Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης της ευρωζώνης

Η Ελλάδα δεν ήταν ούτε είναι το πρόβλημα του ευρώ και δεν αποτέλεσε την αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη, τόνισε σe ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε πολλές φορές κατά την ομιλία του το θαυμασμό του για τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας ότι ό,τι μπορούσε η Ελλάδα, από την πλευρά της, να κάνει το έκανε, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι θα γίνουν «οι απαραίτητες προσαρμογές» μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, ήδη, μεταξύ Eurogroup και ελληνικής κυβέρνησης. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τις προσβλητικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών και ιθυνόντων σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Ανέφερε ότι υπήρχαν ορισμένοι, χωρίς να τους κατονομάσει, που επιθυμούσαν «διακαώς» την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενδεχόμενο με το οποίο ο ίδιος, όπως είπε, διαφωνούσε και διαφωνεί. Πρόσθεσε ότι πλέον δεν τίθεται καν το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες και δυνατότητες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και επιστροφής της σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ακόμη μεγάλη και επίπονη προσπάθεια. Ο κ. Γιούνκερ έκανε ειδική μνεία στις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι ίδιος τάσσεται υπέρ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν σε τιμές χαμηλότερες όσων προσδοκά η ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι ιδιωτικοποιήσεις δεν σημαίνει πώληση νησιών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει χάσει σημαντικό τμήμα της οικονομικής της ισχύος και ότι πλέον για να επιβιώσει θα πρέπει να ενωθούν οι κινητήριες δυνάμεις της και να πάρει οριστικά τέλος η αντίληψη ορισμένων εθνών ότι είναι κυρίαρχα, κάτι που φαίνεται ότι ήδη γίνεται. Επεσήμανε, δε, ότι είναι υψίστης σημασίας να ασχοληθεί η ΕΕ με την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «είναι υπεύθυνη γι αυτήν τη λαίλαπα». Ο κ. Γιούνκερ επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΕ στους διάφορους «γκουρού», θεσμικούς και τεχνικούς, που με τις παρεμβάσεις τους οδήγησαν στην υιοθέτηση «λάθος πολιτικών».

Το παρών στην ομιλία του κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, καθώς και αρκετοί ακόμη βουλευτές. Ο κ. Γιούνκερ έφτασε στην Αθήνα, νωρίς το απόγευμα, και τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου