Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η καθυστέρηση πληρωμής των μισθών του «δημοσίου» και οι αντιδράσεις πολιτικών και συντεχνιών καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον κατεχόμενο Καραβά απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Το κράτος παραδόθηκε στο ΑΚΠ», αφιερώνει σχεδόν όλο του το πρωτοσέλιδο στην καθυστέρηση πληρωμής από την Άγκυρα των μισθών του «δημοσίου». Γράφει ότι όσο δεν απελευθερώνονται τα χρήματα για τις πληρωμές, η ψευδοκυβέρνηση υποχωρεί στους εκβιασμούς του ΑΚΠ. Συγκεκριμένα χθες ενέκρινε τις απαιτήσεις της Άγκυρας που ήταν η δημιουργία θεολογικής σχολής, τα μαθήματα Κορανίου και η υπογραφή του οικονομικού πρωτόκολλου. Στο ίδιο θέμα αναφέρει ότι η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ δεν είχε το θάρρος να ανακοινώσει τους πραγματικούς λόγους της καθυστέρησης της πληρωμής, κάτι όμως που έκαναν οι συντεχνίες ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ, οι οποίες δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις επερχόμενες «εκλογές». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων στο Κάιρο, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Παραλίγο καταστροφή», αναφέρεται στη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι κοντά στον κατεχόμενο Καραβά, στη Φτερίχα και μετέτρεψε σε στάχτη 300 στρέμματα γης με εκατοντάδες δέντρα. Αλλού γράφει πως η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε σε σχέση με την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών ότι όταν η «κυβέρνηση» της ήρθε στην εξουσία υπήρχε σοβαρό οικονομικό έλλειμμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην «υπουργός οικονομικών» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η καθυστέρηση πληρωμής οφείλεται στην ανεπάρκεια της νέας «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Καταστροφή», αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον κατεχόμενο Καραβά και κατέκαυσε 300 στρέμματα γης. Αναφέρει ότι στην κατάσβεση της πυρκαγιάς βοήθησε και ελικόπτερο από τα Άδανα. Αλλού γράφει ότι δύο άντρες, οι οποίοι ήταν μεθυσμένοι, προκάλεσαν επεισόδιο στο «κρατικό» νοσοκομείο της Λευκωσίας όπου ξυλοκόπησαν το φρουρό του νοσοκομείου στην αίθουσα αναμονής. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι συντεχνίες των «δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσαν ότι προτιμούν να μην πάρουν ολόκληρο το μισθό τους παρά να γίνουν υποχείρια της Άγκυρας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Συζήτηση για τους μισθούς», αναφέρει ότι όσο καθυστερεί η καταβολή των μισθών τα μέλη της προηγουμένης και της νέας «κυβέρνησης» κατηγορούν ο ένας τον άλλο. Αλλού αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον κατεχόμενο Καραβά και γράφει ότι κατάφεραν να τη σβήσουν μια ώρα μετά, αφού είχε φτάσει το ελικόπτερο από τα Άδανα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η πρόεδρος του τουρκοκυπριακού ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμινέ Τσολάκ, δήλωσε σχετικά με την έκθεση του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων όπου γίνεται αναφορά και στα κατεχόμενα, ότι χρειάζεται θέσπιση νόμων και πολιτική βούληση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Λίγο πριν την καταστροφή», αναφέρεται επίσης στη φωτιά που ξέσπασε χθες κοντά στον κατεχόμενο Καραβά, η οποία ξαπλώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά λόγω των ανέμων. Αλλού γράφει ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των πουλερικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ψευδοπανώλης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «υπουργός οικονομικών» Ζερέν Μουνγκάν δήλωσε στο κανάλι Σιμ ότι η καθυστέρηση καταβολής των μισθών οφείλεται καθαρά σε τεχνικό πρόβλημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου