Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» το Προεδρικό ή μήπως το Υπουργείο Οικονομικών;

Το προεδρικό Μέγαρο ή το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών διεκδικεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ως αντάλλαγμα για το χρέος της κυβέρνησης ύψους €1δις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».

Ο κ. Δημητριάδης σε κάθε περίπτωση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε κρατική περιουσία ως αντάλλαγμα του χρέος €1δις, υπενθυμίζοντας ότι το χρέος αποδίδει στην τράπεζα 3% και άρα δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί κάτι λιγότερο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Πανίκος Δημητριάδης φέρεται να έχει δηλώσει ότι επιδιώκει τα κρατικά ακίνητα που θα πάρει η ΚΤ να είναι κτίρια που θα ενοικιάζει στην κυβέρνηση όπως για παράδειγμα το Προεδρικό Μέγαρο και το ΥΠΟΙΚ. Δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριφέρεται ως ένας ιδιώτης επενδυτής και θα ενοικιάζει τα συγκεκριμένα κτίρια στην κυβέρνηση με το ενοίκιο και το χρονικό διάστημα θα συμφωνηθεί.

Ο κ. Δημητριάδης φέρεται να έχει αναφέρει και ένα δεύτερο παράδειγμα ότι ο κρατικός αερομεταφορέας του Λιβάνου Middle East Airlines ανήκει κατά 99,5% στην Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου άρα δεν υπάρχει πρόβλημα για μια ΚΤ να είναι επενδυτής.

Την ανταλλαγή του χρέους ύψους €1δις που είχε συνάψει η κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα πριν την ένταξη της Κύπρου στο ευρώ εισηγούνται οι διευθύνεις δανειστές, με στόχο τη μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος και για πώληση χρυσού με σκοπό τη διασφάλιση του ποσού των €400εκ τα οποία θα παραχωρηθούν στο κράτος ως μέρισμα αφοί είναι ο μόνος μέτοχος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διοικητής της ΚΤ στο θέμα της πώλησης του χρυσού φέρεται να δήλωσε στις ίδιες πηγές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πώληση του.

Η πώληση του χρυσού ήταν εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικοί Ταμείου με το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, δήλωσε ο ίδιος ο διοικητής, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημεριδας, επιδιώκει τη μεταφορά των €400εκ στο χρέος. Δηλαδή η κυβέρνηση αντί να χρωστά €1δις να χρωστά €1,4δις.

Πηγή: Newsit.com.cy με αναφορά από στην εφημερίδα "Πολίτης"

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου