Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Οικολόγοι: Εχουν αποτύχει οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για την περίφημη «επανεκκίνηση» της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας έχουν δυστυχώς αποτύχει, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Πρόσθεσε πως μεγάλοι κίνδυνοι απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού έχουν διαλυθεί όλοι οι θεσμοί κοινωνικής προστασίας.

Η χτεσινή διάσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη άφησε πολλά ερωτηματικά, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων , προσθέτοντας πως "αφού φρόντισε να επαινέσει την Κυβέρνηση και τη δημόσια υπηρεσία για την πολύ καλή δουλειά που κάνει υπακούοντας τις υποδείξεις της Τρόικας, (ο Πρόεδρος) δεν μπορούσε να μην επισημάνει τα αρνητικά αποτελέσματα της ‘καλής’ δουλειάς όπως η ανεργία και η ύφεση.

"Περιμέναμε όπως ο κ. Πρόεδρος αναφερθεί και στις λύσεις που προτίθεται η Κυβέρνηση του, να δώσει και όχι μόνο να σταματήσει στις διαπιστώσεις. Αναμένουμε έργα από τη Κυβέρνηση και όχι μόνο λόγια", είπε η κ. Χρυσοστόμου .

Πρόσθεσε πως "η τυφλή υπακοή στο δρόμο του μνημονίου έφερε ήδη περισσότερη ανεργία, φτώχεια, ύφεση και ανέχεια ανεργία έχει ανεβεί στο 17.5% με αυξητική τάση. Κατ’ ακρίβεια η Κύπρος παρουσίασε την πιο μεγάλη αυξητική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ύφεση είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη και φτάνει στο 13% με προβλέψεις ότι θα χειροτερέψει στον επόμενο χρόνο", ανέφερε.
Για την Τράπεζα Κύπρου είπε πως "έχει `εξυγιανθεί` με δυσβάστακτους όρους – πέραν αυτών που προνοούσε το μνημόνιο – και με καταστροφική καθυστέρηση, προσθέτοντας έτσι ακόμα μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στις ουρές των ανέργων. Ο Συνεργατισμός μετατρέπεται σε μια κανονική κερδοσκοπική Τράπεζα και χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε και η Ελληνική Τράπεζα αγωνίζεται. Το δικαίωμα στην ιδιόκτητη στέγη απειλείται και η εθνική κυριαρχία υπονομεύεται", σημείωσε.

Η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ακόμη πως το Κίνημα Οικολόγων αναμένει απαντήσεις στο θέμα των εξαιρέσεων από το κούρεμα. "Πόσοι πήραν εξαιρέσεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα της περιβόητης εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου; ", διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως "έχουμε ζητήσει όπως η Βουλή συνεδριάσει άμεσα και να απαιτήσει να μάθει, ονομαστικά πλέον, ποιοί και γιατί εξαιρέθηκαν από αυτό το καταστροφικό κούρεμα του 47.5%."

"Εμείς θα ανταποκριθούμε στην προεδρική πρόσκληση να στηρίξουμε τις Κυπριακές τράπεζες, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και στην εξαθλίωση του λαού μας, ούτε στην υποδούλωση στις ορέξεις της Τρόικας", ανέφερε.

"Στηρίζουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση, περιορισμό των άσκοπων δαπανών και του `λίπους` από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, όμως οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τις παραγωγικές τάξεις του λαού μας. Συστρατευόμαστε υπεύθυνα με εκείνες τις κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν την Πράσινη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αλλά δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε πολιτικές που πλήττουν το περιβάλλον και τα δικαιώματα των Κυπρίων", κατέληξε η κ. Χρυσοστόμου.

Source: http://www.ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου