Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Νέο κύμα κακοκαιρίας περιμένει η Βρετανία

Νέα ισχυρή καταιγίδα προβλέπεται να πλήξει τη Βρετανία από τη νύχτα της Πέμπτης και την Παρασκευή, μετά από μια πρόσκαιρη εξασθένηση των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων των προηγούμενων ημερών.

Η στάθμη πολλών ποταμών ανά τη βρετανική επικράτεια παραμένει υψηλότερη από την κανονική, ενώ εκτεταμένα εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές. Περίπου 1000 σπίτια στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Αγγλία έχουν πλημμυρίσει, ενώ 12.500 οικίες παραμένουν χωρίς ρεύμα. Ακόμα 24.000 νοικοκυριά πέρασαν τα Χριστούγεννα χωρίς ηλεκτροδότηση.

Η αρμόδια υπηρεσία προειδοποιεί ότι η πλήρης αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δε θα καταστεί δυνατή πριν από το Σαββατοκύριακο λόγω πλημμυρισμένων δρόμων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή λόγω ζημιών σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των ανέμων.
Πάντως πριν από το Σαββατοκύριακο η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πλημμυρών, με 55 συναγερμούς να βρίσκονται σε ισχύ. Η Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης ανακοίνωσε ότι έντεκα άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στο Σάρεϊ της ΝΑ Αγγλίας το πρωί της Πέμπτης καθώς είχαν πλημμυρίσει.

Εν τω μεταξύ, το χωριό Κάλστοκ στην Κορνουάλη της ΝΔ Αγγλίας έχει μείνει χωρίς οδό πρόσβασης μετά την υποχώρηση του οδοστρώματος του κεντρικού δρόμου λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το νέο βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει τη Βρετανία από τον Ατλαντικό θα φέρει βροχόπτωση έως και δυόμισι εκατοστών και ανέμους ταχύτητας 110 χιλιομέτρων την ώρα. Θα πλήξει όλη τη Βρετανία πλην περιοχών της ανατολικής χώρας.

Η έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει αλυσιδωτές καθυστερήσεις σε δρομολόγια τρένων, ενώ οι πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ την παραμονή των Χριστουγέννων λόγω των προβλημάτων ηλεκτροδότησης αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρόλα τα προβλήματα η έναρξη των παραδοσιακών μεγάλων εκπτώσεων της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων βρήκε πλήθη καταναλωτών να συνωστίζονται στα καταστήματα του Λονδίνου και άλλων μεγάλων βρετανικών πόλεων. Στην Oxford Street της πρωτεύουσας είχαν δημιουργηθεί ουρές από τη νύχτα από αγοραστές που ήθελαν να προλάβουν τις πρώτες ευκαιρίες.

Παρόλα αυτά όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια τους μέσω διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι Βρετανοί πέρασαν 45 εκατομμύρια ώρες στις ιστοσελίδες εμπορικών καταστημάτων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου