Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η Τράπεζα Κύπρου κρίνεται για πρώτη φορά ένοχη !

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καταδικάζει την Τράπεζα Κύπρου, για το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων και αποφάσισε να καλέσει σε γραπτές παραστάσεις τους, τους διοικητικούς συμβούλους της Τράπεζας, κατά την επίμαχη περίοδο 2009-2010.

Το θέμα αφορά όλες τις πτυχές που απορρέουν από την εμπιστευτική πληροφόρηση και μη ενημέρωση των επενδυτών.

Πέραν των διοικητικών συμβούλων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε όπως καλέσει σε γραπτές παραστάσεις και τον Γιάννη Πεχλιβανίδη, πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίο διορίστηκε στις 15 Απριλίου 2010 και ήταν μέλος του Δ.Σ μέχρι της 28 Απριλίου, του ίδιου έτους.

Η Επιτροπή έλαβε υπόψη της, ότι το στέλεχος της τράπεζας, Γιάννης Κυπρίου, είχε προβεί σε δηλώσεις, αναφορικά με τους κινδύνους από την αγορά ελληνικών ομολόγων, στις 10/12/2009 και στις 12/1/2010, εντούτοις η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε αγορά ονομαστικής αξίας 200.000.000 ευρώ.

Κρίθηκε επίσης, ότι η πληροφορία για τα ύψος των επενδύσεων της τράπεζας, στις 12/1/2010, θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί στο ΧΑΚ, την επόμενη κιόλας ημέρας, πράγμα που δεν έγινε.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι , στις 27/4/2010, υπήρχε εμπιστευτική πληροφόρηση, ότι οι επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου, σε ΟΕΔ, ήταν 2.4 δις. τα οποία αξιολογούνται από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors σε μη επενδυτική βαθμίδα – σκουπίδια).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση από νομικό πρόσωπο, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, σε διοικητικούς συμβούλους, διευθυντές, αξιωματούχους, ή διαχειριστές επενδύσεων.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου