Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Υπερψήφισαν στην ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων. 

Παρεμβαίνοντας ο Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, δήλωσε έτοιμος να συζητηθούν εκ νέου όποια προβλήματα προκύπτουν από την μεταβατική περίοδο και επανέλαβε τις δεσμεύσεις περί αξιοκρατικών προσλήψεων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην νέα προσπάθεια και διέψευσε τις εκτιμήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ ότι η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική γιατί «επιδοτείται εξ ορισμού». Η συζήτηση στην επιτροπή θα συνεχιστεί αύριο.

Νωρίτερα, σε παρέμβασή του, ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος είχε θέσει θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τον νέο φορέα εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως είναι οι προσλήψεις ή οι προμήθειες, το μεταβατικό εποπτικό συμβούλιο που προβλέπεται από το νομοσχέδιο.

Συμπλήρωσε δε ότι η προβλεπόμενη μεταβατική περίοδος μπορεί να τινάξει στον αέρα τον νέο φορέα καθώς και ότι τα καθήκοντα που περιγράφονται για τον διευθύνοντα σύμβουλο μπορούν να διαλύσουν το όλο σχήμα αν ο διευθύνων σύμβουλος αποδειχθεί ανίκανος. Στην παρέμβαση του κ. Αλιβιζάτου ανταπάντησε ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ούτε ψήγματα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο».

Εκφράζοντας την άποψη της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Πρόεδρός της Παναγιώτης Καλφαγιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε απειλές, συκοφαντίες και ενοχοποιήσεις εργαζομένων προκειμένου να φιμώσει την ΕΡΤ και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μόνο συνεχίζοντας τις δράσεις τους μπορούν να την κρατήσουν ανοιχτή και ότι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο τη συνέχιση του αγώνα τους για πολιτισμό, ενημέρωση, ψυχαγωγία.

Σημείωσε, δε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο της ΕΡΤ με την κυβέρνηση αλλά τον τυλίγει στο λαιμό της. Στόχος είναι ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος τουλάχιστο για τα επόμενα 10 χρόνια».

Τέλος κατήγγειλε την Digea ως καρτέλ. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «πρόχειρο» και αντίθετο με το άρθρο 15 του Συντάγματος, ενώ δεν λαμβάνει υπ` όψιν του ούτε τη γνωμοδότηση του ΣτΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το προωθεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Χαρακτήρισε, δε, την πράξη κλεισίματος της ΕΡΤ ως αντισυνταγματική, πραξικοπηματική και ανθελληνική προσθέτοντας ότι αν φύγει το μαύρο και επανέλθει το καθεστώς στην προ της 11ης Ιουνίου κατάσταση, η ΠΟΕΣΥ έχει πολλές ιδέες να καταθέσει προς συζήτηση.

Στο μεταξύ, και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι επίκειται εντός ωρών επανάληψη της μετάδοσης της ΕΡΤ, έγινε γνωστό ότι τα δικαιώματα για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας τα πήρε η ΟΤΕ TV και τα δικαιώματα για τους αγώνες της Εθνικής Ανδρών ποδοσφαίρου ο ΑΝΤ1 καθώς η ΕΡΤ δεν λειτουργεί για να τα διεκδικήσει.

Πηγἠ: http://www.ant1iwo.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου