Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Έρευνα - σοκ για την ανέχεια στην Κύπρο

Συγκλονιστικά είναι τα πορίσματα επιστημονικής έρευνας για τον αριθμό των ανθρώπων στην Κύπρο που εξαρτούν την καθημερινή διαβίωσή τους από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και άλλες παρεμφερείς προσπάθειες, μετά την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου.

 Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», μελέτη του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων (ΚΙΣ) καταδεικνύει ότι το 5,7% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 18 ετών, τυγχάνει βοήθειας από δημοτικά ή κοινοτικά παντοπωλεία ή του αυτού τύπου οργανώσεις αρωγής.

Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό βοήθειας καταγράφεται μεταξύ των ετών 36-45, με το 62% αυτών των ανθρώπων να έχουν ανήλικα παιδιά και να έχουν χάσει τις δουλειές τους. Το ποσοστό της εξάρτησης αυτής της ηλικιακής κατηγορίας πληθυσμού από τα κοινωνικά παντοπωλεία εκτοξεύεται στο 6,3%.

Μιλώντας στον «Φ» για την έρευνα αυτή, ο πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε ότι το μικρότερο ποσοστό, 2,1%, της εξάρτησης αυτής, καταγράφεται στις ηλικίες 18-26. Η εξήγηση που δίνεται μέσα απο συμπληρωματικές ερωτήσεις στο συγκεκριμένο εύρος ηλικίας, διευκρίνισε, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας μένει ακόμη μαζί με τις οικογένειες και οι γονείς έχουν την ευθύνη της συντήρησης τους.

«Το τρίτο σημαντικό εύρημα», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης, «είναι ότι το 7,4 % του πληθυσμού έτυχε τουλάχιστον μίας φοράς βοήθεια από κοινοτικά παντοπωλεία ή του αυτού τύπου».

Ένα τέταρτο και πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας που αποκαλύπτει ο πρόεδρος των Κυπρίων στατιστικολόγων, είναι ότι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν χαμηλότερα ποσοστά, στο 4,8% συγκεκριμένα, σε σχέση με αυτά των πόλεων στην βοήθεια από κοινωνικά παντοπωλεία.

Η εξήγηση που δίνεται, παρατήρησε ο Χρύσανθος Σαββίδης, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν επαρκή ενημέρωση όσον αφορά την διαδικασία που ακολουθείται για να τύχουν βοήθειας, ενώ επιπρόσθετα θεωρούν ότι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα κοινωνικά παντοπωλεία αυτά μιας και τα πλείστα βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Οι πλείστοι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών καλλιεργούν ακόμη τα δικά τους φθαρτά αλλά διατηρούν και μικρές μονάδες πτηνών.

62% των εξαρτωμένων έχουν ανήλικα παιδιά και έχασαν τη δουλειά τους

2,1% της εξάρτησης, δηλ. το μικρότερο ποσοστό, καταγράφεται στις ηλικίες 18-26 ετών

7,4% του πληθυσμού έτυχε τουλάχιστον μιας φοράς βοήθεια από κοινωνικά παντοπωλεία

Απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης
Ένα πέμπτο και σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που ζητούν βοήθεια είναι άτομα απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης. Στατιστικά σημαντικό είναι και το ποσοστό που δεν απάντησαν το έρωτημα, πράγμα που τυγχάνει μεγαλύτερης στατιστικής ανάλυσης.


- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου