σήμερα, που αποτελεί ταυτόχρονα και ακόμα ένα κτύπημα στην παιδεία και τα δημόσια σχολεία, σε μια περίοδο που πλέον ένας στους πέντε μαθητές δεν διαθέτει τα απαραίτητα για το σχολείο.
Μένεα κατά του υπουργού Συγκοινωνιών και του γενικού διευθυντή του υπουργείου πνέουν μαθητές, σύνδεσμοι γονέων και σύνδεσμοι καθηγητών, όχι μόνο για την -όπως θεωρούν- άνευ διαβούλευσης επιβολή κομίστρων, αλλά κυρίως για τα σχόλια και τις δηλώσεις τους στις αντιδράσεις όλων των οργανωμένων φορέων που έχουν σχέση με τη μέση εκπαίδευση.

Οι επικεφαλής της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΣΕΜ, της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, των Γονέων Τεχνικής Εκπαίδευσης και της ΟΛΤΕΚ, σχολίασαν με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών Τάσου Μητσόπουλου, με τις οποίες υποδείκνυε στους διαμαρτυρόμενους να πάνε οι ίδιοι να διαπραγματευτούν με την Τρόικα για να αφαιρέσουν την πρόβλεψη για κόμιστρα. Οι ίδιοι θεώρησαν απαράδεκτα και ειρωνικά τα σχόλια του Τάσου Μητσόπουλου, λέγοντας ότι προφανώς ο υπουργός «δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης».

«Έχουν αξιοπρέπεια και όλοι εκείνοι που δεν έχουν λεφτά και εκείνοι που βρέθηκαν ή θα βρεθούν στο άμεσο μέλλον με άδεια τσέπη», ήταν τα σχόλια των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών φορέων και σε σχέση με επίσης δημόσιες δηλώσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκου Μιχαηλίδη, σύμφωνα με τις οποίες οι γονείς στην πλειοψηφία τους επέδειξαν αξιοπρέπεια και πατριωτισμό και αγόρασαν μηνιαίες κάρτες των παιδιών τους για τα σχολικά λεωφορεία.

Τόσο οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων όσο και οι επικεφαλής των οργανώσεων των καθηγητών, απέρριψαν επίσης τις επικρίσεις ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουν τους μαθητές στις αντιδράσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν. «Είναι καθήκον μας να τους στηρίξουμε στο 100% δίκαιο αίτημά τους. Δεν είναι μόνο θέμα μεταφοράς, είναι ευρύτερο θέμα εκπαίδευσης», υπέδειξαν.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των μαθητών να έρχονται στο σχολείο», τόνισαν οι ίδιοι, εξηγώντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών και παιδιών τους.

Εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, ερωτηθείς από τον «Φ» για τα επόμενα μέτρα που ενδεχομένως να μελετούν, απάντησε ότι αυτά θα αποφασιστούν ανάλογα με τα αποτελέσματα του σημερινού πρώτου μέτρου -της μονόωρης αποχής.
Οξύτατο είναι το πρόβλημα στις Τεχνικές Σχολές, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός φτωχών μαθητών, ενώ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο αφού οι πλείστοι μαθητές στις Τεχνικές Σχολές δεν διαμένουν κοντά στα σχολεία τους και έχουν πρόβλημα μεταφοράς.

Έρευνα των εκπροσώπων των συνδέσμων γονέων, έδειξε ότι από τους 4.850 μαθητές, οι 1.000 περίπου δεν έχουν δυνατότητα πληρωμής κομίστρου. Σε πολλές περιπτώσεις οι Σύνδεσμοι Γονέων πληρώνουν ακόμα και τα τέλη εξετάσεων, πόσω μάλλον οι μαθητές να πληρώνουν κόμιστρο, τόνισε χθες εκπρόσωπος των φορέων των Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών.

Σε αυτούς που εκφράζουν την αντίθεσή τους για τα κόμιστρα προστέθηκαν χθες το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι με ανακοινώσεις τους.

Παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού

Την επανεξέταση της επιβολής κομίστρου που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό παιδιών και οικογενειών δημιουργώντας σοβαρές διακρίσεις και επηρεάζοντας βασικά δικαιώματα των παιδιών, ζήτησε χθες με αυστηρή της επιστολή προς τον υπουργό Συγκοινωνιών, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία σημειώνει ότι «τα είπε» και προσωπικά με τον υπουργό προηγουμένως.

Τονίζει ότι «πρόκειται για μέτρο κοινωνικής πολιτικής και όχι απλά για θέμα συγκοινωνιών».

«Θεωρώ ότι η παροχή του αγαθού αυτού θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε, το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία, να παρέχεται σε όλα τα παιδιά που η οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους δεν τους επιτρέπει την κάλυψη των κομίστρων (ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι λήπτες δημοσίου βοηθήματος) και αφού έχει ήδη προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους», σημειώνει στην τρισέλιδη επιστολή της, τονίζοντας ότι θα έπρεπε το μέτρο να εξεταστεί σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Επίτροπος ζητά από τον υπουργό Τάσο Μητσόπουλο να επανεξετάσει το μέτρο και να πάρει αποφάσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

«Πατριώτες» οι γονεις που πλήρωσαν

Πέτυχε το μέτρο του κομίστρου στα σχολικά, αφού η πλειοψηφία των μαθητών αγόρασαν κάρτες, λέει το Υπουργείο Συγκοινωνιών σε χθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία συγχαίρει τους γονείς και τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στην καταβολή κομίστρου. Ανταποκρίθηκαν «επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και πατριωτισμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Υπουργείο επαναλαμβάνει πως η απόφαση «ελήφθη από την προηγούμενη Κυβέρνηση», προκειμένου να ικανοποιηθεί σχετική μνημονιακή υποχρέωση, χωρίς εξαιρέσεις, ενώ η παρούσα Κυβέρνηση εξαίρεσε κάποιους από τους μαθητές των ευάλωτων ομάδων.

Τέλος, το Υπουργείο αναφέρει ότι ανάλογα με άλλες εξοικονομήσεις στο σύστημα δημοσίων μεταφορών, θα εξετάσει κι άλλες εξαιρέσεις.

Πηγή: www.philenews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναβολή Στην Έναρξη Καταβολής Κομίστρου Στις Ειδικές Μαθητικές Διαδρομές

Μαθητές Και Γονείς Σας Αφορά – Διευκρινίσεις Για Τα Κόμιστρα - «Το Διάταγμα Υπεγράφη Από Τον Προηγούμενο Υπουργό»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου