Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Με ΓΓ ΟΗΕ και Έλληνα ΥΠΕΞ επικοινώνησε ο Νταβούτογλου

Παρασκηνιακές προσπάθειες καταβάλλονται σε διάφορα επίπεδα για ανατροπή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στά κατεχόμενα και να ανοίξει ο δρόμος για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι Μούν, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος των προσπαθειών είναι να υπάρξει κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν, και έναρξη των διαπραγματεύσεων στις επόμενες ημέρες.

Δύο σημεία στην τουρκική αντιπρόταση
Δύο σημεία αναφορικά με την κυριαρχία, πρόσθεσε η τουρκική πλευρά στην αντιπρόταση που έδωσε στον Αλεξάντερ Ντάουνερ για να τη μεταφέρει στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στο πρώτο γίνεται αναφορά σε μιά κυριαρχία η οποία να πηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και στο δεύτερο ότι η μιά κοινότητα δεν θα μπορεί να έχει επικυριαρχία επί της άλλης.

Αναστασιάδης: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια καλής πίστης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και όσους θέλουν λύση του Κυπριακού, να στρέψουν την προσοχή τους προς την τουρκική πλευρά που αμφισβητεί τα Ψηφίσματα και τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και όσα κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί.

Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια καλής πίστης στο Κυπριακό και ότι είναι αδύνατο να αναμένει κάποιος από την ελληνοκυπριακή πλευρά να εμπλακεί σε διαδικασία για ροκάνισμα του χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές αρχές και να διεξαχθούν συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου και όχι συνομιλίες για όρους διάλυσης.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου