Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αιματηρή σύγκρουση τρένων στην Ελβετία

Η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων χθες βράδυ στο Γκρανζ πρε Μαρνάν της Ελβετίας, στο καντόνι του Βο, στοίχισε τη ζωή του μηχανοδηγού της μιας αμαξοστοιχίας και τον τραυματισμό 35 ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία του Βο.

Το άψυχο σώμα του οδηγού της μιας αμαξοστοιχίας βρέθηκε στο θάλαμο των μηχανοδηγών και οι πυροσβέστες το απεγκλώβισαν στις 1.30 το πρωί τοπική ώρα (02.30 ώρα Κύπρου), οι οποίοι πρώτα έπρεπε να διαχωρίσουν τις δύο μηχανές των τρένων καθώς η μια είχε σφηνωθεί στην άλλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ο Εισαγγελέας διέταξε να γίνει νεκροψία. Όλη τη νύχτα εργάζονταν οι πυροσβέστες για να απελευθερώσουν τη σιδηροδρομική γραμμή με την βοήθεια γερανού ανυψωτικής ικανότητας 200 τόνων, ενώ η γραμμή που έκλεισε μετά το δυστύχημα θα μείνει και σήμερα κλειστή καθώς δεν μπορεί επί του παρόντος στο σημείο αυτό να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνεχίζεται η έρευνα, την οποία διενεργεί η SESA, η ελβετική επιτροπή ερευνών για τα ατυχήματα και η χωροφυλακή, για να καθοριστούν τα αίτια της σύγκρουσης.

Είκοσι έξι άνθρωποι νοσηλεύονται αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους. Συνολικά 46 άνθρωποι επέβαιναν στα δύο τρένα τη στιγμή της σύγκρουσης. Ο οδηγός της άλλης αμαξοστοιχίας διασώθηκε από τα σωστικά συνεργεία και οι ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες. Μεγάλη δύναμη των υπηρεσιών διάσωσης κινητοποιήθηκε. Μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης μετέβη στην περιοχή.

Η σύγκρουση σημειώθηκε στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Κύπρου) ανάμεσα σε αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν στη Λωζάνη και σε μια άλλη που προερχόταν από την πόλη αυτή.

Οι αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση, ενώ αναμενόταν να διασταυρωθούν στο ύψος του σταθμού του Γκρανζ πρε Μαρνάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.

Κατά τη σύγκρουση οι μπροστινές πλευρές των τρένων συνετρίβησαν και ορισμένα σημεία τους σφηνώθηκαν στην άλλη αμαξοστοιχία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια της σύγκρουσης που σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό αυτής της κωμόπολης στο καντόνι Βο. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη γραμμή που ενώνει τις πόλεις Παγιέρν και Παλεζιέ, επίσης κοντά στον σταθμό.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία με ελικόπτερο ή ασθενοφόρο, στην Παγιέρν και τη Λωζάνη. Δύο πελώριοι προβολείς τοποθετήθηκαν στο σημείο της σύγκρουσης προκειμένου να βοηθηθούν οι ομάδες διάσωσης στην επιχείρησή τους καθώς η νύχτα ήταν δύσκολη. Πολλά τεχνικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για τη ρυμούλκηση προκειμένου να διαχωριστούν τα δύο τρένα. Η επιχείρηση διήρκεσε πολλές ώρες.

Το σιδηροδρομικό αυτό δυστύχημα θυμίζει τη σύγκρουση δύο τρένων τον περασμένο Ιανουάριο έξω από τον σταθμό Νοϊχάουζεν αλ Ράινφαλ, στη βόρεια Ελβετία, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, με 25 ελαφρά τραυματίες. Τον Οκτώβριο του 2003 η σύγκρουση τρένων στη Ζυρίχη είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 45 ανθρώπων.

Η χθεσινή σύγκρουση σημειώνεται ύστερα από τρία συγκοινωνιακά δυστυχήματα που σημειώθηκαν τελευταία στην Ευρώπη: ο εκτροχιασμός γαλλικής αμαξοστοιχίας στις 12 Ιουλίου στο Μπρετινί κοντά στο Παρίσι, με επτά νεκρούς, ο εκτροχιασμός ισπανικής αμαξοστοιχίας στις 24 Ιουλίου κοντά στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα με 79 νεκρούς και το τροχαίο με το ιταλικό πούλμαν την Κυριακή στην περιοχή της Νάπολης, με 38 νεκρούς.


Προηγούμενη ενημέρωση: 07:21


Δεκάδες είναι οι τραυματίες μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών τρένων στην Ελβετία το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 35. Η τύχη ενός από τους μηχανοδηγούς παραμένει άγνωστη και εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να είναι νεκρός.

Την ίδια ώρα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 44 εκ των οποίων οι πέντε είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων. Οι αρχές εικάζουν ότι ο ένας μηχανοδηγός είναι νεκρός.

Μέλη των σωστικών συνεργείων που έφτασαν στο σημείο του ατυχήματος δεν κατάφεραν, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, να τον απεγκλωβίσουν και θεωρείται πλέον νεκρός, αναφέρει η 20 Minutes, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου.

Επιπλέον 35 επιβάτες τραυματίστηκαν εξαιτίας της σύγκρουση των δύο τρένων, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες που δημοσίευσε η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, 20 Minutes.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στο Γκρανζ πρε Μαρνάν, στο καντόνι του Βο της Ελβετίας, σε απόσταση εκατό μέτρων από το σταθμό της Λωζάνης. Η μία αμαξοστοιχία κατευθυνόταν στη Λωζάνη ενώ η δεύτερη ερχόταν από την πόλη αυτή.

Στο σημείο του ατυχήματος έχουν σπεύσει αστυνομικοί, πυροσβέστες και πολλά ασθενοφόρα. Όπως ανακοίνωσαν οι Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι (CFF) διακόπηκε η κυκλοφορία σε ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τις πόλεις Παλεζιέ και Παγιέρν.

«Πολλοί επιβάτες τραυματίστηκαν και δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου» ανέφερε από την πλευρά της η ιστοσελίδα της εφημερίδας 20 Minutes.




Source: http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου