Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Προς νέα ψηφοφορία για τα μνημονιακά νομοσχέδια

Πυρετώδεις είναι διεργασίες στη Βουλή προκειμένου μετά τα μεσάνυχτα να εισαχθούν εκ νέου σε ψηφοφορία τα δύο νομοσχέδια που καταψήφισε νωρίτερα η Βουλή και να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το όλο θέμα θα κλείσει σήμερα.

Απρόσμενη εξέλιξη είχε η ψηφοφορία στη Βουλή για τη ψήφιση του πακέτου 14 νομοθετημάτων που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 1,5 δις. ευρώ, στο πλαίσιο του Μνημονίου. Ειδικότερα δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μεταφορά της εποπτείας του Συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα.

Χωρίς τη ψήφιση όλων των νόμων το Eurogroup δεν μπορεί να προχωρήσει, στις 13 Σεπτεμβρίου, στη λήψη της σχετικής πολιτικής απόφασης. Μάλιστα η Τρόικα είχε ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει αυτή την εβδομάδα, ώστε να ετοιμαστούν έγκαιρα όλα τα έγγραφα.
Το νομοσχέδιο περί συνεργατικών εταιρειών, που αφορά τις αρμοδιότητες αδειοδότησης ρύθμισης εποπτείας και λήψης εποπτικών μέτρων, απορρίφθηκε με 23 ψήφους, ενώ 21 ήταν οι θετικές ψήφοι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Παράλληλα δεν πέρασε και ο νόμος περί αναδιάρθρωσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο προβλέπει την αυτόματη μετατροπή των μετατρέψιμων χρεογράφων σε μετοχές, ένα νομοθέτημα που αφορά την περίπτωση της Ελληνικής.

Πίσω στα έδρανα
Ως "ατύχημα" χαρακτηρίζουν την καταψήφιση των νομοσχεδίων από πλευράς της κυβέρνησης και επιχειρείται αυτή την ώρα νέα έναρξη των εργασιών της ολομέλειας με σκοπό να επανέλθουν τα νομοσχέδια και να ψηφιστούν.

Στη Βουλή μετέβηκαν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για να γίνει νέα προσπάθεια καταμέτρησης των ψήφων και νέας ψήφισης απόψε.

Υπενθυμίζεται πως δεν υπάρχει χρόνος για ψήφιση των νομοσχεδίων, ούτε καν τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα η επιβίωση των Συνεργατικών εάν η αποψινή προσπάθεια αποτύχει.

Πάντως στον ΔΗΣΥ αναμένονται εντάσεις τις επόμενες ημέρες, αφού η απουσία βουλευτών στοίχισε την καταψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ έχουν θετική διάθεση για την ψήφιση απόψε, "φτάνει να γίνει κάποια τροπολογία" που να τους επιτρέπει να επιχειρηματολογήσουν πως δικαιολογείται νέα ψήφιση των νομοσχεδίων.


Διαβουλεύσεις
Η Ολομέλεια διέκοψε προσωρινά την αποψινή της συνεδρία προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για αναζήτηση διεξόδου στην κρίση που δημιουργήθηκε με την απόρριψη δύο νομοσχεδίων.

Μετά τη συζήτηση και ψηφοφορία επί των 14 νομοθετημάτων σχετικά με το μνημόνιο, η Ολομέλεια της Βουλής είχε προγραμματισμένο ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να συζητήσει με τη διαδικασία του επείγοντος συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση και που αφορά τα ταμεία προνοίας και να επανέλθει προς ψήφιση, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέλη του Σώματος "να εκμεταλλευθούν" το διάλειμμα προκειμένου να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις και να επανέλθουν εγκρίνοντας τα νομοσχέδια περί Συνεργατικών Εταιρειών και περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, τα οποία είχαν νωρίτερα απορριφθεί με οριακή διαφορά.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε όπως στο διάλειμμα κληθεί στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και αφού υπάρξουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τα κόμματα να συγκληθεί ή αμέσως μετά τα μεσάνυχτα ή αύριο νέα συνεδρία της Ολομέλειας για να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Στην έκκληση Νεοφύτου ανταποκρίθηκε αμέσως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δηλώνοντας ότι "όλες οι ομάδες διαθέτουν τον απαραίτητο πατριωτισμό" ενώ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, καθώς και εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο Βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης όπως και ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασαν την συμφωνία τους. Η Προεδρεύουσα της συνεδρίας Μαρία Κυριακού αποφάσισε ημίωρο διάλειμμα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου