Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αρχίζουν τις συνομιλίες Ισραηλινοί-Παλαιστήνιοι

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εισέρχονται την Τρίτη σε απευθείας διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, με τις ΗΠΑ να ζητά «λογικό συμβιβασμό» για την επίτευξη ειρήνης. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται διστακτικές, καθώς οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει εδώ και τρία χρόνια. Η πρώτη επαφή των δύο πλευρών έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Ουάσινγκτον σε δείπνο που παρέθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να διαρκέσουν τουλάχιστον εννέα μήνες, ενώ δεν έκανε λόγο για καταληκτική ημερομηνία.

Τη Δευτέρα, σε μια αίθουσα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποιήθηκε δείπνο, στο οποίο συμμετείχαν η ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι και ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σάεμπ Ερεκάτ.

Το δείπνο διήρκησε τουλάχιστον μια ώρα. Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική και παραγωγική» και τόνισε ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Η Λίβνι και ο Ερεκάτ αναχώρησαν χωριστά από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να κάνουν καμιά δήλωση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την «ελπιδοφόρα» στιγμή της έναρξης των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας τις δύο πλευρές ότι «θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές και να εργαστούν σκληρά».

«Το πιο δύσκολα έρχονται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ελπίζω τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι να διεξαγάγουν τις συνομιλίες αυτές με καλή πίστη, αποφασιστικότητα και αμείωτη προσήλωση» έγραψε ο Ομπάμα.

Οι τελευταίες απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πάγωσαν τον Σεπτέμβριο του 2010, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξή τους, εξαιτίας της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που είχε θέσει προτεραιότητα κατά την πρώτη του θητεία, τον Ιανουάριο του 2009, τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ευτυχής που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δέχτηκαν να συνομιλήσουν και έστειλαν απεσταλμένους στην Ουάσινγκτον.

Για την παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων, ο Τζον Κέρι διόρισε ειδικό απεσταλμένο έναν πρώην πρεσβευτή στο Ισραήλ, τον 62χρονο Μάρτιν Ίντικ.

Πριν από την άφιξή της στην Ουάσινγκτον η Λίβνι είχε προβλέψει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ δύσκολες» αλλά απαραίτητες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ουάσινγκτον εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει την απελευθέρωση 104 παλαιστινίων κρατουμένων που είχαν συλληφθεί πριν από τις συμφωνίες του Όσλο το 1993.

Η απόφαση αυτή ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Πριν εγκριθεί η αποφυλάκιση των κρατουμένων, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «σημαντικό ότι, για τέτοιες ιστορικές αποφάσεις, κάθε πολίτης ψηφίζει κατευθείαν».

Το δημοψήφισμα θα γίνει έτσι το τελευταίο απαραίτητο στάδιο για την επικύρωση μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. Θα έχει προηγηθεί η έγκριση από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.

Source: http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου