Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αποκαλυπτικό: Η πρόταση του Προέδρου για αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου

Έγγραφο-πρόταση κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Το έγγραφο-πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι τρισέλιδο και ουσιαστικά αποτελεί ένα καταστατικό λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο ως συμβουλευτικό σώμα δεν υπόκειται σε νόμο ή κανονισμούς.

Για το θέμα της σύνθεσης ξεκαθαρίζει το ζήτημα αναφέροντας ότι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι τα εντός της Βουλής κόμματα, μέσω της εκλογής τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τα οποία εκπροσωπούνται από τον Αρχηγό τους και ένα ακόμη μέλος που αποφασίζει το ίδιο το κόμμα.

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι οι Πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας που συμμετέχουν έχουν δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των αποφάσεων, διευκρινίζεται ότι η πλειοψηφία διαπιστώνεται με βάση την εκλογική δύναμη των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Δεύτερον και σημαντικότερον, εισάγεται η αρχή του 75%, δηλαδή δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι όχι μόνο οι ομόφωνες αποφάσεις αλλά και αποφάσεις που στηρίζονται από κόμματα που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 75% του εκλογικού σώματος.

Κατά τη σημερινή συζήτηση αποφασίστηκε επίσης να προστεθεί στο έγγραφο η δέσμευση για δημοψήφισμα. Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι θα βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο και θα ενημερώνεται ανελλιπώς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ώστε η όποια πρόταση κατατίθεται να είναι προϊόν διαλόγου. Να εκλείψει δηλαδή η εκ των υστέρων ενημέρωση

Αναφέρεται επίσης ότι συστήνεται Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών, του οποίου θα ηγείται ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Θα ετοιμάζει εκθέσεις για τις διεθνείς εξελίξεις οι οποίες θα υποβάλλονται στο εθνικό συμβούλιο.

Στο έγγραφο επισημοποιείται ο διορισμός συνομιλητή ο οποίος με βάση την πρόταση του Προέδρου θα πλαισιώνεται από ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται εμπειρογνώμονες ανάλογα με το υπό διαπραγμάτευση κεφάλαιο.

Αναφέρεται επίσης στις ομάδες εργασίας όπως είδαμε στο ρεπορτάζ διευκρινίζοντας ότι οι επικεφαλής και τα μέλη θα διορίζονται από τον Πρόεδρο. Αντίστοιχες υποεπιτροπές θα διοριστούν και από το εθνικό συμβούλιο οι οποίες θα είναι σε διαρκή συνεννόηση με τις ομάδες εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συνόδων του εθνικού συμβουλίου αναφέρεται ότι αυτή θα αποστέλλεται από τη Γραμματεία από πριν ενώ τα κόμματα θα έχουν δικαίωμα να εισηγούνται εγγραφή θέματος με την προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαπιστώνει ότι τυγχάνει της έγκρισης της πλειοψηφίας.

Τέλος για το θέμα των διαρροών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους όχι όμως να αποκαλύπτουν τη συζήτηση που έγινε στο σώμα ή τις θέσεις άλλων κομμάτων.

Πηγἠ: http://www.ant1iwo.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου