Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Θέμα ημερών η έξοδος της ΒΟC απο το καθεστώς εξυγίανσης

Η Κεντρική τράπεζα ως αρχή εξυγίανσης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα ότι ύψος του κουρέματος στην τράπεζα Κύπρου θα είναι 47,5%.

Το ύψος του κουρέματος θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο, τονίζει η κυβέρνηση, η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου.

Θέμα ημερών είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Τα επόμενα 24ωρα, ίσως και σήμερα , θα ξεκαθαρίσει τί μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο 52,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων, που δεν επιδέχονται κουρέματος και δεν θα μετατραπούν σε μετοχές.

Ήδη έχει μετατραπεί σε μετοχές ονομαστικής αξίας ενός ευρώ το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων. Τώρα επίκειται η μετατροπή σε μετοχές και του υπόλοιπου 10%. Επισημαίνεται ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ανέρχεται στο 12%.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου. Η κυβέρνηση όμως δεν συμφωνεί με το τελικό ύψος του ποσοστού του κουρέματος που αποφασίστηκε.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 47,5% είναι αισθητά πιο χαμηλό από τις αρχικές προβλέψεις που έγιναν πριν από τέσσερις μήνες. Σημείωσε, ότι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη τόσο για την οικονομία του τόπου όσο και για τους καταθέτες που επηρεάζονται.

N.Παπαδόπουλος: Οι αποφάσεις διαφοροποίησαν προς το χειρότερο τα δεδομένα της οικονομίας

Το γεγονός ότι αυξάνεται το κούρεμα είναι μια παραδοχή αποτυχίας της ίδιας της Ε.Ε., επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλώντας στην πρώτη εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις έχουν διαφοροποιήσει προς το χειρότερο τα δεδομένα της οικονομίας.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά σημειώνεται διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης Κεντρικής τράπεζας και τρόικας… Αυτές οι συνεχείς διαφωνίες είπε, συμβάλλουν στο κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που αυτή τη στιγμή δυστυχώς ταλανίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα α της Κύπρου.

Σε ότι αφορά στο θέμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, και το γεγονός ότι θα παραμείνουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμευμένα τα χρήματα των καταθετών της τράπεζα Κύπρου, ο Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία. Αυτό είπε, θα συμβάλει στην δυστοκία δανεισμού, στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία.

Τα διατάγματα είναι καλά όμως οφείλουμε να σημειώσουμε και να τονίσουμε ότι δεν έχουμε μπροστά μας ένα λογιστικό ή ένα νομικό πρόβλημα. Εδώ χρειάζεται η τράπεζα Κύπρου να υλοποιήσει μέτρα που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ως τράπεζα.

Τέλος επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφάνεια από πλευράς της ίδιας της τράπεζας Κύπρου , της Κεντρικής τράπεζας της Κύπρου αλλά και της ΕΚΤ. Οι καταθέτες κατέληξε ο κύριος Παπαδόπουλος θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της τράπεζας Κύπρου και ποιες είναι οι προοπτικές της.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

Την Πέμπτη, στο μεταξύ, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα καταθέσει κρατικά ομόλογα ως εγγύηση προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του ELA.

Source: http://sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου