Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Καταγγείλαμε τον Ντάουνερ για την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, προειδοποιώντας για συνέπειες στις διαπραγματεύσεις

Σε αυστηρό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη στη Λευκωσία, για την ενέργεια του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, προέβη τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η Λευκωσία αφήσε ανοικτό το ενδεχόμενο η πράξη του αυτή, να έχει συνέπειες στην προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Το διάβημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, έγινε προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρεσβευτή Τάσο Τζιωνή.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για διενέργεια ανάλογου διαβήματος, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προς τη Γραμματεία των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Με τα διαβήματά της προς τα ΗΕ, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η Κυπριακή Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εκφράζει έντονη απογοήτευση και βαθύτατη δυσαρέσκεια, για τη συνάντηση του κ. Ντάουνερ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, στις 14 Δεκεμβρίου, στα κατεχόμενα, και μάλιστα στην ούτω καλούμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας.

"Στα διαβήματα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται η σοβαρότητα της εκ μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550(1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των ΗΕ", σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Επίσης στα διαβήματα "υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια Ντάουνερ έγινε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού και ότι, ανεξαρτήτως προθέσεως, αποτελεί σοβαρή υπονόμευση αυτών των προσπαθειών και δυσχεραίνει τους παραπέρα χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Πληροφορούνται επίσης οι αποδέκτες των διαβημάτων, σύμφωνα την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, "ότι η ενέργεια του κ. Ντάουνερ και οι συνέπειες της επί των προσπαθειών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αξιολογούνται περαιτέρω".

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου