Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 13ο ΜΙΣΘΟ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησε και επίσημα σήμερα. Μαζί και οι προετοιμασίες για τα τραπέζια για την ημέρα της μεγαλύτερης εορτής της Χριστιανοσύνης, αλλά και της υποδοχής του νέου χρόνου, που όλοι εύχονται να είναι καλύτερος από τον φετινό.

Και επειδή οι γιορτές σημαίνουν και αυξημένα έξοδα, ο 13ος μισθός θα συμβάλει τα μέγιστα, ενώ θα βοηθήσει και στην ανάσταση της αγοράς, η οποία από τις αρχές του χρόνου έχει καταβαραθρωθεί. Δυστυχώς, όμως, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι συνθήκες δεν ευνοούν στον ιδιωτικο τομέα την καταβολή του, καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. 
 
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Μιχάλης Πήλικος, η ΟΕΒ θα καλέσει όλα τα μέλη της να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για καταβολή του 13ου μισθού στους εργαζομένους τους, ή σε διαφορετικη περίπτωση να βρεθεί εναλλακτική λύση. Οι σίγουροι και τυχεροί που θα λάβουν 13ο μισθό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι και οι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, μέσα σε διάστημα ενός μόλις μήνα θα λάβουν τριπλό μισθό. Κι αυτό, όπως πληροφορούμαστε, επειδή ήδη έχουν εμβαστεί οι μισθοί και συντάξεις για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ στις 18 με 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν τον 13ο και πριν από το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν τον μισθό ή τη σύνταξη για τον μήνα Δεκέμβριο. Καταστηματάρχες ευελπιστούν ότι αυτή η τακτική θα λειτουργήσει σαν φιλί ζωής στην αγορά. 

 Το μήνυμα της ΟΕΒ Το ίδιο, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα συμβεί στην περίπτωση των ιδιωτικών υπαλλήλων. Κι αυτό, αφού πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και δυσκολεύονται πραγματικά στην καταβολή του μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων, πόσω μάλλον να τους καταβάλουν και δέκατο τρίτο μισθό. 
Πάντως, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Πήλικος, υπάρχουν επιχειρήσεις που θα παραχωρήσουν 13ο μισθό στους υπαλλήλους τους. «Οι οδηγίες μας είναι όπως κάθε επιχείρηση καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση καταβολής του 13ου μισθού, ούτως ώστε να εφαρμοστούν στην ολότητά τους όλες οι συλλογικές συμβάσεις. 
Προς το παρόν δεν ετέθη θέμα ούτε αμφισβήτησης ούτε κατάργησης του 13ου μισθού. Όσοι δεν μπορούν να ΄ρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους και να εξετάσουν άλλες επιλογές, ή σε περίπτωση που αδυνατούν να καταβάλουν τον 13ο να τους ενημερώσουν εγκαίρως, για να ξέρουν και να μην τους το πουν ξαφνικά και καθυστερημένα», κατέληξε ο κ. Πήλικος. 
 
Θα δείξουν κατανόηση Την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται πως θα επιδείξουν την ίδια κατανόηση όπως και πέρυσι. Δηλαδή, δεν θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη καταβολή 13ου μισθού, με γνώμονα το γεγονός ότι είναι ευτύχημα που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, παρά στην ανεργία. Βέβαια, οι τυχεροί που τελικά θα λάβουν 13ο θα φτάσουν στον έβδομο ουρανό... 
 
Θα προειδοποιήσει το Υπουργείο;
 
Επίσης, δεν αποκλείεται το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σχετική ανακοίνωση όπως και πέρυσι. Δηλαδή, να υπενθυμίζει πως η καταβολή του 13ου μισθού είναι νομική υποχρέωση των εργοδοτών, προειδοποιώντας όσους δεν καταβάλουν το «δώρο» στους υπαλλήλους τους ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο εργοδότης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τον 13ο το Υπουργείο Εργασίας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεχτεί την εξέλιξη αυτή, όπως και πέρυσι, αφού είναι καλά γνωστό σε όλους σε τι τραγική κατάσταση βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις σήμερα και ειδικότερα μετά τις πολύ αρνητικές αποφάσεις των δύο Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαρτίου. 
 
Ανάσταση στην αγορά Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 13ου μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους και σε μερίδα ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς και 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους, αναμένεται πως θα προσφέρει στην αγορά σημαντικές ανάσες, αφού τους τελευταίους μήνες καρκινοβατεί. Μάλιστα, επιχειρήσεις μπαίνοντας στον μήνα των εορτών ετοιμάζονται να προσφέρουν αρκετές προσφορές στους καταναλωτές, ούτως ώστε να κατορθώσουν να κάνουν όσες πιο πολλές αγορές μπορούν. Ειδικότερα σε είδη ένδυσης και υπόδησης αναμένονται σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές, ενώ εκπτώσεις αναμένονται και σε είδη για δώρα.

Source : http://showtime-cy.blogspot.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου