Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Χείμαρρος ο Ν. Αναστασιάδης στη συνέντευξη Τύπου για τους 4 μήνες διακυβέρνησής του

-Τι είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου
-Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη
-Δείτε ζωντανά τι λέει ο ΠτΔ για τους τέσσερις πρώτους μήνες
-Αναλύει τι έγινε με Τρόικα, ΔΝΤ και Eurogroup
-Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για Κυπριακό
-Τι προηγήθηκε, τι υφίσταται και τι μέλλει γενέσθαι

Προκειμένου η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα, πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας από το λαό πίστωση χρόνου.

Στην αρχική του ομιλία στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Παρασκευή για απολογισμό των τεσσάρων πρώτων μηνών της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι πρώτες 45 ημέρες της διακυβέρνησης αναλώθηκαν εξολοκλήρου στην αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος αλλά και του ίδιου του κράτους.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Eurogroup είπε ότι οι επιλογές, που είχε ενώπιόν του το κράτος, μας επέβαλλαν να αποφασίσουμε μεταξύ κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος που θα συμπαρέσυρε στην άτακτη χρεοκοπία το κράτος και την ανεπιθύμητη απόφαση της 25ης του Μάρτη που απέτρεπε το πιο πάνω ενδεχόμενο.

«Ούτε και επιθυμώ να κάνω σύγκριση μεταξύ της πρώτης απόφασης του Eurogroup στις 16 Μαρτίου και αυτής που ακολούθησε στις 25 Μαρτίου. Η πρώτη περιοριζόταν σε θυσίες που δεν θα υπερέβαιναν τους τόκους 24 μηνών και η δεύτερη που ήταν κατά την άποψη μου οδυνηρότερη από την πρώτη», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση για το πόσο σοφή ήταν η απόρριψη της πρώτης συμφωνίας, γιατί, όπως είπε: «κατανοώ απόλυτα τους συναισθηματικούς λόγους που οδήγησαν στην απόρριψη της. Ούτε και επιθυμώ να αναφερθώ στις όποιες ευθύνες εκείνων που μας οδήγησαν στις αποφάσεις του Μαρτίου. Για αυτές εξάλλου, το λόγο έχουν η Διερευνητική Επιτροπή και οι ποινικοί ανακριτές», τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να μην μείνει κανένας ατιμώρητος.

Επίσης ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι: «αυτό που κατ΄ εμέ σήμερα έχει σημασία είναι ότι, πρώτον αποτρέψαμε τη συνολική κατάρρευση και δεύτερον αποφύγαμε τη στάση πληρωμών βελτιώνοντας και ολοκληρώνοντας τη δανειακή σύμβαση».

Σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και τόνισε ότι: «αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα πρέπει να υλοποιήσουμε με συνέπεια τα όσα έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να πετύχουμε τα όσα πρόσθετα διεκδικούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ο Πρόεδρος αφού ανέλυσε τα μέτρα που λήφθηκαν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, ανέφερε ότι «μαγικές λύσεις δυστυχώς δεν προσφέρονται, γι’ αυτό και η πίστωση χρόνου είναι απολύτως αναγκαία».

Αυτό που διαφαίνεται όμως, είναι η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης μέσα από σκληρή δουλειά να αντιμετωπίσει την τραγική οικονομική κρίση.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως με τους ίδιους ρυθμούς και παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά. Χωρίς λαϊκισμούς και μεγάλες υποσχέσεις αλλά με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να επιτύχουμε σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα διασφαλίσει την αναγκαία για την αγορά ρευστότητα, την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίότι τις επόμενες μέρες κλιμάκιο της Τρόικας θα βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος.

«Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Μια αισιοδοξία που βασίζεται από τη μια στις δικές μας άοκνες προσπάθειες αλλά και στην υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών δυνάμεων και του κοινοβουλίου. Που στηρίζεται την ίδια ώρα, από την υπομονή και τη σύνεση που επιδεικνύεται από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ειδικά αυτών που έχουν υποστεί τις πιο οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λήφθηκαν, τόνισε ότι αποφάσεις που λαμβάνονται ή πολιτικές που εξαγγέλλονται χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ακυρώνουν στην ουσία τις πολιτικές προθέσεις, και εξουδετερώνουν την υποχρέωση λογοδοσίας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση πως δεν είμαι απλά αποφασισμένος, αλλά θα είμαι και άτεγκτος προς οποιονδήποτε που θα αγνοήσει ή θα ολιγωρήσει στην εκτέλεση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ή εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας που αποσκοπούν στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, είπε ότι η πρώτη εξαγγελία αφορούσε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, ενώ επιτεύχθηκε μείωση των καταθετικών επιτοκίων, κάτι που θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση και των δανειστικών επιτοκίων.

Επίσης, ένα άλλο μέτρο είναι η προστασία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας από την αποστέρηση στέγης, σε περίπτωση καταναγκαστικής εκποίησής της.

Το υπό αναφορά Σχέδιο, «Ενοίκιο αντί Κατάσχεση», δίνει τη δυνατότητα σε κρατικό οργανισμό να εξαγοράζει αντί του οφειλομένου δανείου την κατοικία, την οποία εν συνεχεία θα ενοικιάζει στον τραπεζικό οφειλέτη - νοικοκυριά χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων – δίνοντάς του τη δυνατότητα πλήρους ανάκτησης σε χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί.

Επισήμανε ότι στις περιπτώσεις καταναγκαστικής πώλησης πρώτης κατοικίας, η Κυβέρνηση έχει πετύχει τροποποίηση της δανειακής σύμβασης με παράταση της εφαρμογής της μέχρι το τέλος του 2016.

Είπε ακόμη ότι συστάθηκε Διαιτητικό Δικαστήριο προς ταχύρρυθμη εκδίκαση αποζημιώσεων στους κατόχους αξιογράφων και τραπεζικών ομολόγων. Το Δικαστήριο θα συσταθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης είναι η ανεργία. Σημείωσε ότι διασφαλίστηκε: η επαναπρόσληψη των ωρομισθίων, των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και η εργοδότηση των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνολικού ύψους 31 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι 2.500 νέοι επιστήμονες θα αρχίσουν να τοποθετούνται σε εργασία στις αρχές Αυγούστου, ενώ έχει τροχοδρομηθεί η εργοδότηση 465 ανέργων με προοπτική σημαντικής αύξησης του αριθμού τους, μετά την απόφαση για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι με το Σχέδιο παροχής κινήτρων για εργοδότηση στην τουριστική βιομηχανία έχουν ήδη εργοδοτηθεί άλλοι 1.257 άνεργοι.

Στην ίδια κατεύθυνση στοχεύει και η απλοποίηση των διαδικασιών και η επίσπευση της αξιολόγησης αιτητών με βάση προγράμματα που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εμπορίου και αφορούν τη Νεανική Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παραχώρηση κρατικής και δασικής γης σε ανέργους που επιθυμούν να ασκήσουν τη γεωργική δραστηριότητα και στη μείωση του ΦΠΑ για το αγροτικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, από 18% στο 5%, αλλά και η χρήση του για σκοπούς κίνησης από τους αγρότες.

Από πρώτη Ιουλίου, σημείωσε, εφαρμόζεται το μέτρο που διαλαμβάνει 25% έκπτωση στις μισθολογικές δαπάνες του φορολογητέου εισοδήματος.

«Θα ήμουν ανειλικρινής αν έλεγα ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η άμβλυνση του προβλήματος. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγγειλε σειρά μέτρων, τα οποία υλοποιούνται:

"Μειώσαμε το χρόνο έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας, η οποία δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.
Αυξήσαμε τους συντελεστές δόμησης ιδιαίτερα για έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Προχωρήσαμε στην άμεση βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν την έκδοση αδειών οικοδομής.
Αναθεωρήσαμε τα κριτήρια που αφορούν στη διαδικασία χορήγησης Αδειών Μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι επενδύουν στην Κύπρο.
Επισπεύσαμε τις διαδικασίες για προώθηση μεγάλων έργων ανάπτυξης (π.χ. Μαρίνα Αγίας Νάπας, γήπεδα γκολφ και Αδειοδότηση Διαχείρισης Χώρων Ελλιμενισμού Σκαφών Αναψυχής).
Παραχωρήσαμε φορολογική έκπτωση 100% μέχρι το 2016 για δαπάνες για την απόκτηση στοιχείων πάγιου ενεργητικού που σχετίζονται με την καινοτομία, την έρευνα, την πληροφορική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρατείναμε την αυξημένη φορολογική έκπτωση με ελάχιστο ποσοστό 20% για απόκτηση άλλων στοιχείων ενεργητικού μέχρι το 2016.
Καθιερώσαμε ως μόνιμη πρόνοια τη φορολογική απαλλαγή των κερδών των εταιρειών από τη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, τα οποία επανεπενδύονται στην επιχείρηση.
Προς ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθυστέρησαν στην καταβολή του ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2013, τις απαλλάξαμε από την επιβολή της επιβάρυνση του επιπρόσθετου τέλους του 10%.
Προχωρήσαμε σε μείωση του πρόσθετου τέλους από 10% σε 5% νοουμένου ότι ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα καταβληθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2013".

Αναφερόμενος στην τουριστική βιομηχανία, είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης για λειτουργία καζίνο στην Κύπρο, παραχώρησε κίνητρα για την ενθάρρυνση της κατασκευής γηπέδων γκολφ και άλλων τουριστικών υποδομών και έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για συνδέσεις από νέους προορισμούς, που θα φέρουν στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες νέους τουρίστες.

Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι προς την προσπάθεια για ανάπτυξη εντάσσεται και η αξιοποίηση της αδρανούσας κρατικής περιουσίας, ενώ έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

«Αποφασίστηκε επίσης ο τερματισμός του απαράδεκτου φαινομένου, το κράτος να απαιτεί τα προς αυτό οφειλόμενα, χωρίς να ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις».

Η Κυβέρνηση, είπε, δεν έμεινε αδρανής στις διεκδικήσεις της προς την Ε.Ε.

Εξασφάλισε όπως είπε ο κ. Αναστασάδης

«σε πρώτο στάδιο την αύξηση της συνεισφοράς της χρηματοδότησης της Ε.Ε. σε συγχρηματοδοτούμενα έργα κατά 10%.
Ακολούθως διασφαλίσαμε την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης της Ε.Ε. από το 50% στο 85% στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2013. Το εν λόγω Πρόγραμμα ήταν παγοποιημένο λόγω αδυναμίας της Κύπρου να καταβάλει τη δική της συνεισφορά. Με αυτό τον τρόπο, εντός του 2013 θα διατεθεί ποσό ύψους μέχρι 38εκ ευρώ για τη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην ύπαιθρο και στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα.
Διεκδικήσαμε επίσης, την αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στην Κύπρο μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε και πετύχαμε συμπερίληψη στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απόφασης με την οποία καλούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Κοινοβούλιο να προχωρήσουν σε αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στην Κύπρο αλλά και του ποσοστού συμμετοχής της Ε.Ε σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ήδη, και ύστερα από την απόφαση, το Ευρωκοινοβούλιο, με παρέμβαση της κα Θεοχάρους, ενέκρινε την αύξηση της συνεισφοράς της Ε.Ε σε συγχρηματοδοτούμενα έργα από 50% σε 85%. Μέσα στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η συμφωνία που έχουμε επιτύχει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παραχώρηση ποσού 100 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων. Την ίδια ώρα, είμαστε σε διαβούλευση με την ίδια Τράπεζα για τη δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη προετοιμασία έργων υποδομής».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα συνεχιστούν με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση των πρακτικών δυσκολιών που παρουσιάζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

«Θέλω να τονίσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της μεγίστης δυνατής βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στον «ελάχιστο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους με όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό τρόπο. Κάναμε καλύτερη στόχευση. Προσπαθήσαμε να εξοικονομούμε πόρους από εκεί που θα έχουν το λιγότερο κοινωνικό κόστος».

Προς τον πιο πάνω σκοπό, είπε, μειώθηκαν οι απολαβές του Προέδρου κατά 25% ενώ των υπουργών και όλων ανεξαιρέτως των ανώτατων αξιωματούχων που έχουν διοριστεί από την παρούσα κυβέρνηση κατά 20%. Επίσης, έγινε επαναξιολόγηση των παραχωρούμενων επιδομάτων και άλλων οικονομικών ωφελημάτων στη δημόσια υπηρεσία εξασφαλίζοντας ετήσια εξοικονόμηση ύψους 31 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, στα πλαίσια της προσπάθειας για οικονομική περισυλλογή ο αριθμός των Υπουργείων έχει ήδη πετύχει εξοικονομήσεις που υπερβαίνουν το 1.5 εκ. ευρώ από ενοίκια σε κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα Υπουργεία με στόχο περαιτέρω σημαντικές εξοικονομήσεις.

Όπως είπε, από εξοικονομήσεις στο Υπουργείο Υγείας εξασφαλίστηκε ποσό ύψους 12 εκ. ευρώ, το οποίο θα διατίθεται για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα κάτι που θα συμβάλει τόσο στη μείωση των λιστών αναμονής όσο και στην αναζωογόνηση των παροχέων υγείας του ιδιωτικού τομέα που λόγω της κρίσης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η προσφυγική ιδιότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εκτοπισθέντες, είτε εκ μητρογονίας είτε εκ πατρογονίας.

Επίσης, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση της ευρύτερης επιδοματικής πολιτικής του κράτους έτσι ώστε τα επιδόματα να παραχωρούνται μόνο σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρύτερες δημοσιονομικές ανάγκες, η εφαρμογή του νέου συστήματος να γίνει τους πρώτους μήνες του 2014.

Παράλληλα, είπε ότι τερματίστηκε το δικαίωμα σε ανεργιακό ή κοινωνικό βοήθημα σε όσους απορρίπτουν δυο φορές προσφορά για εργασία, η οποία είναι ανάλογη με τα προσόντα τους.

Η Κυβέρνηση, συμπλήρωσε ότι προχώρησε στην αναθεώρηση των επιδομάτων στους αιτητές πολιτικού ασύλου, όσον αφορά θέματα σίτισης και στέγασης, ούτως ώστε να σταματήσει ο Κύπριος φορολογούμενος να επιχορηγεί επιδόματα τα οποία έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μεταναστευτικό παράδεισο, ενώ τερματίστηκε η επιδότηση αλλοδαπών, σε περιπτώσεις που αρνούνται προσφορά απασχόλησης σε τομείς και περιόδους που η απασχόληση επιτρέπεται και αναθεωρήθηκαν τα κριτήρια παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τρόπο που τερματίζεται η κατάχρηση του συστήματος υγείας από μη δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε το κόστος κατά 13% και τερματίστηκε η έκτακτη επιβάρυνση λόγω της έκρηξης στο Μαρί.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικίες, που για το 2013 αφορούν 2.000 – 3.000 οικιστικές μονάδες με επιχορήγηση του κόστους κατά 50% από το κράτος, ενώ από το μέτρο θα επωφεληθούν άλλες 3.000 αιτητών και τοπικών αρχών χωρίς κρατική χορηγία. Για τα έτη 2014 – 2016, το Σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.

Στα πλαίσια της ενεργειακής πολιτικής, δόθηκε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη που θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είπε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι μέσα από την εφαρμογή των σχεδίων που υλοποιούνται δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας, και σε βάθος τετραετίας, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα εξοικονομηθούν προς όφελος του φορολογημένου 40 εκ. ευρώ ετησίως.

Αναφερόμενος στην ενέργεια, είπε ότι η Εθνική Πολιτική Διαχείρισης του φυσικού πλούτου θα δώσει νέα διάσταση στις προσπάθειες όχι μόνο ανάκαμψης αλλά και στην αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης.

Προς τον πιο πάνω σκοπό, συνέχισε, έχει ετοιμαστεί οδικός χάρτης για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που περιλαμβάνει όλους τους βασικούς κρίκους της αλυσίδας για την αξιοποίηση τους: την έρευνα, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση.

Επίσης είπε ότι λήφθηκε οριστικά απόφαση για ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και προς υλοποίηση της σχετικής απόφασης, υπεγράφησαν οι συμφωνίες με τη Noble Εnergy και τη Delek ενώ συμμετοχή στις υποδομές, πέραν από τη Total, ENI/Κogas, έχουν επιδείξει και σημαντικοί επενδυτές από τρίτες χώρες.

«Η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ για εξαγωγή του 40% των αποθεμάτων της χώρας, δεν έχω αμφιβολία ότι θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον. Η πολιτική ενδυνάμωσης των σχέσεων μας με τη γείτονα χώρα που ακολουθούμε, ελπίζουμε να μετατρέψουν την Κύπρο σε αυτό που και η Ευρώπη προσδοκά, τον ενεργειακό κόμβο της περιοχής», τόνισε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για λήψη απόφασης για την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού

Παράλληλα, είπε ότι μέσα από τις συνομιλίες με τις αδειοδοτηθείσες εταιρείες επισπεύδεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble αλλά και τα προγράμματα ερευνών των άλλων εταιριών, Total, ENI/Κogas, ενώ για τη διασφάλιση μιας συγκροτημένης ενεργειακής πολιτικής, συστήνεται Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής με όρους εντολής την παρακολούθηση και ετοιμασία εισηγήσεων για την καλύτερη διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι πλέον καθιερώνεται δημοσιογραφική διάσκεψη κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου