Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ασύμφορη η πρόταση της ITERA

Ασύμφορη κρίνεται η προσφορά της ρωσικής ITERA για προμήθεια με φυσικό αέριο στην Κύπρο ως ενδιάμεση λύση για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, κατά την περίοδο 2015-2018.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με θέμα την ενδιάμεση λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παράγοντας που έκανε ασύμφορη την πρόταση της ITERA ήταν η δραματική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού λόγω της οικονομικής ύφεσης, αλλά και η πρόβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών ότι η ανάκαμψη της ζήτησης ρεύματος θα γίνει με αργό ρυθμό και θα πάρει χρόνια.

Ο Υπουργός Εμπορείου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη σημερινή συνεδρία, προέβηκε σε δηλώσεις, λέγοντας ότι οι απόψεις ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ, κρίνονται λογικές. «Σύμφωνα και με τις απόψεις της ΡΑΕΚ τόσο οι παραδοχές της ΑΗΚ όσο και το αποτέλεσμα της απόφασης της διαδικασίας της ΔΕΦΑ κρίνονται λογικά. Κατʼ επέκταση, η ΔΕΦΑ μπορεί τώρα να προχωρήσει να λάβει τις αποφάσεις που η ίδια πιστεύει πως θα είναι προς όφελος του Οργανισμού και του δημοσίου συμφέροντος, γενικότερα» δήλωσε ο υπουργός.

Αυτό ερμηνεύεται πως η πρόταση της ρωσικής INTERA κρίνεται ασύμφορη και οι διαδικασίες συνεχίζονται με την επόμενη επιλαχούσα εταιρία που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να είναι η VITOL.

«Εχει κατατεθεί έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Κατʼαρχάς θα πρέπει η ΔΕΦΑ να προχωρήσει με τις διαδικασίες της, όπως θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο και μετέπειτα θα δούμε διάφορες επιλογές ξανά για τη συνολική προσπάθεια της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος» δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης. Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με το δεύτερο προσφοροδότη, είπε ότι «αυτά θα τα αφήσουμε στη διαδικασία που θα αποφασίσει η ΔΕΦΑ».

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενδιάμεση λύση μεταφοράς φυσικού αερίου φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις υποδομές.

Στο μεταξύ, ανάβει αύριο η φλόγα στο τεμάχιο 12 γνωστό ως «Αφροδίτη». Από το χρώμα που θα έχει η φλόγα θα διαφανεί η ποιότητα αλλά και η ποσότητα.

Εξάλλου, μελετάται το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στην πλατφόρμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου