Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΑΚΕΛ προς ΥΠΕΣ: Αν δεν έχει την ευαισθησία, τουλάχιστον να σκεφτεί τον αρνητικό διεθνή αντίκτυπο

Ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα των προσφύγων που απεργούν έξω από το ΥΠΕΣ, δηλώνει το ΑΚΕΛ και τον καλεί "αν δεν έχει την ευαισθησία, τουλάχιστον να σκεφτεί τον αρνητικό διεθνή αντίκτυπο για την κυβέρνηση".


Σε δηλώσεις στη Βουλή η Βουλευτής Σκεύη Κουκουμά, η οποία, μαζί με την Επικεφαλής του Γραφείου Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Μαρίνα Κούκου θα επισκεφθούν τους απεργούς το μεσημέρι, ανέφερε ότι δύο από τους απεργούς είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και δύο με καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, οι άνθρωποι αυτοί, που βρίσκονται στην Κύπρο εδώ και δέκα χρόνια, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και ως αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν δικαιώματα στην εργασία με βάση την Ευρωπαϊκή και την Κυπριακή νομοθεσία. Ωστόσο, είπε, δεν έχουν εργασία και λαμβάνουν, περιοδικά, δημόσιο βοήθημα.

Ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τους οδήγησε να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν θέση εργασίας σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο εξήγησε ότι με τις νομικές ρυθμίσεις που ισχύουν "δεν μπορούν να εργαστούν εκεί αν δεν τους παρασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία είτε κυπριακή υπηκοότητα είτε καθεστώς μακροχρόνιας διαμονής".

"Αυτά τα αιτήματα δεν εξετάζονται από την κυβέρνηση και έτσι παραμένουν 'εγκλωβισμένοι' στην Κύπρο, με άλλα λόγια, όταν έρχονται πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο δεν τους θέλουμε, και όταν θέλουν να φύγουν, δεν τους αφήνουμε", ανέφερε.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι από προχθές, η απεργία πείνας έγινε και απεργία δίψας κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή τους.

Κάλεσε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ως Αρχή κατά του Ρατσισμού να ολοκληρώσει το συντομότερο την έρευνα της και την ετοιμασία Έκθεσης για την κατάσταση και τον ΥΠΕΣ να ασχοληθεί με το ζήτημα. Είπε ακόμη ότι το κόμμα της προτίθεται να εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου