Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αλ.Ντάουνερ: Χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές

Αύριο το μεσημέρι φθάνει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της UNFICYP, Μισιέλ Μποναρντό, προγραμματίζονται αρχικά χωριστές συναντήσεις του κ. Ντάουνερ με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών αύριο το απόγευμα, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, ο κ. Μποναρντό ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο προγραμματισμένο επί του παρόντος και δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία αναχώρησης του κ. Ντάουνερ.

«Χαβαντίς»: Εκνευρισμένος ο Αλ.Ντάουνερ


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρεται να είναι «εκνευρισμένος» με τη στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και γι’ αυτό ανέβαλε για δύο ημέρες την επίσκεψή του στην Κύπρο, .

Η εφημερίδα, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ απογοητεύτηκε πολύ και η αναβολή του ταξιδιού του και η σύντομη -όπως αναφέρει- επίσκεψή του στο νησί αύριο Τετάρτη, εμπεριέχει το στοιχείο της αντίδρασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το όλο κώλυμα βρίσκεται σε μία μόνο πρόταση. Στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει η φράση «καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να ασκεί αρμοδιότητα και νομοθετική εξουσία στην άλλη», όπως αναφέρεται, και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να προστεθεί «δεν θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία», αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφωνεί. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προστίθεται, δεν δίνει νέα πρόταση.

Όπως αναφέρεται, η λέξη «κυριαρχία» αποτελεί κώλυμα στις διαπραγματεύσεις για το κοινό ανακοινωθέν εδώ και τέσσερις μήνες και η επικείμενη επίσκεψη του κ. Ντάουνερ σχολιάζεται -όπως γράφει- ως «τελευταία ευκαιρία», με τον Αυστραλό διπλωμάτη να θεωρεί, σύμφωνα πάντα με τη Χαβαντίς, τη μη σύγκλιση πάνω σε μια λέξη ως χάσιμο χρόνου. Έγινε γνωστό, προστίθεται, ότι η αντίσταση των δύο ηγέτη σε μια συμφωνία, σχολιάστηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι «τα Ηνωμένα Έθνη ξοδεύουν στην Κύπρο και λεφτά και χρόνο. Είναι κρίμα».

Σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», ο κ. Ντάουνερ θα έρθει αύριο στο νησί για μια σύντομη επίσκεψη και θα έχει λίγο χρόνο για τους δύο ηγέτες και αυτό ως ένδειξη «αντίδρασης» και προς τις δύο πλευρές. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνεται, επιμένει στην προσθήκη της λέξης «κυριαρχία» στο κείμενο. Σε περίπτωση, όπως αναφέρεται, που δεν θα είναι επιτυχής η επίσκεψη Ντάουνερ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ θα γράψει μια έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναλύοντας τους λόγους που δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Αυτό, προστίθεται, θα δημιουργήσει άλλη μια κρίση για την τουρκική εξωτερική πολιτική, επειδή η Ρωσία, η Κίνα και η Ρωσία στο Κυπριακό βρίσκονται μακριά από τη θέση της Τουρκίας.

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---


- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου