Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Moody's: Η ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί χρεοκοπία για την Κύπρο



Διατηρεί την αξιολόγηση της Κύπρου στο caa3, με αρνητικές προοπτικές 
Σύμφωνα με τον ορισμό του, η συγκεκριμένη ανταλλαγή αποτελεί προβληματική ανταλλαγή και ως εκ τούτου αποτελεί χρεοκοπία, αναφέρει ο οίκος.

Ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’ θεωρεί ότι , με βάση τα κριτήρια του, η Κύπρος έχει χρεοκοπήσει, μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής εγχώριων κρατικών ομολόγων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους δύο Οίκους , Fitch και Standard & Poor’s, που υποβάθμισαν στις 28 Ιουνίου την Κύπρο σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» και «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αντίστοιχα, ο Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση της Κύπρου στο caa3, με αρνητικές προοπτικές, βαθμίδα στην οποία την είχε υποβαθμίσει στις 10 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Ο διεθνής Οίκος αναφέρει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Κύπρου στο μέλλον ώστε να αξιολογήσει την επίπτωση της ανταλλαγής των ομολόγων στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τόσο της προβλεπομένης συμμόρφωσης της Κύπρου με τα μέτρα του μνημονίου που αποτελούν προϋπόθεση για παραχώρηση εξωτερικής οικονομικής στήριξης όσο και των προοπτικών ανάπτυξής.
Αναφέρει ότι η ανταλλαγή του χρέους έγινε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος στο πλαίσιο του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, ενώ σημειώνει ότι δεν χρησιμοποιεί  την αξιολόγηση «χρεοκοπία» ή «επιλεκτική χρεοκοπία», αλλά διατηρεί τις αξιολογήσεις των ομολόγων σε καθεστώς χρεοκοπίας το οποίο καταδεικνύει το μέγεθος των ζημιών για τους επενδυτές.
Ο Moody’s κατανοεί ότι, εκτός από τα επιλεγμένα ομόλογα, 67% του συνόλου των υπολοίπων ομολόγων ήταν αντικείμενο της ανταλλαγής, σημειώνοντας ότι η ανταλλαγή αφορούσε μια επιμήκυνση της περιόδου λήξης των υφιστάμενων ομολόγων τα οποία λήγουν μεταξύ των ετών 2013 και 2016 με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, χωρίς καμία αλλαγή στο κουπόνι των ομολόγων.
Αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ορισμό του, η συγκεκριμένη ανταλλαγή αποτελεί μια προβληματική ανταλλαγή και ως εκ τούτου αποτελεί χρεοκοπία.
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Οίκο, στο γεγονός ότι η ανταλλαγή συνεπάγεται περιορισμένη οικονομική υποχρέωση σε σχέση με την αρχική υποχρέωση και ότι η ανταλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στην Κύπρο να αποφύγει μια στάση πληρωμών στο μέλλον.
Ο Moody`s σημειώνει ότι υποβάθμισε την Κύπρο στην βαθμίδα caa3, από B3, στις 10 Ιανουαρίου του 2013, θεωρώντας τότε ότι ήταν μεγάλος ο κίνδυνος στάσης πληρωμών.


Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου