Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Καταρρίπτεται ο μύθος; - Super nova η επιστημονική εξήγηση του άστρου της Βηθλεέμ

Το φωτεινό ουράνιο σώμα που συνδέθηκε με την γέννηση του Χριστού, το γνωστό ‘άστρο της Βηθλεέμ’ ήταν προφανώς ένας υπερκαινοφανής αστέρας, ή αλλιώς ‘super nova’.
άστρο της ΒηθλεέμΌπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός και μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Στέλιος Τσαγγαρίδης, η επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση του φαινομένου του άστρου της Βηθλεέμ είναι ότι επρόκειτο για ένα υπερκαινοφανή αστέρα, δηλαδή ένα μακρινό άστρο το οποίο φθάνοντας στο τέλος της ζωής του υπέστη σειρά εκρήξεων παράγοντας αρχικά εξαιρετική φωτεινότητα η οποία αδυνατίζει μέσα σε λίγους μήνες.

«Η επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση είναι ότι υπάρχει περίπτωση να επρόκειτο όντως για ένα super nova  προερχόμενο από τον γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31) ή από έναν γαλαξία δορυφόρο του M31» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Τσαγγαρίδης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επικρατέστερη θεωρία είναι πως επρόκειτο για ένα “pious fiction” δηλαδή μια μυθοπλασία λόγω πίστεως, εξηγώντας ότι όταν το 66 μ.Χ. γράφτηκε το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, στον ουρανό ήταν ορατός ο πολύ φωτεινός κομήτης του Χάλεϊ που συνδέθηκε με τη γέννηση του Χριστού.

Κατά καιρούς υπήρξαν και άλλες θεωρίες, οι οποίες επιχείρησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του άστρου της Βηθλεέμ όπως ότι επρόκειτο για τον πλανήτη Αφροδίτη, για μία σύνοδο πλανητών με τη συμμετοχή του Ηλιου, (Γη, Δίας και Κρόνος) ή για ένα φαινόμενο που ονομάζεται nova (επαναλαμβανόμενο φαινόμενο εκρήξεων στην επιφάνεια ενός άστρου τύπου λευκού νάνου).

Οι πιο πάνω θεωρίες έχουν σχεδόν αποκλειστεί από τους επιστήμονες διότι δεν μπορούν να εξηγήσουν την φωτεινότητα του άστρου της Βηθλεέμ και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: http://offsite.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου