Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Περιορισμένες οι προσδοκίες από την άτυπη συνάντηση

Προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να ανοίξει ο δρόμος για κοινή διακήρυξη, που θα οδηγήσει στην έναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, θα καταβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στη σημερινή άτυπη συνάντησή του με τον Ντερβίς Ερογλου.

Ωστόσο οι προσδοκίες για θετική κατάληξη είναι περιορισμένες αφού η τουρκική πλευρά εμμένει στις απαράδεκτες θέσεις της και κυρίως στην αξίωση για δύο κράτη.

Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος μίλησε για δύο κυρίαρχα κράτη και δύο λαούς στην Κύπρο και υποστήριξε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις πραγματικότητες στο νησί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι χωρίς να ξεκαθαριστούν οι βασικές παράμετροι της λύσης του Κυπριακού, για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, δεν μπαίνει σε διάλογο, τονίζοντας ότι οι θέσεις του Ντερβίς Ερογλου είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Ερογλου θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο εστιατόριο Chateau Status στη νεκρή ζώνη κοντά στο Λήδρα Πάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνοκυπριακής πλευράς θα παρευρίσκονται ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, η διευθύντρια του γραφείου του και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου.

Από τουρκοκυπριακής πλευράς θα παρίστανται ο διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ και δύο υπηρεσιακοί.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου